Gå til hovedinnhold

Raymarine Axiom Pro - nå snakker vi!

Da Raymarine kom med sin ny modell Axiom fikk den litt blandet mottagelse, både hos oss og ellers i verden. Har Raymarine gjort alt riktig nå?
Raymarine Axiom Pro S

Axiom Pros lillebror Axiom skrev vi om HER. Våre ankepunkter var ren touch uten knapper (selv om man kan kjøpe til eksternt tastatur) og mangelen på støtte for Airmars chirp-ekkoloddgivere uten bruk av modul. I praksis viste det seg også at Axiom ble lansert for tidlig, en kalkulert bommert Raymarine ikke er alene om. Men for tidlig lansering byr på problemer for kundene, i form av funksjoner som ikke er helt der de bør, og ulike softwarerelaterte problemer. Men etter noen softwareoppdateringer ser vi nå at Axiom er en verdig arvtager til a-serien hos Raymarine. Axiom Pro sikter seg sannsynligvis inn mot dagens eS-serie.

Axiom og Axiom Pro bygger på den samme plattformen, ikke ulikt det vi ser fra Raymarines største konkurrenter. For produsentene er det mange fordeler ved å bygge flere modeller med de samme komponentene og liknende software, og så bare "forkrøple" de enklere modellene slik at de mer avanserte funksjonene ikke er tilgjengelig for brukeren som ikke legger tilstrekkelig med penger på bordet. En bonus for brukeren ved denne fremgangsmåten er mulighet for nettverk mellom ulike modeller, uten at alt av utstyr i båten må være toppmodeller. Kanskje vil man ha flere skjermer ombord, men man trenger ikke full funksjonalitet på alle skjermene? Da kan man fort spare endel penger ved å sørge for at skjermene man har samarbeider litt, men ikke fult ut. En bonus for den som ikke tar den helt ut med toppmodellen, er at du fortsatt får den raske prosessoren fra toppmodellen. Skal vi våge oss på en aldri så liten fremtidsvisjon, så vil dette fenomenet bare bre om seg, og vi antar vi vil se muligheten for å "låse opp" funksjoner på de billigere modellene mot betaling etterhvert.

Så hva byr Pro-versjonen på som ikke den vanlige Axiom har? 

Kort oppsummert så har Pro alt det vi mente Axiom manglet pluss litt til. Den har innebygget støtte for Airmars chirp-givere (via XID), den har hybrid-touch så du både kan trykke på skjermen og bruke knappene, og ikke minst har den fått IPS-skjerm. Med det har Lowrance (HDS Carbon) og Simrad (NSS Evo3) ikke lengre gleden av å være de eneste med IPS, mens de to og Garmin (GPSmap) har fått en ny konkurrent hva gjelder bruk av Airmar uten modul. Svært gode nyheter i våre øyne.

Axiom Pro kommer i to varianter. Pro S og Pro RVX. Forskjellen ligger i hva som er innebygget på ekkoloddsiden. S er den enklere av de to, med innebygget 600W 2D-ekkolodd og det er det. RVX har innebygget 1000W 2D-ekkolodd og full støtte for RealVision, det vil si Raymarines versjon av skannende ekkolodd, inkludert 3D. I praksis betyr dette at Pro S kun kan brukes med Raymarines egne CPT-S ekkoloddgivere for 2D-chirp, mens du står fritt med RVX og der kan du også kombinere Airmar med RealVision via en adapterkabel som gjør at begge kan være tilkoblet på samme tid.
Adapterkabel for Pro RVX og to ekkoloddgivere.

Den første informasjonen vi fikk tydet på at Pro S skulle starte på 7" og RVX på 9", men på Raymarines nettsider er begge listet i størrelsene 9/12/16" per i dag. Skjermen på S og RVX er identisk, og her snakker vi om IPS. IPS har du lest om her før, men da for Simrad NSS Evo3 og Lowrance HDS Carbon. IPS skiller seg ut fra det mer vanlige TFT i form av skjermer som er leselige også med polariserende solbriller, og fra flere vinkler. IPS er svært gode nyheter for oss sportsfiskere, nettopp fordi vi beveger oss mye rundt i båten samtidig som vi kikker bort på skjermen. Klar tommel opp fra Team Colibri for Raymarine her.

Sammenlikner vi oppløsningen på Axiom Pro med de antatt argeste konkurrentene så ser vi at Raymarine har tatt igjen det tapte også her:


Som for Axoim støtter Axiom Pro Raymarines AHRS (altitude and heading reference system) så lenge man har Raymarines ekkoloddgiver tilkoblet (RV-giverne som RV-100 etc). Oversatt til norsk er dette en gyro som merker hvordan båten beveger seg i vannet, og så korrigerer ekkoloddbildet deretter. Resultatet er et ekkoloddbilde som er lettere å forstå i grov sjø. Men systemet setter også store krav til prosessorkapasiteten og softwaren, og her har unektelig den første varianten av Axiom hatt noen utfordringer. Hardvaren er sannsynligvis bra nok og vel så det, men systemet har ikke fungert fult så knirkefritt som det burde. Dette løser seg nok etterhvert med en softwareoppdatering, så vi er ikke veldig bekymret, men det er verdt å være klar over at dette ikke fungerer fjellstøtt rett ut fra esken i dag. Om det fungerer bedre på Axiom Pro gjenstår å se.

