Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 16. februar 2018

Softwareoppdatering: Elite Ti, HDS Gen 3 og HDS Carbon

Softwareoppdatering fra Lowrance (og Simrad) er et like sikkert vårtegn som plussgrader. Her følger litt info om denne vårens oppdatering.

Denne oppdateringen handler hovedsakelig om tre ting, merk at den ene kun kommer på HDS Carbon:
  • FishReveal
  • High-Visibility Color Scheme (kun Carbon)
  • Navigasjonspalett for C-Map
FishReveal er en funksjon hvor noe informasjon fra 2D-bildet legges over downscanbildet, nærmere bestemt det ekkoloddet antar er fisk. De av oss som har kjørt med Simrad og Lowrance vet at de lenge har hatt en mulighet til å legge DownScan-bildet over 2D-bildet, men her snur de på flisa og legger inn en algoritme som sorterer bort informasjon fra 2D som man antar IKKE er fisk, før det gjenværende legges over.

Hvis du har studert DownScan litt (eller vært på ett av mine foredrag) så vet du at fisk typisk vises som små riskorn på DownScan, kontra de større fargerike buene på 2D. For ordens skyld, slik ser fisk ut på 2D så lenge båten beveger seg, store fine buer:
Fisk på 2D.
Slik ser fisk ut på DownScan:
Fisk på downscan.
Slik blir dette seende ut med FishReveal:
FishReveal på downscan
Dette høre enkelt ut, gjør det ikke? Men det er alt annet enn enkelt. Hvis du har sett hvordan 2D viser et sunkent tre eller en klynge vasspest, så vet du at det blir en stor smørje. Man må med andre ord ha en algoritme som sorterer bort "smørja" før informasjonen legges på downscan. Uten den vil man bare ødelegge downscanbildet og poenget forsvinner. Hvis algoritmen er god blir resultatet bra (som i bildet fra Lowrance sin egen informasjon) så jeg er spent på å teste dette ute på vannet til våren. Ikke minst for abborfisket ser jeg noen muligheter her, men i prinsippet bør dette kunne brukes på alle fiskearter som liker å stå inne i eller tett på struktur og vegetasjon. En klar tommel opp fra oss der.

High-Visibility Color Scheme, eller kontrastoptimalisering på norsk, er utvilsomt et forsøk å å kontre konkurrenten Humminbirds MEGA, med andre ord høyfrekvent SideImaging. MEGA er unektelig helt topp på kort hold, og gir fantastiske bilder av struktur på 5-20 meters hold og relativt grunt vann. Utfordringen for Humminbird har vært avstand eller utfordrende forhold med turbulent vann, der fungerer ikke MEGA i det hele tatt. Dog fikk Humminbird et løft også under slike forhold (vi kan kalle slike forhold "typisk norske") ved å bruke chirp på sin SideImaging også på lavere frekvens.

Den nye funksjonaliteten kommer bare på Carbon, men vil fungere med TotalScan, LSS-2 og StructureScan 3D så lenge disse er koblet til en HDS Carbon. Via 9 nye fargepaletter, alle med kontrastoptimalisering, skal SideScan nå kunne vise fisk bedre, både enkeltfisk og fiskestimer, og fremheve struktur.
Joda, dette ser unektelig bedre ut.
Om dette faktisk fungerer som antatt er et åpent spørsmål. Så langt har ikke Lowrance klart å legge frem sammenlikningsbare skjermbilder, de to over inkludert. Ser du på temperaturen på de to bildene så ser du at disse bildene er tatt på helt forskjellige tidspunkter. Forskjellen kan med andre ord like gjerne komme av varierende forhold, som forbedret funksjonalitet. Også det andre eksempelbildet som brukes på nett bærer preg av dette:
Noe er rart her.....
Misforstå meg rett, jeg har ingen grunn til å tvile på at dette er en reell forbedring, men nøyaktig hvor mye bedre det er skal jeg se selv på vannet før jeg konkluderer. Det verserer også et tredje bilde, som sammenlikner ny funksjonalitet med konkurrenten. På det bildet er konkurrentens bilde preget av feil innstillinger, og sammenlikningen blir derfor helt urimelig. Lowrance, her må dere jaggu skjerpe dere på bruk av før og etter som dokumentasjon på endringer for dette er flaut å se på.

Den siste endringen gjelder for Elite Ti, HDS Gen 3 og HDS Carbon, og endrer på hvordan C-Map (ikke Genesis) fremstilles. Poenget er å gjøre bildet lettere å tolke med zoom ganske langt ut. Hvor er det dypt, og hvor er det grunt? Dette endrer du under "Vis" i menyen på kartplotteren.
Endring av palett på C-Map
Den nye paletten er ganske lik den du får til med Navionics Platinum (ikke Navionics+ dessverre) og jeg liker den godt.

Oppdateringene kommer på nettsidene til Lowrance i løpet av mars.

Offisiell informasjon kan du lese i DETTE PDF-dokumentet, det er også herfra bildene av ny software er hentet fra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar