For alle Prosjektsjøene til www.dybdekart.no lages det kart i flere formater. Hvilke formater kan variere litt, men disse går igjen på alle:
- PNG er kart for print og visning på skjerm. Dette er et kart i bildeformat som kan redigeres i programmer som Paint eller Adobe Photoshop hvis man ønsker å legge til effekter, ekstra farge etc. Eller så kan man selvfølgelig printe det ut som det er, eller se på kartet på en PC eller liknende.
- ZIP er kartfiler for bruk i kartplotter i båt. Husk å sjekke beskrivelsen for å se hvilken kartplotter de passer til. Filen må lastes ned på et minnekort, unzippes (pakkes ut) og så kan man slette den originale filen man lastet ned og putte minnekortet i kartplotteren. For tiden er det kart til Lowrance/ Simrad og Humminbird som ligger ute, men Garmin vil også bli tilgjengelig.
- KMZ er for kartprogrammer som Google Earth eller tilsvarende programmer. Google Earth kan lastes ned gratis til PC, Mac og diverse mobile enheter som nettbrett og smarttelefoner.
Her skal vi se på KMZ-kartet for Vansjø på en IPad Mini. Vi begynner med å gå inn på Vansjøkartet, og trykker på KMZ-kartet.
IPaden hopper da til et bilde hvor den spør hvilket program den skal åpne filen i, her bruker vi Google Earth som du kan laste ned gratis fra AppStore:
Da åpner Google Earth appen seg automatisk og tenker litt mens den begynner å laste inn kartet:
Etterhvert som kartet lastes inn (kan ta tid hvis du har dårlig dekning) vil GE-appen automatisk zoome inn på området kartet dekker:
Derifra kan man zoome inn med fingrene til det området man vil se på, i dette tilfellet Elverhøy der Mosseelva begynner:
Slik ser området ut i GE uten kartet:
Du kan også bruke IPadens innebygde GPS så lenge du har en variant med SIM-kort i. (Den litt rimeligere IPaden som bare har WIFI har ikke egen GPS.) Da vil din posisjon vises som en blå prikk i kartet.
For store vann eller hvis man har dårlig dekning, kan det være lurt å bruke varianten av kart som er uten isobater. Isobater er enkelt sagt fargene mellom dybdekonturene i kartet, og med kart som ikke har disse blir mengden data som skal lastes ned over mobilnettet mye mindre. Ulempen er at man mister litt av den gode oversikten man får i kartene med isobater.
Varianten uten isobater ser slik ut på dybdekart.no
Her ser vi på kartet for Tyrifjorden, uten isobater:
Zoomet litt lengre inn:
Du kan selvfølgelig bruke varianten uten isobater med GPS-funksjonen også, så du ser din posisjon i kartet.
Kjekt å ha for vinterens isfiske!
Kommentarer
Legg inn en kommentar