Gå til hovedinnhold

Fortid, og litt mulig fremtid - hva med 2020?


Det har blitt en tradisjon at jeg (Erik) skriver en liten årskavalkade og fremtidsvisjon for bloggens del. Tradisjoner er til for å holdes, så her kommer årets variant. 


Team Colibri

Tilsvarende sak for 2019 finner du HER. Der kan du se om spådommene for 2019 traff mer eller mindre godt. En ting spådommene ikke inneholdt var at teamet ble forsterket med en ny mann, Atle Høidalen (tidligere kjent som Team Krokodille) entret teamet og satte raskt sitt (positive) preg på den øvrige forsamlingen. Blogspot-plattformen vår fikk en solid oppussing, og teamets film-mann Dag Røberg fikk endelig en sparringspartner som er minst like glad i levende bilder som han selv.

Atle var allerede i gang med å skifte båt fra stor og tung til litt mindre stor og tung, og en av de første filmene hans handlet derfor om hans nye perle, en Ibiza Sport 20.

Ny båt betyr også masse deilig nerding innen marin elektronikk, som endte ut i både artikler og filmer, slik som denne "unboxing"-filmen om Motorguide Xi5:

Det å stå og snakke med seg selv inn i et kamera er for mange en aldri så liten mental barriere, i Atles tilfelle tror jeg dog det var mer som en naturlig greie som bare måtte få utløp....

Blogg og Youtube.

Slikt er selvfølgelig positivt for bloggen og ikke minst Youtube-kanalen vår. For å begynne med det siste så er YT nesten forbausende trege greier med tanke på seertall. Per nå har vi 52.218 avspillinger på YT, noe som kanskje høres mye ut men siden vi feirer ti år på YT i år med første registrering der 31.03.2009 gir det et snitt per film som ikke er i nærheten av å forsvare arbeidet som ligger bak. (Dog ble ikke kanalen tatt aktivt i bruk før i 2016, så mesteparten av trafikken er generert på tre år, ikke ti.) Redigering er tidkrevende, men her som med alt annet vi driver med må man i praksis synes at det er gøy å holde på med det, ikke tenke så mye på mottagelsen der ute, for skal man se på seertall alene er YT å anse som størfiske i Nitelva, dvs helt nytteløst.

Noe av forklaringen til lave seertall på YT ligger i at vi også laster opp filmene direkte på Facebook. Ser vi feks på Ibiza-presentasjonen øverst her, så har den bare blitt sett 143 ganger på YT, mens den har blitt sett drøye 1100 ganger på Fjesboka. Dog lyver Fjesbok-tallene litt, siden mange har automatisk avspilling av video på sin bruker der, så selv om de ikke egentlig ser hele filmen teller de inn i statistikken. Men dette viser uansett at Fjesboka fortsatt er vår desidert viktigste kanal mot vårt publikum, uansett om det gjelder film, bilder eller tekst, med Google som en god nummer to.
Kilder til trafikk mot bloggen.
Som jeg nevnte i 2019-artikkelen er bloggen i seg selv langt fra død. Per nå har bloggen total 837.103 visninger total, en økning på 132.669 fra samme tid i fjor, og ligger mellom 9.500 og 14.000 sidevisninger hver måned, med kun naturlige sesongvariasjoner. Her er det ingen store endringer mot de siste tre årene. De siste 30 dagene er som sådan helt på normalen med 12.531 sidevisninger.

Ser vi på mest leste artikler så er det ingen store overraskelser på topp 5.
Våre fem mest leste artikler gjennom tidene.
Engelskspråklige og søkemotor-vennlige artikler genererer trafikk jevnt og trutt og har derfor lang varighet på topplisten over mest leste artikler siden bloggen ble startet i 2011. Det er nok også denne typen artikler vi er kjent for, artikler med mye detaljer og teknisk informasjon, forsøkt vinklet mot hva all nerdingen kan bety i praksis ute på vannet.

På samme tid i fjor hadde vi 841 publiserte artikler mot 923 nå, med andre ord 82 publiserte artikler i 2019. Dette er en liten økning fra 2018 hvor vi publiserte 71 artikler, og økningen skyldes tidligere nevnte Atle.

Fisket og slikt.

2018 var et svakt fiskeår for min del, mye på grunn av et hus som krevde mye jobb og generell livssituasjon med små barn. Barna har jeg heldigvis fortsatt, men huset forsvant ut i mai 2019, og med det ble det frigjort mye tid. Å ta et hus fra 60-tallet fra status som "oppussingsobjekt" til "godt vedlikehold" var en betydelig jobb som slukte noen tusen timer og mye penger de drøye to årene vi bodde der. Nå er boligen min mindre og mer lettstelt, dog har jeg noen prosjekter i ny bolig som vil kreve tid og penger. 

Endring av sivilstatus har i praksis gjort at den økonomiske siden av livet er merkbart trangere enn før også, noe som for eksempel vil gjenspeile seg i at jeg er mer avhengig av å låne marin elektronikk nå mens jeg tidligere kunne kjøpe og så selge etter at jeg var ferdig med utforskningen min. Heldigvis er andre deler av teamet ambassadører for Navico med Lowrance og Simrad i sine båter (les mer om det HER) mens jeg fortsatt har gode kontakter mot både Navico og øvrige elektronikkleverandører så den biten pleier å ordne seg. Som et eksempel har jeg lekt mye med Garmins nyhet Gpsmap 8410xsv med GT-54UHD og LVS12 i år, som har ført til både artikler på bloggen, filmer og bilder på Instagram. Dette utstyret skal leveres tilbake i mai 2020, og tanken frem til det er å bruke LVS12 til isfiske, så her kommer det mer fra min side.
Lowrance HDS Live vs Garmin Gpsmap 8410xsv

Utlånspakken fra Garmin - MYE spennende å leke med.

Årets fiskemessige høydepunkt for min del var nok mini-teamtreffet på Mjøsa, den turen kan du lese mer om HER. 
5,7 kilo spinnfisket Mjøsgjedde.

Men jeg må nesten nevne det spennende gjeddeprosjektet i Haldenvassdraget også, som du kan lese mer om HER, selv om mitt bidrag til det bare ble sniper.
Mye byttefisk i Haldenvassdraget.

Ellers rakk jeg litt vårtrolling i Tyrifjorden, et par konkurranser, sommerfiske med barn i Vansjø, trollingtur til Sverige og litt andre turer i både fersk- og saltvann i 2019, så totalt antall turer ble bra selv om rekordfiskene glimret med sitt fravær. 2019 ble sånn sett fiskemessig et av de bedre på lenge, og jeg har godt håp om at 2020 blir minst like bra. Ikke minst satser jeg på mange "lavterskelturer" med barna.

Ungene studerer abbor i live-wellen, priceless.

Som en anekdote kan nevnes at jeg har blåst liv i akvarium-interessen min, etter at den ble nedprioritert på grunn av tidsmangel for endel år siden. Nå sitter jeg med to karr på 120- og 450 liter, og har en ide om at det skal utvides med minst ett større karr i garasjen (som uansett er for liten for bilen) men da må den oppgraderes først. Detaljer som innlagt vann og strøm må på plass, pluss drenering rundt da garasjen per nå er preget av fukt. Men her skal det bli en mancave etterhvert som tid og penger tillater det, en mancave med fokus på innenlandske arter. Amerikansk dvergmalle står høyt på ønskelisten der, men først må det altså både investeres og jobbes en hel del med tilrettelegging. Per nå er den eneste norske fisken jeg har en trepigget stingsild, noe du kan lese mer om HER.
Trepigget stingsild i akvarium.
Med det kan vi konkludere med at 2020 ligger an til å bli bedre enn noen sinne, både for Team Colibri totalt sett og for meg personlig. Da passer det godt å ønske dere alle:

Riktig God Jul og Godt Nytt År!

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?