Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

lørdag 10. mars 2018

Tyrifjorden 10.03.18 - røyeforsøk

Jeg mener selv jeg har knukket mye av koden for røyefiske i Tyrifjorden i sommerhalvåret, men vinterstid er saken en helt annen.

En av årsakene til det er så enkel som den kan få blitt, det er ikke hver dag det ligger is over hele Tyrifjorden. Siden mange av røyeplassene jeg kjenner fra sommerhalvåret ligger ganske utsatt til, må det skikkelig vinter til for å kunne isfiske på disse plassene. Det skal både være bra is, og jeg skal tid til å fiske - to ting som ikke sammenfaller særlig ofte. Men jeg lærer litt for hver gang, så før eller siden får jeg nok en røye på isen.

Jeg hadde egentlig en plan om å prøve utsiden av Utøya i dag, men siden jeg ikke fikk bekreftet at isen der var gangbar falt jeg tilbake på plan B, området mellom Bønsnes og Svartøyene. Her har jeg fått endel røye sommerstid, noe jeg blant annet skrev om i DENNE artikkelen. Jeg var ikke på isen før i tolvtiden, men begynte jobben med å testborre meg mot Svartøyene med en gang jeg kom ned på isen. Isen viste seg å være førsteklasses stålis på 12-15 cm mot Bønsnes og det tynneste jeg fant som var der jeg stoppet ytterst mot Svartøyene var den 10 cm.

Dessverre kom jeg ikke helt ut dit jeg ville. Riktignok var isen fortsatt hele 10 cm tykk der jeg snudde, men da hadde jeg en markant iskant foran meg hvor isen på utsiden av kanten så rimelig nyfrossen ut. (Litt senere på dagen bekreftet en turgåer at det var åpent vann der så sent som onsdag.) Jeg fikk ta til takke med oppsøkende fiske, noe som er bra trening med 170mm isborr.
Ismeite 
Jeg satte tre stenger med krøkle, og brukte en fjerde mer aktivt med røyeblink og maggot. Som ekstra motivasjon hadde jeg med meg både Deeper og Lowrance Mark 4 HDI i dag, to ekkolodd er selvfølgelig overkill så det holder men det er litt morsomt å sammenlikne de to. Her kommer dagens ekkoloddtips: Mens Deeper automatisk setter seg selv på pause når du løfter den fra vannet, må man trykke på "Standby" på Lowrance. Trykk på Power en gang og du får opp menyen under:
Bruk "standby" ved forflytning.
Marker "Standby" og trykk Enter. Ekkoloddet går nå i en pausefunksjon der skjermen bli svart, og ekkoloddet slutter å sende (pinge). Dermed kan du flytte ekkoloddet til neste hull uten problemer, uten full restart som tar mye lengre tid, og uten at ekkoloddet mister bunnkontakten og bruker tid på å lokalisere bunnlinjen igjen. Når du er klar tilå bringe ekkoloddet ut av dvalen igjen, Trykker du Power og vips er det i gang igjen. Denne funksjonen finner du på de fleste ekkolodd, og den er svært nyttig når man vil sette ekkoloddet på pause, men uten å slå det av helt.

Tidligere fulgte det med en flottør når man kjøpte Lowrance sin ekkoloddgiver for isfiske, men det gjør det tydeligvis ikke lengre. Det er egentlig like greit, for min erfaring med flottøren er at den har lett for å bli en skikkelig isklump etterhvert som timene går. Jeg bruker noen gummistrikk til å sikre kabelen til ekkoloddgiveren mot kassen jeg har ekkoloddet på, og det fungerer bra. Det er enkelt å justere hvor mye kabel jeg skal ha ute.
Mye fint i gummi.
Nede i hullet henger giveren rett under iskanten, da peker elementet i giveren rett ned og man får ingen forstyrrelser fra iskantens forvrenging av det akustiske signalet. Giveren er en PTI-WBL, som er isfiskevarianten av den mer kjente HST-WSBL.
Der henger den.

Etter vært ble været knall, med skikkelig påskestemning. Jeg rakk å savne både solkrem og solbriller, jeg kan knapt huske sist gang det skjedde,  men fisken glimret med sitt fravær.
Tyrifjorden
Jeg fant forsåvidt ett par fisk, men ingen av de var videre lystne på å bite:

 Vi tåler vel et siste godværsbilde av Tyrifjorden?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar