Gå til hovedinnhold

Vänern

Har du lyst til å få dette synet når du sveiver inn?

7 kilo med svensk öring på vei inn

Vänern er et svært spennende mål for fiskeentusiaster av alle slag, men det er først og fremst trollingentusiastene som flokker seg på dette innlandshavet. Her er det tillat å fiske med inntill ti stenger, og det er ingen begrensninger på bruk av dyprigg og planerboard. Samtidig er det et aktivt lokalt trollingmiljø og det tilrettelegges for håpefulle tilreisende på en måte vi ikke er bortskjemt med i Norge. Svenskene ser ut til å ha skjønt at fisketurisme kan bidra positivt i små lokalsamfunn og handler deretter, her har norske lokalsamfunn mye å lære. Nettsiden over alle nettsider for Vänernfisket drives av en ildsjel ved navn Einar, og den finner du her.

Jeg har vært i Åmål (Örnäs Camping) og i Dalbergså ved Dalbergså Camping. Begge stedene er gode utgangspunkter for fisket, men jeg har hatt best uttelling i områdene som kan nås fra Dalbergså. Dette kan dog ha med tilfeldigheter å gjøre, jeg har bare vært i Vänern 4 ganger.

En liten advarsel før du kaster deg i bilen:
Her snakker vi om en enorm åpen overflate. Du bør derfor være trygg på egne ferdigheter og båtens begrensninger før du gir deg i kast med Vänern. Sørg for at essensielt nødutstyr er i orden. (Reservetank, nødraketter etc.) Kartplotter er en stor fordel, du bør minimum ha et sjøkart og kunne navigere etter dette. Det blåser fort opp, og bølgene reiser seg like fort som på åpent hav. Havtåke kommer også fort, og kan redusere sikten til nærmest null på kort tid. Vi snakker om store avstander og forhold likt det du kanskje kjenner fra fiske på åpent hav her hjemme.

Generelt om fisket:
Laks og ørret har sin optimale trivselsstemperatur rundt 7-12 grader. Det er derfor lurt å legge opp fisket etter dette. Om sommeren betyr det som regel at du må bruke blyparavaner/dipsydivere eller dyprigg for å nå de store blanke, mens det tidlig vår og sen høst gjelder å jakte på områder hvor vannet er litt varmere enn ellers. Selv små utslag i temperatur påvirker fisken, og du bør være forberedt på å flytte deg mye rundt på jakt etter optimale forhold. Husk på at det relativt varme overfaltevannet følger vinden.

Vanlig trollingfart ligger på 1,4-3 knop. (En knop= 1,852 km). Kaldt vann gir normalt tregere fisk, mens varmt vann betyr det motsatte. Husk å tilpasse det du fisker med til farten eller omvendt. Sjekk alltid gangen på redskapen i vannet ved siden av båten før du slipper ut. Selv bruker jeg agnfisk når det er kaldt i vannet, siden den lave farten betyr at fisken har veldig god tid til å studere "tilbudet". Dette fungerer dog ikke noe særlig når farten kommer over 1,8 knop, så da bruker jeg dorgeskjeder/skojern/woblere.


Tomic leverer her også, denne ga meg en laks på 6kg.


Fargevalget er som etter laks og ørret generelt. Fint vær betyr sølv og blått mens dårlig vær gjør at jeg finner frem mørkere farger. Men jeg har alltid et "wild card" på en av stengene, altså noe med ekstreme farger som gult og grønt. Men stikkordet her er VARIASJON. Bytt om slepet ofte, varier farten innen rimelighetens grenser og prøv nye plasser. Hvis du har kjørt over et sted uten napp, og uten at du ser agnfisk på ekkoloddet, så dra opp redskapen og flytt deg til neste sted. Vær aktiv og oppfinnsom, og skaff deg en kikkert til å se på hva de andre båtene gjør. Ikke vær redd for å stille "dumme" spørsmål, men for all del vær høfflig og hyggelig. :)


Åmål:
Herfra er det kort vei ut til de store flatene. Åmål ligger endel lenger nord enn Dalbergså, og fisket her er kanskje som vassest rett etter at det aller første vårfisket er ferdig. Båtslippen på Örnäs er meget bra, og det er gode brygger tilknyttet campingen. Leier du en av hyttene som ligger ved brygga, kan du bokstavelig talt gå rett fra sengen og over i båten. I praksis er dog ikke tyveri av utstyr noe problem, så de kan godt la "stæsjet" ligge i båten selv om du bor på en av hyttene innover på campingen. Standarden på hyttene er helt ok, med fellesanlegg for dusj/wc og oppvask.

Særlig ved østlig og sydlig vind kan området være værhardt, så som alltid bør du holde kontroll på værmeldingen. http://www.yr.no/ har gode varsel. Det finnes et nettkamera som ser inn mot campingen, og tidlig på våren er det greit å ta en kikk her før du drar, så ikke drivisen stopper hele turen.

Når det kommer til hvor du bør fiske, er det en god ide å sjekke med eventuelle andre trollere på campen. Som alle andre steder, endrer plassene seg fort. Hvis du ikke får noe napp på informasjonsfronten, ligger det en serie grunner rett øst for campen, og disse er altid et bra sted å starte.

Dalbergså:
Dabergså er et meget godt utsgangspunkt for det tidlige vårfisket. Campingen ligger litt oppe elva, så du er helt i ly for drittværet så lenge du ligger til kai. Samtidig er det mulighet for blankfisk nær sagt rett utenfor campen. Bare se på denne laksen på 6kg som jeg tok rett nord for campen:



Dette betyr at man kan få fisket selv om værgudene ikke er helt i humør, men ved nordavind blir det stritt uansett. Laksen tok forøvrig en Tomic som jeg flatlinedorget. (Flatlinedorge= slepe noe bak båten uten bly eller paravan, med andre ord vanlig dorging.)

Dalbergså er en utpreget fiskecamp, så her møter du primært andre entusiaster. Vær dog litt obs på at standarden på campingen ikke er helt på topp, så hvis du skal kombinere familieferie og fisking kan det være greit å tenke seg litt om. Samtidig er det ingen egen båtslipp for campingen, men det er en privat slipp på den andre siden av elven og du kan også sjøsette i Mellerud og kjør båten ned/ rundt. Slippen på andre siden av elven forutsetter 4WD, og er privat. Du kan dog bruke denne så lenge du bor på campen, men her er det ekstra viktig at du kjører forsiktig og rydder opp etter deg, så ikke slippen blir stengt.

Som nevnt kan du begynne å fiske omtrent rett etter at du kommer ut fra elven. Men det kan være lurt å teste grunnen som ligger rett øst for elven, og ikke minst de som ligger lenger nord. Det kan for eksempel gi en slik öring:

Undertegnede med 7kg ørret. Ørreten tok en brisling rigget med agnfiskskalle og en 50g blyparavan på et 40m langt slep. Se forøvrig på dette kartet for mer info.

Andre arter:
Vänern huser også en haug med andre arter. Gjedde, abbor og ikke minst gjørs når vekter her som ikke kan kalles vanlig hos oss. Dette har jeg dog ikke prioritert når jeg har vært der. Derimot har vi fått mange gjedder som bifangst, med denne som den største:

Stian med klar gjeddepers. (Foto: Stian Johansen)

En siste oppfordring:
Lakse- og ørretfisket i Vänern baserer seg på utsetting av fisk. Det er kun lov å ta opp laksefisk som er finneklippet, all villfisk skal gjenutsettes. Skal du fiske her er det også naturlig å bidra til fremtidens utsettinger, og det gjør du ved å sette inn penger på Silverlaxen. Jeg setter alltid inn et par hundrelapper her før jeg drar, og det bør du også.

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.