Gå til hovedinnhold

Team Colibri på Øyernekspedisjon

Denne artikkelen er tidligere publisert på HOOKED

Team Colibri med venner har i mange år hatt en fast vårtradisjon i form av en langhelg med fiske, gjerne på steder hvor vi ikke vanligvis bløter kroker. Som regel har målet vært fettfinnejakt med trolling som våpen, men de siste par årene har vært mer varierte både hva gjelder metode og targetart. I 2013 gikk turen til Lofoten, den turrapporten ble en del av Fiskersidens Julekalender samme år. For 2014 ble Vårens Vakreste Eventyr (VVE) lagt til Øyern, og rapporten kommer her.

Som alle andre turer, begynte også denne med en planleggingsfase. Hvem kan reise på tur når? Hvor lenge? Hvor da? Hva skal det fiskes etter og hvordan? Med de spørsmålene besvart, går planleggingsfasen over i en slags del to, hvor overnattingsalternativer, fiskeutstyr, reisemåte og en haug andre detaljer skal på plass. Siden opptil flere i reisefølget er småbarnsfedre, sier det seg selv at det er langt flere som påvirker alle delene av planleggingen enn turens deltagere alene. Det er ikke bare Olsenbanden som er avhengig av at alt er timet og tilrettelagt.

En ting som måtte ordnes før avreise var en dårlig rulle på båthengeren min. Her kommer rapportens første tips; etterse rullene på båthengeren din. Ved sesongstarten i mars merket jeg at det var tungt å få båten av hengeren, og etter en nærmere inspeksjon av rullene fant jeg en som hadde hengt seg opp.
Dårlig rulle
Dårlig rulle

Jeg vet ikke hvordan det har skjedd, men det ene festet på rullen hadde blitt skjevt, og dermed gikk ikke rullen rundt lengre. Etter en runde med hammer og tang på festet, marint fett på akslinger og skive og på med ny rulle, var det klart for å ta opp båten fra dens hjemmehavn i Tyrifjorden. Innen den tid hadde selvfølgelig været gått fra blikk stille til bitende nordavind, men Anders stilte opp som hjelper og vips så var båten på land.

For undertegnede sin del bestod reiseruten av Bærum-barnehagen-jobb i Oslo sentrum-Tyrifjorden-Alnabru-Lillestrøm-Øyern. Ikke avskrekkende i luftlinje, men det ble en hel del av dette:
IMG_9969
Omtrent som advent - ventetid

Å stampe seg gjennom Oslo sentrum på en utfartsdag er kjipt nok, men med ett tonn eller så med båt på slep er det i hvertfall ikke noen höydare. Det er i slike stunder at man klapper seg selv på skulderen fordi man valgte automatgir på trekkvognen. I motsetning til hva ryktene skal ha det til, er Oslofolk flest svært forståelsesfulle for tunge slep, ingen tuting fordi jeg måtte ligge midt i alle rundkjøringer, ingen hårete forbikjøringer, ingen som kuttet inn foran og kjøreturen(e) frem og tilbake gikk som en drøm.

Selv med flere måneders planlegging, skulle Murphys lov slå inn dette året også. Vi har strengt tatt aldri avviklet VVE uten en større eller mindre katastrofe. Den store uteble heldigvis i år, den noe mindre var at vi gikk fra kvartett til trio da en av gutta måtte melde avbud i siste liten på grunn av sykdom i familien. Heldigvis tok Anders med sin følgesvenn Truls, så vi fikk likevekten tilbake i de to båtene. At Truls har to bein ekstra og desto færre armer får så være. Det fjerner i hvertfall diskusjonen om hvem som skal fighte fisken.....
Truls er med
Truls er med

Bildet over var omtrent det vi så av Øyern i dagslys første dagen. Leirplass måtte lokaliseres i tussmørket, og kvaliteten ble deretter. Lavvoen stod i en helning verdig unnarennet i en hoppbakke, duken blafret i nordavinden, begge båtene truet med å drive på land og stemningen var langt fra der den skal være. Men etter en dårlig natt hvor jeg lå mer av liggeunderlaget enn på, og hvor det i hvertfall føltes som om den dyre lyden av glassfiberskrog mot stein skulle komme når som helst, var vi klare for trolling.
IMG_9977
Morgenstund og pakking av båter

Den første dagen med fisking ga absolutt null og niks. Ikke så mye som et napp på 10 timer trolling med 8 stenger ute. Dagens høydepunkt var at kapteinen i ren kjedsommelighet fikk montert et 12V ladepunkt i båten, noe som har vært et savn for mobilavhengige siden båten kom. Jeg har skrevet en artikkel om montering av slike før, den finner du på bloggen min.
IMG_9974
12V ladepunkt med USB

Dagens opptur var at Anders hadde funnet en perfekt leirplass på Øyerns østside, men etter en hel dags stamping i nordavindsjø var stemingen fortsatt noe trykket når båtene skulle fortøyes og grillen fyres opp.
IMG_0006
Endelig vindstille og godt landligge

Siden fisket var så labert, hadde vi trukket på land ganske tidlig, og med stadig løyende vind og en pils eller to steg stemningen og den berømmelige trua på morgendagen. Stian vartet opp med hjemmelagede viltkarbonader og planen for morgendagen begynte å ta form.
IMG_0008
Stian er grillchef

Via Pikewallis ble det klart at gjeddene ikke var ferdige med gytingen, og vi bestemte oss for å legge trollingen på hylla og heller legge morgendagen til Øyerns nordre deler og deltaet der. På veien opp hadde vi noen plassanbefalinger fra Michael "Pikopath" som skulle testes og diverse bokser med shadjigger ble funnet frem. Tanken var å begynne å fiske av kanter på 8-4 meters dyp, og hvis ikke det ga noe bevege oss helt inn på grunna.

Til kantfisket er shadjigger helt geniale, og teamets ubestridte favoritt til alt fra gjedde til kveite er Relax. Disse har skikkelig bevegelse på halen også i lave hastigheter, og vugger forførerisk til og med med kroppen rigget med stingerkrok og jigghoder på 10-30 gram. Vær obs på at dette fisket forutsetter stive stenger, for selv med lette jigghoder blir den totale kastevekten ganske høy. Om man bruker haspel eller multiplikatorsnelle er en smakssak, undertegnede foretrekker multiplikator.
Relax 9" fra www.rovfiskjeger.no

Rett sør for deltaet skulle det vise seg at taktikkskiftet var fornuftig. I en renne kom det et tungt sug i det undertegnedes shadjigg jobbet seg oppover kanten på renna og turens første "fisk!" gjallet over dekk. Med en vanntemperatur på 6,7 grader, var ikke gjeddemadammen spesielt sinna, men noen korte tunge utras vitnet om en fin fisk.
IMG_0014
Tung frøken på vei inn.

IMG_0017
9" med shadjigg blir liten mot en slik rygg

Da damen valgte å komme opp for å vise seg, så vi at det var snakk om en virkelig fin gjedde på 7-8 kg med tung buk. Førleksgjeddene er sjeldent noen kampmaskiner, men mulighetene for forbedring av personlige rekorder er aldri høyere enn akkurat før gyting. Det så ut til at undertegnedes pers på 7,2 kg skulle stå for fall, og nevøsiteten var til å ta og føle på. Slik stemning fører gjerne til feil, og denne gangen var ikke noe unntak. Landingen gikk fullstendig i ball, gjedda vred seg løs fra krokfestet og seg tilbake dit hun kom fra.

Men vi hadde i hvertfall funnet en metode som ga fisk. Selv om det sannsynligvis var min største gjedde til dags dato som viste meg halefinnen og ble borte, var håpet på flere i samme klasse større en følelsen av nederlag. Renna ga ikke flere fisk, så resten av dagen ble tilbragt inne i selve deltaet. Der skulle det vise seg at smågjeddene (kalt sniper) florerte.
IMG_0050
Stian med dagens første på riktig side av båtripa

IMG_0031
Undertegnede viser at store shadjigger også trigger mindre gjedder

IMG_0007
Anders jerker seg inn i solnedgangen

Det skulle bli endel smågjedder denne dagen, men ingen i nærheten av den vi mistet. Stemingen i lavvoen etter avsluttet fiske var uansett tilbake på gamle høyder, og avgjørelsen om enda en fiskedag i deltaet behøvde ikke videre diskusjon.
IMG_0071
Fyring i Rundbrenner gir god og trygg varme i lavvoen

Nest siste fiskedag ble omtrent som den forrige. Bortsett fra kantene fisket vi også av endel gruntområder, noe som ga mulighet til å teste mine spinnerbaits.
IMG_0060
Spinnerbait med Relax shadjigg og stingerkrok

Som navnet antyder er et spinnerbait et agn med noe som spinner. Det finnes et utall varianter og variasjoner, den på bildet er en modifisert variant hvor jeg har byttet ut det tradisjonelle "bastskjørtet" av tynne gummitråder med en shadjigg. Denne modellen kan fiskes sakte og grunt, og den kan også fiskes inn helt i overflaten mens spinnerbladet pisker vann. Uansett lager den masse liv og røre, og ikke minst fanger den fisk. Gjedda på bildet under tok helt på grunna på kanskje 40 cm dyp, en grunnflate som jeg ellers ikke kunne fisket av med de tunge shadjiggene jeg vanligvis bruker. (Nå kan store shadjigger rigges for å fiske grunt de også, men det får vi se på en annen gang.)
IMG_0059
Spinnerbait fungerer

Ingen av oss var kjent i Øyerns nordre deler, så det ble mye sightseeing og utforsking av deltaet. Det ble en hel del dorging med en stang eller to, for så å stoppe opp dersom et bestemt område så spennende ut. Ikke minst ga det undertegnede en fantastisk mulighet for å utforske Lowrance StructureScan. Jeg har hatt utstyret lenge og har brukt SideScan flittig til pelagisk trolling siden dag en, men da for å se etter byttefisk mer enn for å studere bunnstruktur. SideScan er et høyfrekvent ekkolodd (455 eller 800 kHz) ekkolodd som ser omtrent 45 grader ut til hver side av båten, og gir fotoliknende bilder av bunnstruktur som steiner, røtter og andre ting som ligger på bunnen. Del to av StructureScan er tilsvarende høyfrekvent ekkolodd som ser rett under båten. Også DownScan gir fotoliknende bilder, men selvfølgelig av et mindre dekningsområde enn SideScan. Det var MYE spennede å se på i deltaet.

Bildet under er fra min Lowrance HDS 8 med StructureScan. På venstre side ser du det vanlige ekkoloddbildet, og som du ser er det "masse rart" fra bunnen og opp til ca 2,5 meter. Det blå fra ca 2,5 meter og oppover er støy, en kombinasjon av møkkete vann og turbulens med bobler siden vi befant oss på et sted med god fart i vannet. Til høyre ser du SideScan, og her ser du mer detaljert hva dette "masse rart" egentlig er. Vi passerer rett og slett over et tre med greiner og det hele.
HDS P66 LSS1 Oyeren (11)
Vanlig 2D ekkolodd til venstre, SideScan til høyre

Her er det samme fenomenet på et litt annet sted, en skikkelig tømmervase under vann. Sannsynligvis en meget spennende fiskeplass etterhvert som vannet blir litt varmere.
Oyern LSS1 P66 HDS (3)
Vanlig 2D ekkolodd til venstre, SideScan til høyre

Det siste ekkoloddbildet i denne omgang viser bare SideScan. Kan du gjette hva dette er?
Oyern LSS1 P66 HDS (6)
SideScan av variert bunn.

Men tilbake til fisket. Stian forlot oss på lørdag ettermiddag, og med Anders, Truls og meg som ekspedisjonens gjenværende deltagere la vi ut i båten min. Truls fant seg fort til rette på en Jervenduk i kabinen, mens Anders og jeg siktet oss inn på noen timer med skikkelig trolling. Håpet var at godværet de siste dagene hadde tint opp fisken ute i selve innsjøen, og vi hadde uansett passe verkende skuldre og håndledd etter et par dager med tungt kasteutstyr. Ut på Øyern, frem med 9 trollingstenger og etter den vanlige lett kaotiske riggingen tøffet vi sørover langs vestsiden i underkant av 2 knop. Vestsiden virket helt død, så nedenfor Prestå krysset vi over til østsiden, med baugen mot en plass jeg utforsket i fjor høst. Fordelen med å ha vært der før, var at jeg allerede på den forrige turen logget sonardata som jeg hadde lastet opp til Insight Genesis og laget dybdekart av. Dette ga mulighet til å trolle nøyaktig langs dypkanten, og vi så fort på ekkoloddet at det krydde av agnfisk rundt kanten.

HDS P66 LSS1 Oyeren (10)
Skyer av agnfisk på både vanlige ekkolodd og SideScan.

Vi holdt båten på 7-10 meters dyp, vel vitende om at vi da hadde stenger som fisket av områder med dybde fra drøye 4 meter og ut til 20-30 meters dybde. Ved å følge dybdekonturene på kartet i kartplotteren på min Lowrance HDS hold vi kanten helt perfekt over det antatt "hotte" området. Rett ved et punkt hvor det grunnere området stikker en bit ut, løste den ene stangen ut og knarren begynte å gå. Vi fikk faktisk dobbelthugg på dette stedet, en mindre fisk, og en som kjentes tung ut. Vi lot stangen med den lille være, og Anders konsentrerte seg om det som kjentes ut som en bra fisk.
IMG_0079
Stangfleks

Gjedda var tung, og selv om utrasene var rolige var det helt klart hvem som bestemte. Jeg ryddet vei i stangskogen på babord side, og etter en rolig men seig fight kom damen opp for en kort fotosesjon.
IMG_0084
11,4 kg Esox Lucius fordelt på 113 cm

TjoHoo! Ny rekord for Anders, ny rekord for teamet og første anstendige fisk i den nye teambåten. Plutselig var alt helt perfekt, smil til verden og alt det der. For et resultat, og det smakte enda bedre etter flere dager med målrettet satsning. Alle timene med research, båtmekking, trafikkø, dunking i sur nordavind og det som værre er bleknet til et svakt minne. Selv Anders, innbitt laksefisker, smilte fra øre til øre.

Madammen falt for en klassisk Rapala Magnum i grønt makrellmønster. Magnum er en gammel slager, og det er ikke uten grunn at jeg alltid har minst en Magnum i vannet ved gjeddetrolling. Statusen ble ikke akkurat mindre nå.
IMG_0086
Rapala Magnum felte den største damen

For å gjøre det virkelig enkelt for deg å kopiere fangsten vår så kan du se nøyaktig hvor gjedda tok på skjermbildet fra Insight Genesis under. Den svarte sirkelen markerer hvor grunntungen stikker ut (dybden er i fot) og den røde pilen markerer omtrent hvor wobleren var når gjedda gapte over. Posisjonen ser du nederst i høyre hjørne. Alle mine sonarlogger for Øyern er lastet opp som "Public" i Insight Genesis, så ved neste oppgradering av tjenesten vil du kunne bruke mine logger sammen med dine dersom du også logger i Øyern. Ut og fisk!
Gromplassen i IG
Gromplassen i Insight Genesis

Før vi avslutter med et klassisk solnedgangsbilde, vil jeg gjerne understreke hvor viktig det er å behandle disse storgjeddene pent og slippe de ut igjen. Som matfisk er de uansett verdiløse på grunn av sitt innhold av miljøgifter som kvikksølv, men ta gjerne med deg noen mindre gjedder hjem hvis du er sulten. Vi bruker stor håv med nett av den skånsomme typen, løfter fisken med BÅDE kjevebensgrepet OG støtte rett bak buken, og har nødvendig verktøy som tang og kjeftåpner liggende klart. Veiingen ble gjort i egnet krybbe og fisken fikk minimal tid på feil side av vannskillet. Hun svømte umiddelbart mot dypet igjen da vi løftet henne forsiktig over ripa og tilbake i sitt rette element. Catch with Care, som en produsent av fiskeutstyr har kalt seg, så kanskje dette gjeddeparadiset kan bestå.

IMG_9999
Vi kommer tilbake for å se flere slike solnedganger over Øyern

Kommentarer

  1. hadde ikke fått meg meg fangsten før nå jeg.. Nydelig gjedde. Gratulerer så mye!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Morten. Hun satt langt inne, men steike hvor godt det var å se henne i håven. :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…