Gå til hovedinnhold

Tyrifjorden 13.09.14 - stangtest og vertikalrøye

I september rundet jeg toårsdagen for mitt første forsøk på å vertikalfiske etter røye fra båt i Tyrifjorden. Den septemberdagen for to år siden ble fulgt av flere forsøk, ikke minst en hel serie høst og tidlig vinter i 2013. Et av flere mål for 2014 var nettopp å lykkes med dette fisket, noe jeg skrev om i DENNE saken.Men det har ikke vært tid til så mange forsøk i 2014, delvis fordi jeg har prioritert gjeddefisket og delvis fordi Evadaen ikke akkurat er en ideell båt for vertikalfiske. Jeg er avhengig av ganske nøyaktig 1 m/sek vind for å få vertikalfiske på litt dybde til å fungere rent praktisk. Mindre vind gir null avdrift, som igjen betyr endel styr med motor og drivanker. Mer vind betyr at det er omtrent umulig å holde jiggen innenfor ekkoloddets konevinkel.


Med andre ord har det stort sett blåst for mye (mest det) eller for lite (på DENNE turen gjorde det faktisk begge deler.) Samtidig har jeg unektelig vært litt lei av å se fisken stige etter jiggen på ekkoloddet, men uten å ta. Men en artikkel i siste nummer av FishEco+ ga ny motivasjon! Ikke fordi det kom frem så mye nytt men fordi bildene var bra og jeg fikk en påminnelse om at fart på jiggen er viktig ved dette fisket.


I dag klaffet plutselig alt. 1 m/sek, strålende sol og bare god stemning hele veien. Egentlig for bra vær til å spinnfiske eller trolle i med tanke på Tyrifjordens klare vann, så Erica og jeg tok bare med vertikalstengene i dag. Bortsett fra hennes rosa Shakespeare bestod stangskogen av en Westin 3776 (6,2` 21-40g) og en ABU Veritas (6,6` Medium 1\8-1\2 oz) . Både 3776 og Veritas er "one piece", dvs de kan ikke deles. Veritasen kommer med en stangsokk som dekker stangen ned til håndtaket, 3776 kommer med et meget forseggjort stangtrekk og en tynn plasttube som er rimelig verdiløs som beskyttelse. For begge to må man med andre ord basere seg på å kjøpe en tube i tillegg, noe man enkelt kan løse med et avløpsrør og et par plastkopper i passende dimensjon.


Testpanelet, pluss en til

Prinsessen må selvfølgelig ha sin egen stang, og uten øvrig sammenlikning med de to andre så har hun fått opptil flere fisk med det lille rosa vidunderet også. Jeg er faktisk litt forbauset over hvor lite trøbbel det har vært med den kombinasjonen, med tanke på prisen.


Men det er disse to som nok er de mest aktuelle stengene for oss som er over barnehagestadiet:Man skal huske å matche farger på stenger og sneller, det gir visstnok fiskelykke.


Veritasen har jeg lånt for å teste den. Prisen ligger rundt 1100-1200 så den må kunne sies å ligge i midtsjiktet prismessig. Stangen er bra for sin prisklasse, og er faktisk en meget hyggelig stang for vanlig kastefiske med jigg. Jeg synes egentlig den egner seg bedre til kasting enn vertikalfiske, så for en som kaster mest og vertikalfisker litt er den et godt alternativ. Jeg synes den blir for stiv i tuppen for rent vertikalfiske, samtidig som jeg helt klart foretrekker en lett multiplikatorsnelle for vertikalfiske og Veritasen har ringer for haspelsnelle. En liten detalj som ABU burde ha skjønt selv, er at krokfestet bør vende oppover, ikke nedover. Ikke noen stor sak, men det er en klønete løsning.


Klønete krokfeste på VeritasWestinstangen koster dobbelt så mye som ABUvarianten, så dette er rått parti. Det positive er at begge utvilsomt kan brukes til det meste av vertikalfiske, både det lette og det tyngre. 3776 er hakket stivere enn Veritasen, så for grovere vertikalfiske er valget enkelt. Jeg er litt skuffet over at 3776 ikke har en skikkelig tube, men ellers er stangen en glede å fiske med. Den har en meget smart løsning i håndtaket hvor man trekker ut og låser bakdelen for litt ekstra lengde og støtte, en veldig bra løsning som de dessverre ikke har videreført i stengene som lanseres nå i høst. (Westin W8) Klingen i 3776 kunne kanskje vært enda bittelitt kjappere (det er W8), men dette er uansett en stang jeg kan anbefale og som jeg dessuten har kjøpt selv. 3776 er blitt et veldig bra supplement til min Berkley Skeletor, hvor Skeletor brukes med lettere jigger under 20 gram og 3776 tar de over. Veritasen er levert tilbake til sin rettmessige eier. 


Men nok om stenger, la oss snakke om Carl og været.... Vi møtte nemlig Carl ved slippen på Storøen.Carl i hans Omre på vei inn.Snart i mål.


For et vær! Det er ikke lov å klage på noe som helst når det ser slik ut i september.

På vei utover.Utøya langt der borte til venstre


Jada, jada, jada. Vi skal snakke litt om fisking også. :) I dag var det altså vertikalfiske det skulle handle om, og målet var som vanlig røye. Vi prøvde noen av de vanlige plassene i dag, men først og fremst var dette dagen for nye plasser. Tanken var å fiske dypere enn før, på steder med minst 20 meters dybde. Under trollingen etter gjedde og ørret ser man ofte store mengder byttefisk på ekkoloddet i Tyrifjorden, og denne fisken står gjerne dypt på dagtid. Jeg har alltid trodd at røya jakter på disse byttefiskene, som jeg har antatt har vært krøkle siden ekkoloddet viser de som skyer og ikke som enkeltfisk. Større byttefisk som sik og mort klarer CHIRP å vise som enkeltfisk ved mindre de står ekstremt tett selv på 30-40 meters dyp og kanskje mer. 


Etter diverse resultatløse forsøk etter røye passet det godt å bruke Veritasen til litt spinnfiske etter abbor for å få opp humøret igjen. Små shadjigger er helt topp til dette fisket.AbborgodisResultatet drøyde litt, men etter 20-30 kast dukket denne opp.Nesten like strålende fornøyd som pappa?
Etter motivasjonsinnsprøytningen var det tilbake til evighetsprosjektet. 

Vi konsentrert oss altså om fiske på steder med 20-40 meters dyp, steder med byttefisk på ekkoloddet på disse dybdene. Etter noen timers resultatløse forsøk, endte vi på et sted med en grunnrygg som går opp til bare 5-10 meters dybde og hvor det stuper ned til snaue 30 meter før det flater ut. Her var det godt med byttefisk å se på ekkoloddet under rekognoseringsrunden, så jiggen stupte ned. 

Her skulle jeg egentlig hatt en haug med skjermbilder fra mine Lowrance HDS. Jeg fikk tatt flere fine skjermbilder i dag, men glemte å overføre de fra internminnet til minnekortet før vi dro hjem. De får komme senere.

For på denne plassen var det mye liv på ekkoloddet, og man kunne tydelig se større fisk som skjøt inn og ut av skyen av agnfisk der nede. Etter 20 minutter eller så smalt det til i Westinstangen, noe hadde tatt min lille shadjigg der nede.


680 gram med vertikalrøye sendte pappa til himmels
Røyegodis


Det er merkbar forskjell på å fighte disse relativt små røyene på det lette vertikalutstyret med multifilament og de ellers grove trollingstengene mine med monofilament. Med sine snaue 680 gram var ikke røya noe monster, men den sparket godt i fra seg. Trolling med dyprigg kan ellers være vel så effektivt som vertikalfisket, men dette var mye mer morsomt.

En snau time senere kom neste sug i stangen. Merkbart lettere denne gangen men artig lell.


Litt mindre men like gledelig
Mer røyegodis

Begge røyene ble med hjem, å sette ut igjen fisk (med svømmeblære) som er tatt opp fra disse dybdene er uansett bare tull i mine øyne. Vel hjemme på kjøkkenbenken viste det seg at begge røyene hadde langt utviklede rognposer, og mager fulle av krøkle.

Krøkle
Begge røyene hadde et svakt rosa skjær i kjøttet og havner på middagsbordet i morgen.
Solnedgang over Tyrifjorden

Kommentarer

 1. Flott rapport og noen supre bilder. Grattis med vertikalarøye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, hvis været holder seg blir det nok flere turer som dette. Bildene er tatt med IPad Mini. Jeg har ikke fått rotet meg til å kjøpe skikkelig kamera enda.

   Slett
 2. Veldig bra, mister. Svartrøye er stilig, moro at du knakk koden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Endre. To røyer på en tur gir i i hvertfall grunn til optimisme om at koden er knukket. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend. The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP. HDS Gen 2 , true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4". HDS Gen 2 Touch , true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12". Elite HDI , "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7". Elite CHIRP , as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".   HDS Gen 2 Units from this series are seen while fishing

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?" Lowrance HDS Carbon Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models: What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI? What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3? This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water. Lowrance HDS Gen 3 HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alon

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter. Is there any real difference between them anymore? When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"? In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual diff

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of