Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 24. september 2018

Scanstrut vanttett USB-lader

Mobiltelefonen er ikke bare blitt allemannseie, den har blitt en nødvendig dings i båten både for sikkerhet, informasjon og morro. Men før eller siden må den lades.

Jada, sportsfiske er egentid, avslappning og rekreasjon, og kan gjerne få være en mobilfri sone hvis du ønsker det. Men en fulladet mobiltelefon er en viktig sikkerhetsmessig detalj. Med den har du mulighet til å ringe etter hjelp, mulighet til å finne ut av hvor du er via diverse kart-apper og ikke minst kan du i en moderne båt styre og kontrollere mye av båtens utstyr med mobilen. Men da må man ha strøm, og siden ladepunkter av sigarettennertypen er notorisk ustabile greier blir en USB-lader typisk løsningen.

Slike USB-ladere finnes det mange av, på ebay og tilsvarende nettsider får du USB-ladere fra noen tiere og oppover. For 35 tiere får du en vanntett høy-kapasitets lader fra:


Når man så skal betale 3-5 ganger mer for en USB-lader enn de billigste variantene så må nødvendigvis Scanstrut ha noen gode kort på hånden. Den opplagte fordelen er at laderen er vanntett, IPX4, og i motsetning til de billige "vanntette"-variantene er denne også vanntett mens du lader. Akkurat det er et betydelig poeng i en åpen båt.

Videre er omformeren i laderen av god kvalitet. Den leverer totalt maksimalt 3,1Ah ved 5V, tilsynelatende uten å skape elektrisk støy som går utover båtens øvrige utstyr. Endel av de billige variantene gjør dessverre dette, og forstyrrer utstyr som ekkolodd og VHF når de er i bruk. Disse 3,1Ah er fordelt på en 1Ah- og en 2,1Ah-port. Her kommer neste kort kontra mange av de billige, siden de to portene virkelig er uavhengige av hverandre leverer den det du tror, også med to mobiler til lading. Mange av de billige halverer effekten per port kontra maksimal ampere dersom det er to mobiler til lading samtidig. Så selv om det står for eksempel 2Ah på hver av portene, blir det redusert til 1Ah så fort du kobler til mobil nummer to. De fleste moderne nettbrett trenger mer enn 1Ah for å lades mens de er i bruk, mange (inkludert min IPad) må ha minst 2Ah tilført fra laderen dersom du skal unngå at batteriet i IPaden tømmes mens du bruker den selv om du har tilkoblet lading.

I åpen tilstand er den selvfølgelig ikke vanntett.
For å montere må du lage et 29mm stort hull for nedsenkning av selve laderen, og så festes det vanttette huset med to skruer. (Skruene som følger med er av typen selvborrende, de har jeg erstattet med bolt og mutter.) Pass på at du lager hullet et sted hvor du kommer til på baksiden hvis du vil bruke bolt og mutter.
Men lukker du den er den vanntett både med og uten kabler tilkoblet.

Etter noen måneders bruk, inkludert noen skikkelig fuktige dager ala NM i abborfiske på Hurdalsjøen, ser det absolutt ut som om Scanstrut holder hva de lover. Ingen tegn til kortslutning, og selv om jeg har både IPad og mobil tilkoblet samtidig, lader begge skikkelig.

Søstermerket ROKK har forøvrig også kommet med en variant beregnet for både horisontal og vertikal montering, i motsetning til den vertikale jeg har. ROKK-varianten har også enda høyere gradering av vanntetthet med IPX6 og enda kraftigere omformer som gir maksimalt totalt 4,2Ah ved 5V. Den er selvfølgelig også enda en håndfull tiere dyrere til cirka 500,- i norske butikker.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar