Gå til hovedinnhold

Steinsfjorden 21.05.14 - logging av data og litt elektrikerarbeid

Etter en periode på cirka et halvt år, begynner undertegnede å se lyset i enden av jobbtunnellen. Egentlig er det perfekt for en sportsfisker å jobbe mye om vinteren, så kan man heller jobbe mer normalt (og muligens avspassere litt) i sommerhalvåret. Alle jobber burde vært slik. :)

En konsekvens av at det letner på jobben, er at jeg kan koste på meg å dra litt tidligere fra jobben i ny og ne, og i går var en slik dag. Avreise fra Bjørvika 15.00 med en bil som allerede hadde det nødvendigste i bagasjerommet. Planen for kvelden var først og fremst å logge data til dybdekartet for Steinsfjorden. I hele vinter har jeg irritert meg over at det kartet "bare" dekket 80% av Steinsfjorden, og med et par timers logging var de nødvendige dataene på plass. Du kan se resultatet på dybdekart.no, og i den kommende oppgraderingen av Navicos karttjeneste Insight Genesis. For dybdekart.no er kartet helt åpent for alle, og du finner det HER.

Sporloggen på HDS 8 tyder på at det skal bli bra kart av dette


Våren er en perfekt tid for å logge data. Ofte er vannstanden ganske høy, så man får kjørt båten på steder man ikke kommer til ellers, og vasspesten har ikke blitt plagsom enda. Dataene fra loggingen må riktignok justeres for den unormalt høye vannstanden, men det er en smal sak i både programvaren bak dybdekart.no og Insight Genesis. Nå gjenstår "bare" resten av Tyrifjorden....

Neste punkt på kveldens agenda var montering av Lowrance SonarHub. (Kan også brukes på Simrad) Poenget med denne modulen er å få CHIRP-ekkolodd på mine Lowrance HDS, men den har også StructureScan innebygget, så med en LSS-1 eller LSS-2 giver tilkoblet kan den også gi DownScan og SideScan. Riktignok kan den ikke gi CHIRP og StructureScan samtidig, så jeg har en ren StructureScan-modul i tillegg med min LSS-1 giver tilkoblet.

Lowrance SonarHub med tilbehør

I pakken lå alt jeg trengte, bortsett fra giveren (mer om det siden). Selve modulen, strømkabelen, ethernetkabel og en pose med skruer, 3A sikring, sikringsholder etc. Jeg har et BlueSea sikringspanel jeg kobler alt leketøyet mitt til, så sikringsholderen har jeg altså ikke behov for, og siden jeg tar med både skjermer og moduler hjem hver gang har jeg ikke skrudd den fast men har den i et passende hulrom ved siden av konsollen.

Under ser du et bilde av tre ekkoloddmoduler. Lengst til venstre er SonarHub, så StructureScan HD og lengst til høyre forrige generasjon StructureScan. Felles for alle tre er at de altså skal kobles med ethernet til en Lowrance HDS, og de har tre ethernetporter (de gule) slik at de uten problemer kan kobles til tre skjermer (HDSer) på en gang. Alle modulene kan derfor også fungere som såkalt nettverkshub, altså som knutepunkt i ethernet-systemet ombord.


SonarHub, StructureScan HD og StructureScanRent og ryddig med alle ethernetporter på samme side av modulene:

Ethernettporter så langt øyet kan se

I den andre enden er det forskjell mellom StructureScan-modulene og SonarHuben, siden SonarHuben BÅDE kan ta en StructureScan-giver (LSS-1 eller LSS-2) OG en tradisjonell ekkoloddgiver/ CHIRP-ekkoloddgiver.


Porter for diverse givere og strøm

Fra før av har jeg hatt første generasjon av StructureScan i Evadaen, dvs LSS-1. Jeg har vært veldig fornøyd med dette, men i vinter snublet jeg tilfeldigvis over et tilbud om å kjøpe en brukt StructureScan HD modul til noe i nærheten av røverpris. Jeg fortsetter å bruke LSS-1 giveren min, men har altså byttet ut modulen. Det jeg fikk gjennomført av testing i går, tyder på at den nye modulen er bedre på 455 kHz, mens den gamle faktisk er vel så bra på 800 kHz. Forskjellen er dog marginal. Så har du en gammel modul, behøver du ikke å løpe til butikken for å skifte den ut. :)
 
Jeg ønsker å både ha en StructureScan-modul og en SonarHub-modul siden det vil gjøre at jeg kan bruke både CHIRP og StructureScan samtidig. For mange vil dette være ganske så unødvendig luksus, de vil klare seg veldig bra med bare SonarHub-modulen. Årsaken er at du primært vil bruke CHIRP på dypere vann, og så kjøre med tradisjonelt pulsekkolodd og StructureScan inne på grunt vann. Rent praktisk er de to modulene koblet sammen med en ethernetkabel, og så er hver modul koblet med ethernet til hver sin HDS. Da kan jeg kjøre med det meste av kombinasjoner, det eneste som ikke er mulig er å kjøre med to forskjellige CHIRP-frekvensbånd samtidig, siden SonarHub kun støtter et frekvensbånd av gangen (Enten Low, Medium eller High, ikke to samtidig.) Skal man kjøre med to frekvensbånd, er alternativet en modul som heter BSM-2, og givere som kan takle to frekvensbånd slik som Airmar B275. Da er vi dog oppe i en helt annen prisklasse enn den jeg normalt opererer i.
 
Som jeg ymtet frempå om lengre opp, er givervalget til SonarHub verdt noen linjer med tekst. Sonarhub markedsføres både som modulen alene, og i pakkeløsninger med forskjellige givere.  SonarHub er en drøy tusenlapp dyrere enn StructureScan HD modulen, men da får du altså muligheten til CHIRP for den tusenlappen. Veil pris i Norge i parantes.
 
  • SonarHub (6.750,-)
  • SonarHub med Airmar TM150M (8.600,-)
  • SonarHub med LSS-2 (8.600,-)
  • SonarHub med både TM150M og LSS-2 (11.075,-)
  • SonarHub med SpotLight Scan giver
 
Airmar TM150M er en relativt rimelig CHIRP-giver for aktermontering, for gjennomgående montering heter den B150M. Utfordringen har vært å få tak i denne giveren med den blå Lowrancekontakten på, og denne varianten er fortsatt ikke tilgjengelig. De som ikke har den blå kontakten skal ikke brukes med SonarHub, de har ulikt frekvensbånd og resistanse og vil ikke fungere. Det siste jeg hørte tyder på at vi først kan få gleden av denne giveren over sommeren, derfor endret jeg min ordre fra "SonarHub med TM150M" til bare "SonarHub" nå. SonarHuben kan nemlig brukes sammen med et stort utvalg av givere, inkludert de vanlige Lowrance-giverne.
 
Lowrance 83/200/455/800 HDI giver
 
 
Man vil da ikke få så bredt frekvensspekter som med en "ekte" CHIRP-giver, men rapporter på nett tyder på at det uansett er en merkbar forskjell og at man kan få forbausende gode resultater med de to HDI-giverne som normalt følger Elite HDI serien til Lowrance. Siden jeg har et par slike givere liggende, kommer jeg derfor til å teste SonarHuben med disse. (Jeg har allerede en Airmar P66 på båten, men kveldens testing av den med SonarHub var ikke oppløftende. Dette var dog ventet, P66 er ikke anbefalt brukt med SonarHub i CHIRP-modus)
 
Aller helst vil jeg ha en gjennomgående CHIRP-giver, jeg ser at Vidar i Team Scuirus kan vise til ekstremt gode resultater med en Airmar B175W. Denne giveren finnes ikke med blå Lowrancekontakt (enda) så den må kobles med en pigtal, dvs en kontakt med løse ledninger, for å brukes. Foreløpig har jeg rett og slett ikke råd til en slik giver, så forhåpentligvis kommer den med riktig kontakt innen det blir aktuelt å kjøpe en. Sannsynligvis bare ren ønsketekning fra min side, men det er da lov å håpe? (Samtidig må jeg over en mental barriere, for gjenngomgående giver forutsetter at man lager et aldri så lite hull i skroget.)

Under loggingen av data til dybdekart, tok jeg endel bilder til en kommende artikkel om nettopp StructureScan. Tanken er å forklare litt hva teknikken er og gjør, og hva den kan brukes til med diverse praktiske eksempler. Så får vi se om det ender opp med veiledning eller villedning. :D

Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…