Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 3. mars 2017

Tilpasse kart i Google Earth

Google Earth (GE) er både gratis og nyttig. Her ser vi på en enkel måte å bruke GE til å endre på kart fra dybdekart.no og Reefmaster.

GE kan lastes ned gratis til PC og Mac HER. Du kan også laste ned gratis til Apple (IOS) via AppStore eller Android via Google Play. Dessverre fungerer GE på Android dårlig, så siste del av denne artikkelen er mest relevant for IOS-brukere. Det er forresten en løsning på gang for Android, du kan forvente mer informasjon om dette utover forsommeren.

I dette eksempelet bruker jeg et kart lastet ned fra Dybdekart.no (nærmere bestemt kartet over Vansjø), men prinsippet er det samme for begge KMZ-kartvariantene du kan eksportere fra kartprogrammet Reefmaster.

Vi begynner med å laste inn KMZ-filen i Google Earth, og får se det zoomet ut.
Zoomet langt ut.
Vi zoomer inn litt så vi ser konturer og isobather (fargene). Så retter vi oppmerksomheten mot menyen på venstre side, helt nederst. Her ligger kartfilen vi nettopp importerte til GE, og ved å trykke på pluss-symbolet kan KMZ-filen åpnes i sine undermapper.
Zoomet mer inn, se menyen til venstre
Her ser du undermappene:
KMZ-filens undermapper

Du kan åpne isobathene, dvs de fargelagte områdene mellom dybdekonturene. Men du kan også åpne dybdekonturene i seg selv. Disse er delt i to typer:


  • Major contours, eller hovedkonturene om du vil, er synlige selv om du zoomer helt ut. For Vansjøkartet er disse per meter, siden Vansjø i all hovedsak er grunn. For dypere innsjøer er de typisk hver femte meter.

  • Minor contours, eller småkonturene, er synlige mår man zoomer godt inn. Disse er alltid en tredjedel av hovedkonturene, så er hovedkonturene per tre meter er småkonturene per meter. Siden Vansjøkartets hovedkonturer er per meter, er småkonturene her per 33 centimeter.

Hver enkelt undermappe kan endres eller slettes helt. Høyreklikk for å få opp denne menyen og velg så "Slett" for å fjerne isobathene helt.

Egenskaper for undermappe
Med isobathene fjernet, ser vi fortsatt dybdetallene, men konturene er blitt nesten usynlige. Det er fordi den mørke fargen disse har opprinnelig synes godt med fargeglade isobather, men med bare mørkt vann som bakgrunn blir de vanskelige å se. Vi åpner derfor major contours ved å høyreklikke på den og velge "Egenskaper". Klikk så på fanen "Stil, farge":
Stil og farge
Under fanen "Stil, farge" kan fargen endres, bredden på konturene og opasiteten (gjennomskinneligheten). Klikk på farge (rød sirkel i bildet under) og du får opp en palett med farger:
Fargepalett
Velg en av de ferdige fargene, eller sett sammen din helt egne komposisjon. Trykk "OK" når du er fornøyd for å se resultatet. Jeg velger her helt hvit, for maksimal kontrast mot det mørke vannet.

Ved å endre fargen på disse til hvit, blir de brått svært synlige og lettleste igjen mot det mørke vannet.
Lett synlige konturer
Man kan så endre minor contours på samme måte, for eksempel til lys grå så man ikke forveksler det med major contours. Er man redd for bruken av mobildata kan man også slette hele mappen med minor contours.

Med endringene gjort, høyreklikk på selve hovedfilen og velg lagre som. Lagre den nye kartfilen din ett passende sted for senere bruk.

Senere bruk i mitt tilfelle er nettopp på mobilen min. Jeg sender derfor den lagrede filen til meg selv på mail, så jeg kan åpne den som vedlegg til mailen på mobilen. En bonus ved dette er at det å fjerne isobathene gir en mindre fil, ergo går det mindre mobildata og alt laster raskere på mobilen. Vansjøkartet vi ser på her gikk fra 7,41MB til 3,57MB bare ved å fjerne isobathene. Fjernes minor contours også blir filen enda mindre.

Slik ser resultatet ut med GE-appen på min IPhone 6.


Visste du forresten at kartene også kan tilpasses for bruk på flere av Garmins håndholdte GPSer ved hjelp av et program son heter MapTiler? Ta en kikk her:
https://www.maptiler.com/how-to/garmin/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar