Jeg har lenge tenkt på muligheten for å bruke en radiostyrt båt til å logge data for å lage dybdekart. Frem til nå har det blitt med ideen, men nå har jeg kommet et steg videre.
Til den nette sum av 399,- har jeg kjøpt en radiostyrt båt på en leketøysbutikk. Jeg valgte denne fordi den er ganske stor, går passe fort og har ett loddrett akterspeil som det bør være mulig å feste en giver i. Størrelsen er et poeng for den skal bære vekten av en Lowrance Elite 4 HDI, en Lowrance HST-DFSBL ekkoloddgiver og ekstra batteripakke for å drive Eliten.
Jeg vil bruke HST-DFSBL som giver og ikke HST-WSBL siden HST-DFSBL har smalere konevinkel på ekkoloddsignalet. Den har en kone på 35 grader ved 50 kHz og 12 grader ved 200 kHz og siden det primært er 200 kHz som brukes til å måle dybde med er dette en glimrende giver for å logge data. Se ellers min sammenlikning av de to giverne her:
Som du kan se av linken veier HST-DFSBL tre ganger mer enn HST-DFSBL, så hvis det blir for tungt for den lille RC-båten får jeg bytte giver. (Eller skaffe meg et skrog med mer bæreevne, jeg har et større skrog som backup.)
Båten er en enkel sak i hardplast med en motor og ett ror.
Flott bilde på esken da gitt |
Testing i vannet uten utstyr for logging.
Jeg var redd for at den skulle flyte lavt i vannet, noe som kunne blitt katastrofalt lavt med ekstra utstyr oppi, men den fløt høyt i vannet og virket dessuten litt fortung. Helt perfekt så langt altså.
Vi legger ut |
Båten drives av 6 AA-batterier på 1,5V hver. Jeg regner ikke med enorm driftstid per batteripakke, men de holdt i hvertfall til 20 minutter med lek og testkjøring.
Poenget med en RC-båt for logging er delvis å logge på steder hvor jeg ikke tør å kjøre med en båt på 5,4 meter. For eksempel er det en hel drøss med grunner i Vansjø jeg gjerne skulle ha kartlagt helt presist, men jeg tør rett og slett ikke å kjøre nære nok. Først og fremst ønsker jeg dog å kartlegge endel av de mindre vannene og dammene i Oslo, Asker og Bærum med tanke på fremtidig isfiske. Jeg er ganske lei av å borre 100 hull i isen for å finne passe dyp for isfiske, så med et skikkelig dybdekart på telefon eller nettbrett med GPS hadde isfisket blitt mer treffsikkert.
Dette blir nok en ny føljetong på bloggen, så mer info følger etterhvert som prosjektet skrider frem. Inntill da kan du lese om Carls langt mer avanserte tilnærming til det samme temaet på Fiskersiden:
Kommentarer
Legg inn en kommentar