Gå til hovedinnhold

Tyrifjorden 15.12.13 - bomtur etter røye

Jeg gir meg ikke, men fortsetter å prøve meg på vertikalfiske etter røye i Tyrifjorden. 

Det så lenge ut til at det ikke skulle bli noen fisketur i dag. YR meldte på forhånd at det skulle bli både plenty med nedbør og 10-12 m/sek, og det er i overkant utrivelig for å orke å drasse med seg båten gjennom snøslaps og saltsørpe fra Høvik til slippen på Storøen. Men evig optimist som jeg er, satte jeg vekkerklokken til 06.00 i morges for å sjekke YR en siste gang før jeg bestemte meg. 

Som tenkt, så gjort. YR hadde heldigvis endret oppfatning på morgenkvisten, så da var det bare å komme seg ut. Småregn, tåke og en stusselig plussgrad er da ingen hindring for en fisketur så lenge det er meldt nesten vindstille og solskinn utover dagen?

Jeg burde kanskje skjønt hintet og blitt hjemme når jeg regelrett plumpet med begge føttene og ble gjennomvåt allerede når jeg skulle sette meg inn i bilen på Høvik. Men med Ullvangsokkene på dashbordet og fullt kjør på varmluften satte jeg kursen mot Tyrifjorden med Silveren på slep. Båtslippen ved Storøen var den første utfordringen. Ikke nok med at det lå en centimeter eller tre med sludd oppå et solid islag, det lå noen hundre kilo dyvåt snø rett foran slippen. Her var det bare å ta spaden fatt, ingenting er som litt fysisk fostring på morgenkvisten! 

Vel på vannet la jeg kursen sørøstover, for å teste noen potensielle røyeplasser jeg hadde fått tips om. Bildet under er fra IPaden min og Fishbrainappen som jeg har brukt siden i sommer. Som du ser ligger hele ruten min der.
FishBrain

 
FishBrain er egentlig en ganske snedig sak, som fungerer som en slags fiskedagbok hvor man både kan logge mens man er på tur, og legge in historikk. Du kan legge inn stort sett hva som helst av opplysninger du måtte ønske, samt at den legger inn en del ting av seg selv, slik som vær, luft- og vanntemperatur, lufttrykk og posisjon. Du kan se på turene dine etterpå, og sammenlikne forhold. Den har en variant av sosialt nettsted, slik at du kan dele det du ønsker fra turen med de du ønsker. Hvis du aktiverer push-varsler, kan den også varsle deg når folk du følger drar på tur, og så kan du følge med på turen i form av et bilde ala det over. Så lenge det er vær til å ha telefon eller nettbrett fremme, bruker jeg appen på hver tur.

Da jeg rundet Utøya var det fortsatt vind og bølger nok til at jeg holdt meg på innsiden av øya en liten stund, før jeg la kursen sørøstover. Vinden la seg fort ned på et par sekundmeter, og drivankeret jeg brukte den første timen eller så kunne stues vekk. 

 Morgenstemning 1

Antydning til solskinnet som YR skrøt av, dessverre var det kortvarig for et ullent teppe kom snart slepende over himmelen igjen.

Morgenstemning 2


Morgenstemning 3

 
  Jeg fikk ganske fort et napp på en balansepilk. Først et knapt merkbart dunk i balansepilken, og så akkurat nok vekt til at jeg skjønte at noe var på gang. Opp kom denne lille frøkna, som havnet i fryseren som mulig gjeddeagn for vinterens ismeite.


Abbor
 
Det var endel aktivitet å se på ekkoloddet. Bortsett fra de klassiske stimene med agnfisk, var det også noen ekko som viste interesse for mine jigger og balansepilker. Under er et skjermbilde fra min Lowrance HDS 5 Gen 2, litt lengre ned finner du forklaringen av hva du ser.
 

Gjett hva?

Skjermbildene er helt identiske, men på bildet under har jeg lagt på en svart og en grønn ring. Husk at skjermen ruller fra høyre mot venstre, med andre ord er det som skjer i bildets høyrekant "det nyeste". Bildet er todelt, 50 kHz til venstre og 200 kHz til høyre. 50 kHz har en bredere kone på signalet, noe som betyr at det dekker et større område under båten enn 200 kHz, mens 200 kHz har bedre oppløsning. 

Den svarte ringen viser ekkoet av jiggen min på vei nedover, mens den grønne viser en fisk. Fisken stiger mot jiggen mens den synker. Vannet er klart, motoren er av og det er relativt grunt så fisken ser at det er noe spennende der oppe som den vil kikke på. Jeg bremser jiggen rett før de to ekkoene møtes, i håp om at fisken skal ta jiggen, men i steden for å ta svømmer den litt nedover før den holder dybden. De to ekkoene av jigg og fisk smelter sammen på skjermen, og ser ut som ett ekko.


Forklaring følger...


Bildene under viser noe av det samme, men med høyere følsomhet på skjermen, derfor er det også mer støy i bildene.Gjett igjen?Den svarte ringen viser jiggen min, den grønne er en fisk. Fisken har allerede fulgt jiggen min en liten stund, så jeg dropper jiggen litt ned for å se om den vil ta. Fisken tar ikke, så jeg prøver å heve jiggen igjen for å se om det trigger fisken, men den svømmer i steden ned på bunnen og blir borte. Jeg fisket endel på denne fisken, ved å kjøre båten tilbake hver gang jeg hadde drevet over fisken. Den gikk litt opp fra bunnen for å se på jiggen, før den la seg på bunnen igjen 2-3 ganger før den enten gikk lei, ble skremt eller så fant jeg den rett og slett ikke igjen den siste gangen. Morsomt å se på, men ganske frustrerende til tider. Lurer på om det vare en røye? (Det kan like gjerne ha vært en annen fisk, men det får vi aldri vite.)


Så nære....
 
 
Det var ikke bare på ekkoloddskjermen det var mye å se på i dag. Naturen langs Tyrifjordens sydøstside er veldig dramatisk, og veksler mellom stupbratte fjellvegger og raviner hvor det har rast ut stein.
 

Bratt

Røye foretrekker gyteplasser (gjerne kalt røyevarp) med grov steinbunn. Jeg konsentrerte derfor dagens fiske rundt plasser som den på bildet under, plasser med grov stein.
 
Røyeplass?
 
Det ble mye prøving og feiling i dag, med mange varianter av jigger og balansepilker i vannet. Jeg prøvde også agnfisk, i form av mort rigget på fireballhode med treblekrok som stinger. Jiggen som sitter på snella til venstre i bildet under har jeg skikkelig tro på, den er fra Berkley sin Powerbaitserie og beveger seg veldig fint i vannet. Den minste bevegelse på stangen får den til å vibrere og bukte på seg, men den er primært en jigg for vertikalfiske for halen har ikke egen "svømmebevegelse" slik som på vanlige shaddjigger.
 
 
Dagens smågodt

Mot slutten av dagen kom tåka rullende, og i firetiden så jeg knapt 30 meter foran båten. 

Tåkeheimen kommer rullende

Jeg regner med at dette var årets siste tur på Tyrifjorden, med 4,4-4,5 grader i vannet kommer isen så fort det blir skikkelig kaldt igjen. Det er litt vemodig at jeg ikke fikk en "vertikalrøye" i år, men neste år er det nye muligheter. Da har jeg en ekstra ekkoloddskjerm ombord (Ett Lowrance HDS 5x er på vei i posten) så jeg kan bruke festet jeg har laget for å få en ekkoloddgiver på siden av båten. Det skal bli fint å slippe å sitte bakover for å se jiggen på ekkoloddet.

PS- Jeg testet kart laget med Insight Genesis på denne turen. En artikkel om IG er på vei, og kommer på en skjerm nær deg om ikke så altfor lenge. Insight Genesis er Navicos (Lowrance/ Simrad) sin tjeneste for å lage egne dybdekart.

Kommentarer

  1. Fin rapport. Røyeplassen du har tatt bilde av ser fin ut over vann i alle fall. Veldig lik på Skogseid-plassene. Keep trying!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Endre. Takk, tror også jeg er på riktig spor, har fått noen tips om plasser hvor det har vært garnfisket røye, og dette er en av disse. Vi får se om jeg rekker et nytt forsøk før isen tar over. :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend. The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP. HDS Gen 2 , true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4". HDS Gen 2 Touch , true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12". Elite HDI , "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7". Elite CHIRP , as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".   HDS Gen 2 Units from this series are seen while fishing

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?" Lowrance HDS Carbon Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models: What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI? What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3? This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water. Lowrance HDS Gen 3 HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alon

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter. Is there any real difference between them anymore? When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"? In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual diff