Jeg har fått litt tilbakemeldinger på at jeg skriver lite om 3D-teknikken til både Raymarine, Lowrance, Simrad og Garmin. Nysgjerrigheten er tydeligvis stor, og det med rette. Men det er verdt å huske på at denne funksjonaliteten er første generasjon hos (nesten) alle disse merkene, noe den bærer litt preg av. 3D er en konsekvens av ekkoloddgivere med flere kjeramiske elementer som samarbeider, i praksis en "fritidsversjon" av det som kalles MBS - multi beam sonar. Med flere koner som delvis overlapper hverandre, og en solid dose prosessering av dataene fra ekkoloddgiveren, kan man genererer et 3D-bilde av hva som befinner seg under båten. Lesere med god hukommelse vil kanskje huske at vi allerede i 2014 skrev at vi anså MBS som fremtiden for ekkolodd i fritidsmarkedet, og foreløpig ser det ut som vår antagelse var korrekt. Med unntak av Humminbird har i dag alle de store merkene sin variant av MBS. Humminbird har riktignok hatt en type MBS (for de som husker Matrix 3D) men droppet den teknologien da skannende ekkolodd kom. Men som med all annen "ny" teknologi, behøver ikke begynnelsen å ha så mye med slutten å gjøre, og det blir spennende å se hvor teknologien leder oss. (Jeg setter "ny" i klammetegn her, for MBS er absolutt ikke nytt. På proffmarkedet har MBS eksistert siden 70-tallet.)
RealVision 3D på Raymarine Axoim Pro RVX

Fritidsversjonene av MBS fra Lowrance/ Raymarine/ Simrad er både helt topp og helt bånn i bøtta på samme tid. De er helt topp fordi de gir brukere som ikke er vant til å lese ekkoloddbilder fra 2D og skannende ekkolodd et bilde som er mye enklere å forstå. De er bånn i bøtta hva gjelder oppløsning og ymse "bugger". Begge deler vil opplagt bli bedre etterhvert, men svakhetene er foreløpig så store at jeg ikke helt klarer å anbefale teknologien til alt og alle enda. Garmin har valgt en litt annen vri på MBS (eller 3D om du vil) enn Raymarine/ Lowrance/ Simrad. For det første er deres MBS prismessig den dyreste. som tillater bruk av flere elementer og dermed bedre bilde, og for det andre er den ikke første generasjon men andre. (Siden Garmin ikke har utviklet Panoptix selv, men kjøpt en eksisterende løsning som de så har forfinet.) Garmins PanOptix stiller i en egen klasse versus Lowrance/ Simrad StructureScan 3D og Raymarine RealVision 3D, men også PanOptix har mye å gå på før teknologien er helt moden. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Konklusjon.

Axoim Pro er alt vi håpet Axiom skulle være, dog med en prislapp godt over Axiom. Med Axiom Pro har Raymarine virkelig reetablert seg på øverste hylle hva gjelder elektronikk til typiske sportsfiskebåter, og det er vår mening at det er der de hører hjemme. 

Prismessig starter Axiom Pro på 2.550,- USD.

Bildene i artikkelen er hentet fra Raymarine.com.

Kommentarer

 1. This is a great article.
  For RAYMARINE realvision 3D with the help of a gyroscope, represents the use of structurescan 3D system is challenged?
  Or structurescan inherently have built-in gyroscopes that need not be emphasized?
  Will you use structurescan 3D in the raging waves in the bottom of the image will be affected?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi and thank you. :)
   The use of a gyroscope is without a doubt a big plus in waves (and also helps the 2D). But the high frequenzies used for the 3D-images are still sensitive to waves due to the turbulence created by the waves. So it solves one part of the problem with scanning sonar, but there is still one left. Simrad uses a similar technology on their NSS-units, but then only for 2D. So this tech is making its way on all the brands, which is not surprizing since it has been used on professional-grade sonar for years.

   I have not been able to test Raymarine 3D against Structurescan 3D head-to-head, but based on the tech one would assume Raymarine 3D can handle more waves before it becomes unusable.

   As of today, Structurescan 3D (which I have on my own boat) is useless in choppy waves.

   Slett
 2. SS3D VS RV3D will be a great theme, can not wait for your new article!
  In fact, I currently have 1KW Traditional sonar(HONDEX) and a dragonfly(Raymarine) on my boat.
  The eyes drifting new 3D technology is concerned about several:
  Frequency and energy: the depth of exploration can correspond to 100M (300ft)?
  Screen resolution and software restrictions (US military): 300ft seabed 2m cube of the reef can see clearly?
  Seabed truthfulness: Is it possible to compensate for the undulating waves?
  As of now only from the specifications point of view, both have their own advantages and disadvantages.
  I might consider having a MFD wait for the evolution of 3D in the future, but for the moment it's getting chrip sonars like SS175HW.
  What do you think of how to welcome this upcoming generation?

  SvarSlett
  Svar
  1. You will not be able to use the 3D any deeper then 50-60 meters or so (150 feet), but offcourse the 2D works much deeper then that. For use in deeper water then 150 feet or so, a 2D-ducer with a narrow coneangle is the best alternative for seeing structure and( or determening bottom composition. Depending on your bota, ducers like Airmar B75H, B175H, TM185H etc might be worth a look and will work well woth Axiom Pro. Wide-coneangle ducers like 175HW is great for seeing fish supsended in the watercoloumn, but pretty useless for fish close to roughed bottom like a reef.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…