Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

lørdag 22. juli 2017

RC-båt for logging med Deeper

Ferie. Ferie betyr fort lediggang, noe jeg er ganske dårlig på. Ergo må jeg finne på noe å pusle med, innimellom barnepass og oppussing av hus. 

Jeg nærmer meg slutten på en artikkel om Deeper Pro+, et mobilt ekkolodd med innebygget GPS-mottager. Poenget med mottageren er at du skal kunne kaste ut "kula" og via WIFI til mobil eller nettbrett i hånden både se bunnforhold, fisk og lage live-dybdekart i samme slengen. Dataene kan du se direkte, eller laste ned fra tjenesten Lakebook for bruk i andre programmer som Reefmaster. (Se Lars sin artikkel om nedlastning HER.)

Problemet er bare at den interne GPSen fungerer dårlig, og dermed blir dybdekartene tilsvarende dårlige. Men ideen er god, så jeg bestemte meg for å følge den opp. Trofaste lesere husker kanskje at jeg allerede i 2014 begynte å leke med tanken på å logge med radiostyrt båt? (Du kan lese litt om det HER.) Den ideen strandet på grunn av at vekten av de nødvendige batteriene gjorde det lille skroget jeg kjøpte ustabilt. Ideen lever dog videre, og mens jeg ventet på at et passende skrog skulle komme seilende kom altså Deeper inn i bildet.

Neste stopp Biltema. Her kjøpte jeg en båt, strips og stripsfester

Plastposen fra IKEA hadde jeg fra før, men det er uansett modellen ISTAD jeg bruker. Den er helt tett med sin doble zipp-lås, og touch-funksjonen i min IPhone 6 fungerer med posen på. Sistnevte er en stor fordel, rett og slett fordi Deeper-appen går tilbake til "Standardmodus" når den slås av og på, noe jeg alltid glemmer. Som regel husker jeg det ikke før båten er på vannet og jeg reagerer på at dybdekartet ikke tegnes opp. Med mobilen stripset fast er det derfor en stor fordel for en distré kar ala meg at jeg kan endre innstilling til "Båtmodus" med mobilen festet på båten.

Resultatet ser slik ut:

IPhone, Deeper og Biltema.
Ready for action.
Siden min sønn på 18 måneder har en tendens til å våkne tidlig, snek vi oss til en liten testtur i Holmendammen en morgen før resten av familien stod opp. Vi parkerte ved demningen, og med junior i tau i den ene hånden sjøsatte jeg farkosten ved demningen. Som vanlig fungerte Deeper bra for å vise bunnforhold, og så lenge jeg var forsiktig med gassen så kula fløt pent og stabilt etter båten ble loggen bra også.
In action
Etter litt logging ved demningen gikk vi bort til den ene brygga, og logget litt der også. Deeper slår seg automatisk av når kula tas opp fra vannet, så forflytningen på land gikk som en lek. Vel hjemme lastet jeg opp loggen fra mobilen til Deepers Lakebook:
Resultatet i Lakebook.
Loggen laster jeg så ned fra Lakebook (i formatet CSV) og inn i Reefmaster:
Loggen i Reefmaster.
Etter å ha tegnet omrisset (strandlinjen) i Google Earth, var kartet klart. (Les mer om å tegne strandlinjer i Google Earth HER.) Resultatet har jeg lagt ut på Dybdekart.no HER. 10 minutter eller så med logging er alt for lite til noe komplett kart, men kjenner jeg junior rett blir det sikkert flere morgenturer så kartet skal nok kompletteres etterhvert. Slik ser det ut i MBT-formatet tilbake i min Iphone med MBTiles-appen.

Dybdekart i MBTiles.
EDIT 28.07.17:
Testen av Deeper er klar og kan leses HER.

2 kommentarer:

  1. Artig prosjekt, takk for at du deler :) En ting jeg ikke helt catcha var om denne testen gikk ut på å bøte på dårlig deeper gps med telefon gps eller noe sånt, eller var greia å nå få rc båt logging opp å kjøre?

    SvarSlett
    Svar
    1. For å sitere Ole Brumm: Ja takk. :) Begge punktene dine er gyldige.

      Slett