Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 10. juli 2017

Lowrance og Simrad adapterkabel for ekkoloddgiver.

Vi tar en rask kikk på variantene av adaptere mellom 7- og 9-pins kontaktene.

Det samme skjer hver gang en ekkoloddprodusent endrer på kontaktene sine, folk blir forvirret så det holder. Skal jeg ha blå kontakt? Skal jeg ha sort kontakt? Hvorfor er det ikke 9 pinner i "min" sorte kontakt? Hjelp!

Endel av spørsmålene ender hos oss, og dermed kommer ideen til en liten artikkel. Det er tre (3) ulike adaptere ute og går her, avhengig av hvilket ekkolodd og hvilken ekkoloddgiver man skal koble sammen.

Modellene Elite Ti, HDS Gen 3 og HDS Carbon har alle en sort 9-pins kontakt bak som kalles X-
Sonic. Tilsvarende hos Simrad er GO og NSS Evo3.

Bak på en HDS Carbon 7 ser dette slik ut:

Kontakter på HDS Carbon
Den BLÅ porten brukes for både Lowrance sine egne givere OG Airmar sine givere.

Adapter 9 til 7 for Airmar har artikkelnummer 000-13977-001 (LINK) og brukes der du har en Airmargiver med XID og den sorte X-Sonic kontakten som du skal plugge i den BLÅ kontakten bak på en HDS Gen 3 eller HDS Carbon. Eksempler på slike ekkoloddgivere er TM150, B150, TM185 og B175, det vil si chirp-givere med ett frekvensbånd. (Se forøvrig DENNE oversikten over slike givere.)

Hva da med en Airmar dobbeltbåndsgiver?


Dobbeltbåndsgiveren har to (2) kontakter, og kobles slik:
Eksempler på kobling av Airmar dobbeltbåndsgiver.
Adapterkabel 000-12571-001 ser helt lik ut som 000-13977-001, men er beregnet på Lowrance/ Simrads egne ekkoloddgivere som HST-WSBL, HST-DFSBL og HDI-giverne. Bruker du 000-12517-001 mot en Airmargiver vil ikke XID fungere, og ekkoloddet ditt vil ikke gjenkjenne ekkoloddgiveren. Dette er en svært dårlig løsning, siden XID er en forutsetning for at ekkolodd og ekkoloddgiver skal fungere optimalt.

Det finnes også adapter som går den andre veien, med andre ord for å koble en ekkoloddgiver med blå kontakt til et ekkolodd med sort port. Den har nummer 000-12572-001 (se under) og kan være nyttig der du allerede har ekkoloddgiver men ønsker å skifte ekkoloddet. Hvis du feks har en Lowrance Elite HDI og skal skifte til Elite Ti uten å skifte ekkoloddgiver, er det denne adapteren du trenger.
Fra, eller til? Det er spørsmålet.

Antall pinner i kontakten?


Det maksimale i den sorte kontakten er 9, og det maksimale i den blå er 7. Men det er absolutt ikke gitt at alle er der, eller at alle er i bruk. Så hvis din ekkoloddgiver har den sorte kontakten, men ikke 9 pinner, fortvil ikke. Det betyr bare at din ekkoloddgiver ikke har mange nok elementer til å benytte alle 9 pinnene.
For få pinner? Ingen fare - det er mange nok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar