Gå til hovedinnhold

Helt kokos, helt normalt.

Alle fem gutta i Team Colibri er stort sett å anse som utilregnelige så lenge det er vann involvert, og jeg er intet unntak.
Trepigget stingsild

Dersom du tviler på ingressen her så må du være en ny leser, men denne rapporten kommer nok ganske høyt opp på galskap-skalaen også for min del. Uansett så begynner det hele med et akvarium. Et Juwel på 125 liter, med andre ord et lite akvarium. Dette er min datters akvarium og per nå vårt eneste akvarium. Da vi flyttet i våres ble akvariet tømt og stod tomt noen måneder, men jeg har så satt det opp igjen. Etter en måneds tid kjøpte jeg en haug med fisk, og to døgn etter var alle bortsett fra en cory døde. Dette til tross for at alt av vannverdier er helt normale, det eneste var at temperaturen var noe høy, rundt 28 grader. Siden den gang har jeg skiftet den aldrende lysarmaturen til moderne LED, og dermed gikk temperaturen i vannet ned litt og har stabilisert seg rundt 24-25 nå.

Uansett så har jeg ikke tenkt å bruke 700-1000 kroner til på fisk, i det minste ikke før jeg vet at ting fungerer, så da kom tanken på stingsild. Jeg la ut et spørsmål i Facebookgruppen "Norske artsfiskere" om hvor i nærområdet jeg kunne finne trepigget stingsild, og fikk kjapt svar. Fra før av vet jeg om noen steder, for eksempel Lutvann i Østmarka, men jeg håpet på steder som var enda lettere tilgjengelig så guttungen på tre og jeg kunne ta en spontantur. Albin D Kom med redningen, bekken som renner ut i Solvika skulle holde trepigget stingsild. Ikke helt "bankers" men nesten. Siden dette er både barnevennlig og omtrent i nabolaget kastet vi oss i bilen og kjørte ned.

Bekken som renner ut her er ikke særlig innbydende, men den er full av liv. Masse krabber, reker og kutlinger, og noen få meter oppover så vi en liten fisk med svart rygg som pilte i skjul under en overhengende busk da vi kikket ned i den steinsatte kanalen. Da var det bare å vippe ut meitestangen med 0,10mm fluorcarbon, Tiemco TMC 212Y krok i størrelse 21 og et fragment av en meitemark og håpe på det beste.

De to første forsøkene ente med kutlinger, eller "smørbukk" som de ble kalt da jeg var guttunge på hytta i Skjebergkilen.
Glupsk kutling.

Det var en hel del kutlinger i kanalen og siden de har mye større munn i forhold til kroppsstørrelsen enn stingsild, slukte de fort unna både krok og markfragment. Det ble derfor to kutlinger før vi endelig klarte å lure vår første trepiggede stingsild, som så ble fulgt av to til litt senere. Vi kunne fått langt flere og mye raskere hvis jeg hadde hatt mindre krok.

Tre nye innbyggere i akvariet.

Det blir nok en tur tilbake etter å ha fått tak i mindre kroker så vi får tak i 2-3 stingsild til. De tre vi fikk var de største vi fant, med mindre krok kan vi få tak i noen mindre individer også.

Trepigget stingsild er forresten undervurdert som akvariefisk. De har mye personlighet, artig generell atferd og under gyting er de spesielt morsomme å se på. Utfordringen med tanke på et akvarium er temperaturen, som så mange andre norske arter er de ikke veldig glad i at vannet er over 20 grader over lengre tid.

Edit 25.08.19

Dagen etter var litt mindre krok kjøpt inn, den minste jeg fikk tak i på kort varsel.
Veldig liten, og enda mindre

Tiemco TMC 212Y størrelse 21 til venstre og Drennan Wide Gape Match i størrelse 22 til høyre. Drennan er spade-end og ferdig knytt, mens Tiemco har vanlig øye. Forskjellen i størrelse er ikke stor, men den skulle vise seg å være avgjørende.

To dager etter første forsøk var vi tilbake, for anledningen var laget styrket med jentungen også.
På vei bort til brua over bekken.
Utsikten fra brua og oppover.

I dag var det høyeste høyvann og som forrige gang var det fult av liv, men dessverre "feil" liv. Det var kutlinger, småkrabber og uendelige mengder reker. Vi gikk derfor oppover på leting etter vann med antatt lavere salinitet og flere stingsild og endte der bekken forsvinner inn under bakken. Det er kanskje 150m meter fra utløpet i Solvik og bort til risten, så noen lang spasertur var det ikke.

End of the line.

Risten.

Her var det liv. Første fisk ble (igjen) en kutling men så gikk det jevnt i riktig art.


Fasit ble åtte nye trepiggede stingsild til akvariet vårt og med det en passelig stor stim som akvariets "hovedart". Så gjenstår det å se om vi lykkes bedre med akvariet vårt denne gangen. Jeg har en ide om å sette opp et større (750L pluss) akvarium i garasjen på litt sikt, men det forutsetter at vi får ting til å fungere i det lille akvariet først.

PS.
Skal du prøve deg i denne bekken, så ta med noe å desinfisere hendene med. Det er urenset kloakk i bekken, så å håndtere fiske fra bekken for så å legge inn en snus er ikke lurt....

Kommentarer

  1. Tänk att jag förstod vem som var författare redan på den första raden... :) Mycket underhållande ser fram emot uppdatering.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det KJ, akvariegalskapen er det bare jeg som har i teamet...

      Slett
  2. er det mye stingsild i lutvann? jeg har også sett de der for ørten år siden, men de var bare halvparten av voksen størrelse.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Ja, det vil jeg påstå at det er. Jeg har sett større stimer i strandsonen flere ganger.

      Slett
  3. gikk det bra med de i det nye akvariet ditt-du fikk innstilt det rett?

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjempebra gikk det ikke. Per i dag er to stykker igjen.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?