Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 5. juli 2018

AutoChart LiveShare - AutoChart med delingsmulighet.

Vi har "alltid" ment at Humminbirds AutoChart Live har vært den beste løsningen for live-kartlegging rett på plotterskjermen, men svakheten har vært manglende mulighet for deling av data og et PC-program som er utdatert. Nå retter Humminbird på den ene av disse ulempene.

Allerede i 2016 skrev vi om at første generasjon Helix fikk bunnkomposisjon og vegetasjon som mulighet ved live-kartlegging. Med det ble Humminbird det første merket med den muligheten, og de er fortsatt det eneste merket med den muligheten. Det bygde videre på en allerede bra live-kartlegging hos Humminbird og plasserte de trygt på pallen som best i klassen på dette området, en pallplass de fortsatt besitter to år senere.

Aberet med Humminbirds løsning har vært manglende mulighet for deling av data med andre, en mangel de utvilsomt har merket bedre og bedre etterhvert som Lowrance/ Simrad/ B&G fikk stadig bedre dybdekart via C-Map Genesis, Navionics fikk stadig bedre dybdekart via Sonarcharts og til slutt Garmin med deres Garmin Connect som håndterer QuickDraw-logger.
LiveShare-syklusen
Så selv om dybdekart basert på brukerdata ikke kan kalles en nyhet for bransjen, så er det unektelig en KJEMPENYHET for alle Humminbirdbrukere. Her ser vi litt nærmere på den nyheten.

Jeg savnet endel informasjon rundt LiveShare etter å ha lest på Humminbirds egne nettsider, så jeg tok kontakt med Pelle Hjertman som er Produktspesialist marin elektronikk hos svenske Comstedt. (Comstedt er svensk importør av blandt annet Humminbird og Minn Kota.) Pelle er det nærmeste man kommer et vandrende orakel for alt relatert til Humminbird, og var rette mann å snakke med. Her ser du spørsmål og svar:

Hvilken prosessering er LiveShare basert på?
Allt som presenteras är realtidsrenderingar. Det finns filter som plockar bort ren skitdata och duplicater. Men eftersom det er AC-Live filer som laddas upp, där det bara är datapunkter, så finns det ingen ekolodsbild att kolla på. Men om användaren upptäcker fel i sin data så kan man både via hemsidan og via sin egen maskin ta bort datapunkter. Derimot så kan ingen annan gå inn och ta bort någon annans data från LiveShare.

Hva slags filformater er det snakk om?
Allt som man laddar ner är rådata, så det är ens egen maskin som styr hur det ska presenteras, precis som ett vanligt ACLive-lager. (.acu-filformatet)

Hvor stor interpolering?
Interpolation og extrapolering har som standard legat på 25m og 5m, men det har flyttas på dessa punkter från år til år så nu har jeg lite dålig koll på vad exakt de ligger på, men omring de värdena.

Hvor mye smoothing benyttes?
Såvitt jag vet så er det lite smoothing applicerad. Det måste man göra for at få en "snygg" bild på skärmen mellan datapunkter, annars blir det väldig yxigt och hackigt om det inte skulle appliceras.

Takk for informasjonen Pelle!

Som for AC Live i din egen Humminbird, bør du ha et Zeroline minnekort. Delvis fordi AC Live uten Zeroline stopper etter 8 timer, og delvis for å få ned-/opplastning til nettsiden til å fungere. Men bortsett fra kostnaden for minnekortet er tjenesten gratis og føyer seg dermed pent inn i rekken av liknende tjenester for Garmin (Garmin Connect) og Lowrance/ Simrad/ B&G (C-Map Genesis).

Humminbird har dog gitt en liten åpning for å motta andre data enn AC-Live filer også, i form av sporlogger i HT-formatet. Disse inneholder dybde og posisjon, og kan lastes opp uten Zeroline-minnekort. Ulempen er at du ikke får lastet ned noe annet enn AC-Live filer, så for å bruke kartet må din Humminbird være kompatibel med AC-Live.. Men du kan med andre ord bidra til kartene på LiveShare uten at du får lastet ned kart, feks hvis du sitter med en eldre Humminbird-modell og vil logge nå med tanke på senere oppdatering til kompatibel Humminbird. (Og for de med Reefmaster så åpner dette for en mulighet til å laste opp andre logger også, konvertert til HT-formatet i Reefmaster.) Andre formater som kan lastes opp er .acd (filer fra Autochart PC) og .gpx fra Solix/Onix-modellene.

Du kan som nevnt bruke LiveShare sammen med Autochart PC, men det forutsetter at du oppdaterer Autochart-programvaren. Den oppdateringen finner du HER.

Via LiveShare-siden kan du se selv hva som finnes av data i ditt området. I skrivende stund finnes det ingenting i Norge, men våre naboer i øst er allerede i gang:
 
Söta bror gir gass.

Zoomer man inn kan man se nærmere på dataene:
LiveShare-data tett på.
Med LiveShare har endelig Humminbird kastet seg inn i dansen rundt "community based mapping". Tjenesten minner veldig om Garmin Connect da den mangler den manuelle kvalitetskontrollen til C-Map Genesis og Navionics Sonarchart. Den mangelen har opplagt en sammenheng med kostnadssiden av en slik tjeneste, så gjesntår det å se hvordan kvaliteten på dybdekartene blir i praksis. Her er det egentlig bare brukerne selv som bestemmer, laster du opp skit vil kartene du laster ned også være skit.

For detaljert beskrivelse av hvordan du bruker LiveShare, sjekk DENNE informasjonen.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar