Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 18. september 2018

Haldenvassdraget 15-16.09.18

Haldenvassdraget har stått på listen min over vann og vassdrag jeg har hatt et ønske om å besøke i flere år. Når det så kom en invitasjon til å både besøke vassdraget, og måle krefter med noen av fylkets beste abborfiskere, da måtte jeg bare reise.


Selve båtrampa var kanskje ikke det helt store -  men vi kom oss på vannet.
Det er to årsaker til at jeg har ønsket å besøke vassdraget. Den ene er at man her var tidlig ute med en mer moderne og fremtidsrettet tilnærming til forvaltning enn vi er vant til når det gjelder abbor og gjedde. Vi snakker om gode regler for maksmål og en aktiv gjeng grunneiere som legger til rette. Veldig bra, det er en fryd å betale fiskekort når man møter slike tilstander. Fiskekortet koster forresten 100,- per dag og kan kjøpes flere steder i området samt på nett via inatur.no
Vakkert i Haldenvassdaget. (foto; Lars Horgen)
Den andre årsaken henger sammen med adminjobben min for dybdekart.no. Et par ildsjeler i Aremark Gjeddeklubb var tidlig ute og leverte noen av de første loggene til vann jeg ikke selv hadde logget noe i, da vi startet dybdekart.no. Den siste av sjøene vassdraget skaper før det renner ut i Yttre Oslofjord, Femsjøen, var derfor en av de første prosjektsjøene på dybdekart.no. Etter å ha jobbet med disse kartene i flere år, blir man unektelig litt nyskjerrig på fisket også.

Rett før avreise fikk jeg endelig montert min nye Lowrance HDS 9 Gen 3, og noe av det første jeg gjorde etter sjøsetting var å oppdatere den til softwareversjon 18.2.
Si hei til min nye venn.
Softwareversjon 18.2 er den som gir mulighet for Genesis Live, detaljene rundt oppdateringen kan du lese alt om i DENNE artikkelen. Jeg har så vidt prøvd en tidlig utgave av Genesis Live tidligere, men var naturligvis veldig nysgjerrig på å prøve den offisielle versjonen i praksis. Det er ikke hver dag jeg både skifter ut båtens hovedskjerm, får spennende ny software og tester en ny sjø på en gang.

En ting vi nok kan slå fast med en gang, er at software 18.2 ikke går godt sammen med eldre HDSer i samme ethernet-nettverk. Dette gjelder både for HDS Gen 3 og HDS Carbon, de to går fint i nettverk med hverandre men ikke bland inn HDS Gen 2 etc i leken. De(n) eldre modellen HDS kan gjerne være i samme NMEA2000-nettverk, men ikke med ethernet.

Apropos NMEA2000 så var jeg nysgjerrig på om Genesis Live fungerte også med dybde via NMEA2000, men det gjør det. Vi testet å bruke dybde fra min HDS Gen 2 i front tilkoblet Motorguidens innebygde ekkoloddgiver, som så gir dybde til min HDS Gen 3 på dashbordet via NMEA2000. Det fungerte helt fint, og gir da en mulighet for live-kartlegging der du virkelig trenger det, med andre ord flere meter FØR påhengeren din treffer skjæret. Dette fungerer altså selv om enheten man henter dybde fra er en HDS Gen 2.
Vi starter - først bare en sirkel rundt båten.

Vi beveger oss- og konturene tegnes opp

Jepp - dette fungerer etter boka.
Siden jeg er så godt i gang med elektronikksnakket slenger jeg med to skjermbilder som viser hvordan det ser ut hos meg i plan. Ekkoloddgiveren er en Airmar TM150M, og jeg må si meg brukbart fornøyd med bildekvaliteten i plan nå. Ikke mye støy å spore her.
Fra 3 til 28 knop.
Bildet over viser endringen fra ca 3 til 28 knop. Det generelle støyfilteret er av, overflatefilteret står på lav. Følsomheten er auto minus 4. Selv ikke i planingsterskelen får jeg nevneverdig med støy.

29 knop og markerer fisk!
Fordelen med lite støy i bildet også i plan, er at man kan se fisk i nesten idiotisk høye hastigheter. Bildet over viser hvordan en stim agnfisk ser ut i 29 knop.

De to bildene over er ekstremt bra, mye bedre enn jeg fikk til med den gamle båten, og faktisk enda litt bedre enn jeg fikk til med Silveren. Ekkoloddet er en Sonarhub-modul, og denne samt litt ymse annen elektronikk går på et eget forbruksbatteri. Men HDS Gen 3 på dashen, som skjermbildene er fra, får sin strøm fra det samme batteriet som påhengeren lader til. Uten å tråkke japsene alt for hardt på tærne her, så har de MYE å lære fra amerikanerne når det kommer til støydemping via motorlading.

Fisket må kunne oppsummeres som noe tregt. Jeg hadde med meg teamets egen abbor-guru Lars som matros, men selv han slet med å finne formen. Han skulle uansett knipe vår bestenotering på lørdagen med 600g.
600g
Jeg tok dog Lars på antall og snittvekt, og endte på 1430g på mine tre største mens Lars endte under kiloen. Men først og fremst var det tregt, og det som nappet var stort sett slike:
Zoom inn - så ser du en abbor der. (foto; Lars Horgen
Smågjedder var det dessverre endel av, selv etter at jeg gikk opp til 0,37mm fortom mistet jeg et par jigger i gjeddekjefter. Noen ble med opp også, men bare småtasser. Her prøver Lars å "batle" en snipe stilrent ut av håven og ut i vannet, det gikk litt sånn passe.

Ehhh, ikke det nei.
Søndagen ble det minimalt med fiske, jeg har slitt med formen hele uken og tok til fornuften og dro hjem tidlig.

Jeg avrunder med et skjermbilde som i seg selv er grunn nok til å komme tilbake.
Grom fisk
Ellers må vi gratulere treffets (suverene) vinnere:

  1. Eddy
  2. Fredrik
  3. Jørgen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar