Gå til hovedinnhold

CHIRP, ditt neste ekkolodd?

CHIRP kan knapt kalles noen nyhet, teknologien som sådan har eksistert siden 60-tallet for radar. Det som derimot er relativt nytt er bruken av CHIRP i ekkolodd for fritidsbruk, og særlig at teknologien begynner å komme ned i prisklasser som er oppnåelige for oss som baserer oss på vanlig lønnsinntekt..

CHIRP i ekkoloddsammenheng, eller Compressed High Intensity Radar Pulse som det egentlig heter, betyr kort sagt et lydsignal med varierende frekvens og effekt/ kraft. Så mens det klassiske pulsekkoloddet typisk sender på en eller to frekvenser adskilt fra hverandre, og med en bestemt effekt, sender et CHIRP-ekkolodd på flere frekvenser og med varierende effekt. En enkel forklaring av forskjellen mellom CHIRP og en låst puls, er at CHIRP er som fuglekvitter, mens låst puls er som å blåse i en dommerfløyte. Fuglekvitteret går igjennom en skala, mens dommerfløyten har en kort lyd.

Som de fleste med et pulsekkolodd som kan sende på to frekvenser har oppdaget, gir feks 50 og 200 kHz ganske forskjellige bilder på ekkoloddskjermen. Hovedårsaken til forskjellen ligger i at de to frekvensene har ulik rekkevidde, ulik konevinkel på signalet og forskjellig grad av målseparasjon. 50 kHz når dypere pga sin båndvidde, men gir dårligere målseparasjon av samme årsak. 

Effekten fra et pulsekkolodd har også stor påvirkning på hvor dypt signalet rekker, sammen med hvor følsomt systemet er. (Et følsomt system kan oppfatte svakere returekko, og trenger derfor ikke så høy utgangseffekt.) For pulsekkoloddet er det nærmest en bransjestandard at man må opp på 1 kW effekt på dypere vann, og i enkelte tilfeller opp mot 3-4 kW. Ulempen med å gå opp i effekt har først og fremst vært prisrelatert, men for å gi gode resultater på dypt vann har de kraftigste ekkoloddgiverne også svært smal konevinkel, som igjen gjør de lite egnet på grunt vann.

CHIRP er altså forskjellig fra ett pulsekkolodd på flere områder. I teorien bør signalet nå dypere med mindre effekt, gi bedre målseperasjon, være mindre påvirket av "støy" i vannet og alt dette i ett skjermbilde.

Per i dag finnes det ikke ekkolodgivere som er i stand til å operere over hele frekvensområdet som kan være aktuelt for sportsfiske. Det totale frekvensområdet kan for eksempel strekke seg fra 40 til 210 kHz, og det er mye mer enn dagens ekkoloddgivere er i stand til å håndtere. Derfor deles frekvensområdet inn i tre segmenter; Lav (low), Medium og Høy (High) CHIRP.

Dobbeltbånds CHIRP

I praksis er markedet delt mellom enheter som gir enkeltbånds CHIRP, det vil si kun bruker ett av frekvensområdene, og enheter som bruker dobbeltbånds CHIRP, det vil si to frekvensområder. Det er et markant prisskille mellom disse to, i det mest ekstreme tilfellet er det snakk om tigangeren på prislappen.

Av dobbeltbånds CHIRP er det Simrad (BSM-2), Garmin (GSD 26), Furuno (DFF1-UHD) og Raymarine (CP450P) som er på markedet. Felles for alle disse er at de er såkalte moduler, dvs "løse bokser" som forutsetter at du har en passende skjermenhet i tillegg til en eller flere CHIRP-givere. Prinsippet med CHIRP er likt på alle sammen, selv om den laveste (20-25 kHz) og høyeste (200-250 kHz) tilgjengelige frekvensen varierer litt, så har det ikke allverdens betydning siden utvalget givere er begrenset og i praksis bestemmer hva slags frekvensområder som kan benyttes.

Simrad BSM-2 (foto; www.simradyachting.com)


På giversiden er det i praksis kun Airmar som har alternativer for dobbeltbånds-CHIRP. Rent teknisk har altså ikke Airmar klart å produsere EN giver som kan dekke hele frekvensområdet som er aktuelt. Derfor begrepet dobbeltbånd, som betyr at man må velge bort ett av frekvensområdene Lav, Medium eller Høy. For den ekstreme dypvannsfiskeren er kombinasjonen Lav og Medium veien å gå, mens variantene Lav og Høy eller Medium og Høy er de resterende valgene.

Dessverre er disse modulene og passende ekkoloddgivere svært dyre, du ser veldig fort på en investering rundt 35.000-50.000,- og det er uten skjermenheten.

Enkeltbånds CHIRP

Litt lengre ned i prisklassene dukker det opp et annet alternativ; enkeltbånds CHIRP. Som navnet antyder, kan disse kun bruke EN av de tre frekvensområdene av gangen, altså enten Lav, Medium eller Høy. Enda et hakk lengre ned, finner du enheter som er enkeltbånds-CHIRP, men som ikke brukes med "skikkelige" CHIRP-ekkoloddgivere men tradisjonelle ekkoloddgivere ala den du kanskje har i båten i dag. Vi skal begynne med å se på det første av disse, altså enkeltbånds-CHIRP kombinert med en "ekte" CHIRP-ekkoloddgiver

De fleste merkene tilbyr i dag enkeltbånds CHIRP på en eller flere modeller, gjerne som en ekkoloddmodul kompatibel med allerede eksisterende ekkoloddmodeller slik at du ikke behøver å bytte alt utstyret for å få gleden av CHIRP. Garmin har foreløpig ikke enkeltbånds CHIRP som modul, deres alternativ er Echomap xs-serien hvor 527xs med en Airmar TM150M-giver er det rimeligste alternativet til rundt 11-12.000,-

Fra Lowrance er det modulen Sonar Hub som med en passende giver fra Airmar gir enkeltbånds CHIRP til allerede eksisterende HDS-modeller eller Simrad NSS, NSE og NSO.

Sonarhub-modulen til Lowrance er kompatibel med alle modeller i HDS-serien, inkludert forrige generasjon HDS (Gen 1).

Lowrance Sonarhub


Ser vi på hva Lowrance sin Sonar Hub leverer av frekvensområder med nåværende software, er de:

 • Low 40-60 kHz
 • Medium 85-145 kHz
 • High 130-210 kHz

Frekvensområdet er altså delt opp i tre, fra frekvenser for dypt vann, via "gylden middelvei" og opp til den øverste delen av frekvensområdet som tradisjonelt brukes på vanlige ekkolodd. Ved valg av ekkoloddgiver, må man ikke treffe innenfor disse områdene 100%, men så nære som mulig. Det er i praksis bare Airmar som tilbyr ekkoloddgivere med "ekte" enkeltbånds-CHIRP, for øyeblikket har de disse giverne:

 • TM150M/ B150M
 • B75H, B75M, B75L
 • B175H, B175M, B175L, B175HW

Hos Airmar betyr en B at det er en giver for gjennomgående montering, med et hus av bronse. TM betyr at det er en giver for aktermontering (Transom Mount). Den første av giverne over finnes altså både som gjennomgående og for aktermontering, de andre finnes kun som gjennomgående.
Bokstaven bak tallet sier hvilket av de tre frekvensområdene giveren er beregnet for, og på B175HW sier W at dette er en giver med bredere kone på signalet enn originalen (B175H), i dette tilfellet 25 grader mot B175H sin variasjon av 10-6 grader avhengig av hvilken frekvens det måles på.

Som for vanlige ekkoloddgivere er det ikke bare frekvensen som er forskjellig mellom giverne. Konevinkelen (se over) varierer, Lav har størst vinkel dvs bredest dekning, mens Høy har smalest vinkel. Unntaket er altså B175HW som både opererer i det høyeste frekvensområdet og har bred konevinkel. Kvaliteten på giverne varierer også, med B175-variantene som de beste (og dyreste) og i listen over. Dessverre finnes ikke de bedre giverne for aktermontering per i dag, og i følge Airmar har de ingen planer om å gjøre noe med dette i 2014. Så er du låst til å aktermontere en giver, er i praksis TM150M det eneste alternativet hvis du skal ha en "ekte" CHIRP-giver. (Jeg setter "ekte" i klammetegn helt bevisst, forklaringen av dette finner du lengre ned der vi ser på CHIRP med tradisjonelle ekkoloddgivere.)

Enkeltbånds CHIRP med en vanlig ekkoloddgiver

For alle andre enn spesielt interesserte og/ eller lottomillionærer er det enkeltbånds-CHIRP (gjerne kalt CHIRP Light på amerikanske forum) kombinert med en helt vanlig ekkoloddgiver som er det mest aktuelle. Vi er nå nede på alternativer som er priset omtrent som mellomklassemodellene av de vanlige puls-ekkoloddene. Disse er altså langt rimeligere, med Raymarines Dragonfly til 5.000,- som det billigste alternativet. Dragonfly har en litt uvanlig tilnærming til CHIRP, og var det første ekkoloddet på markedet som også bruker CHIRP på høyfrekvent ekkolodd, øvrige produsenter bruker CHIRP på sine vanlige ekkolodd, gjerne kalt 2D ekkolodd. (Garmin har forøvrig senere kommet med CHIRP på en variant av sine skannende ekkolodd.)

Jeg vet ikke om Garmins Echomap xs-serie kan chirpe med en vanlig giver, men i tillegg til nevnte Dragonfly har Lowrance alternativer i sine Elite 5 CHIRP og Elite 7 CHIRP. Disse bygger på de vanlige Elite HDI variantene, men har altså CHIRP i tillegg til de øvrige funksjonene vi er kjent med fra Elite HDI.

Foreløpig er det litt begrenset med informasjon tilgjengelig om hva som er forskjellen mellom CHIRP-funksjonen i ekkoloddet i Elite CHIRP og SonarHub (eller Simrad NSS Evo2 for den saks skyld). Det kan hende at teknologien som sådan er mer eller mindre identisk, men at Elite CHIRP bare ikke er programmert for å brukes med "ekte" CHIRP-givere. (Spekulasjon fra min side.)

Med det er det naturlig å forklare hvorfor jeg setter "ekte" i klammetegn. En helt vanlig ekkoloddgiver er nemlig absolutt i stand til å chirpe. Forskjellen mot en av de dyrere Airmar-giverne er at den ikke vil klare et like bredt frekvensbånd. Vi så lengre opp at SonarHub sender 85-145 kHz på Medium, dvs en båndbredde på hele 60 kHz. Det er naturlig å anta at en Airmar TM150M spesifisert for 95-155 kHz vil arbeide på hele dette spekteret igjennom sin sendefase, mens feks en 50/200/455/800 HDI giver ikke vil klare så veldig mange hertz avvik fra kjernefrekvensene sine på 50 kHz for Medium og 200 for High. Nøyaktig hvor stort spekteret vil være gjenstår å se, det krever mer avansert utstyr enn det jeg har for å måle dette.

Hva er forskjellen?
Etter noen turer med SonarHub og diverse givere, vil jeg påstå at overgangen fra et BRA vanlig pulsekkolodd med en GOD giver til enkeltbånds CHIRP med vanlig giver er merkbar, men ikke dramatisk. Jeg har for liten erfaring med "ekte" CHIRP-givere til å komme med noen sammenlikning av dette. Det viktige er å ha et BRA vanlig ekkolodd med en GOD giver, overgangen til CHIRP med vanlig giver er mer en luksus enn en nødvendighet for de fleste sportsfiskere. Men vi liker da luksus, gjør vi ikke? 

Jeg kommer til å leke mye med denne teknologien fremover. Du kan med andre ord forvente å se noe denne artikkelen ikke har, nemlig skjermbilder som viser forskjellen. Så følg med her fremover, så skal jeg se om ikke jeg kan dokumentere påstandene mine også. :)

Kommentarer

 1. Snyggt Erik, spennende verre..........
  Mvh Ramon

  SvarSlett
 2. Takk Ramon. Jeg er helt overbevist om at CHIRP er fremtiden nær sagt uansett type ekkolodd. Med tanke på at det er synlig forbedring allerede nå kontra låst frekvens, og teknologien nettopp har kommet "ut av krybben" på ekkolodd for fritidsbruk, lover det godt for årene som kommer også.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…