Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 11. mai 2017

Portabelt feste for ekkoloddgivere

Min Alumarine 10, døpt Blikkboksen, er kraftig inspirert av den svenske varianten av vertikalfiske kalt "prickskytte", men modifisert for mine ønsker og behov. En sentral del av dette er ekkoloddgiverne, og montering av disse.

Portabelt, justerbart og hjemmelaget

Prickskytte handler om å bruke ekkoloddet til å lokalisere akkurat DEN fisken. Ikke en hvilken som helst fisk, men "riktig" art og "riktig" størrelse. Hos svenskene betyr dette i praksis gjørs, og så stor som mulig, men teknikken som sådan er ganske universal. Poenget, bortsett fra å finne fisk å fiske på, er å selektere fisken slik at man ikke bruker dyrebar fisketid på fisker man ikke ønsker på kroken, på bekostning av akkurat DEN fisken. 

Her er det ikke snakk om å drifte avgårde på måfå, men i stedet bruke båten til å aktivt søke av område etter område. Ser man ikke DEN fisken, fortsetter man å søke. I tillegg til det tradisjonelle ekkoloddet (2D) er SideScan, ekkolodd som ser ut til siden for båten, de primære hjelpemidlene.

Når DEN fisken er lokalisert, sørger man for å posisjonere båten slik at ekkoloddgiveren er mest mulig rett over fisken, før man slipper ned godsaker med krok. Man fortsetter å jobbe med båten og dens posisjon, slik at man ser både fisk og jigg (det er som regel jigg man benytter) på 2D-ekkoloddet gjennom hele seansen. Teknikken krever ett visst minimum av utstyr, og bøttevis med trening og tålmodighet. Både for å tolke det elektronikken viser, finne DEN fisken, og for å manøvrere båten under fisket. 

Vanligvis monteres ekkoloddgiver(ne) på båtens akterspeil. Men det er særdeles upraktisk når jiggen skal slippes rett under 2D-giveren. Derfor benyttes ofte et feste montert på båtens rekke (side) under prickskytte, en bit foran der man typisk sitter. Dermed slipper man å sitte bak frem når man skal fiske.

Foreløpig er Blikkboksen bare brukt i så små vann at motor ikke har vært et alternativ. Norsk lov skiller ikke på forbrenningsmotor og elektrisk motor ved ferdsel i utmark. (Les loven HER.) Er vannet under to kvadratkilometer er motor, uansett energikilde, forbudt. Jeg har derfor bare brukt Blikkboksen med årer frem til nå.

Når jeg ror sitter jeg nødvendigvis på midterste tofte og ser bakover. Da vil en ekkoloddgiver montert noe annet sted enn bakerst være upraktisk. Men siden jolla også skal brukes med elmotor, og jeg da vil ha rekkemontert ekkoloddgiverstativ, har jeg laget en løsning som bør fungere til begge deler.

Det finnes flere ferdige løsninger for ekkoloddgiverstativ. Alle baserer seg på et feste øverst mot rekka, så et metallrør eller en -profil ned til en brakett som man så kan feste ønsket ekkoloddgiver i. De litt mer avanserte variantene kommer med brakett tilpasset gitte ekkoloddgivere og man kan bruke flere ekkoloddgivere. RAM-mounts har to, Z-Bait er et annet eksempel. Alle de bedre variantene har en ting til felles, de er svenske.

Sær som jeg er bestemte jeg meg tidlig for å lage min egen variant, basert på et 25mm aluminiumsrør jeg har til overs etter å ha laget rekke/ rails til Blikkboksen. 

Øverst har jeg et RAM-feste i C-størrelse som igjen passer i tilsvarende arm og kule på rekka. Vanligvis griper dette festet godt, men denne gangen har jeg lagt noen runder med elektrikertape rundt røret først for ekstra feste. Det kan fort tenkes at jeg fjerner den tapen igjen etterhvert. Jeg måtte kappe to av boltene til RAM-kula som sitter på rekka, de stakk for langt opp til at selve armen kunne vinkles nok ned. Når jeg får akutt arbeidslyst, kapper jeg nok resten av boltene også, om ikke annet så av ren forfengelighet.

Ram C-kule øverst
Nederst bruker jeg en rørklemme som jeg har borret opp for større (og lengre) bolter. Med den får jeg festet en plankebit til aluminiumsrøret, ekkoloddgiverne er igjen skrudd i planken. Etterhvert blir nok planken erstattet med en aluminiumsplate.


To givere nederst
Siden Blikkboksen primært brukes på ganske grunt vann bruker jeg en enkel HST-WSBL for 2D. Den har 20 graders konevinkel på 200 kHz, perfekt for vertikalfiske på 0-30 meter. På 83 kHz er konevinkelen enorm med 44 grader, noe som er greit de dagene det blåser litt og det blir vanskelig å holde jolla nok i ro til å holde jiggen innenfor den smalere 200-konen. 

Til StructureScan (SideScan og DownScan) bruker jeg en LSS-1, det var Lowrance sin første generasjon med slike givere. Den har en fortid på min Guymarine Evada, hvor det i dag står tredje (og foreløpig siste) generasjon. LSS gir ikke 2D slik TotalScan gjør, derfor to givere. (Les mer om de ulike giverne HER)

Når utstyret er i bruk vender HST-WSBL (2D) fremover og LSS bakover. Her følger en bildeserie som tar herligheten i nærmere øyesyn på jolla. 
Klar til bruk 1

Klar til bruk 2

Klar til bruk 3

Eine sjekker at far har skrudd ting skikkelig fast
Jeg er enda ikke helt i mål med festet. Som nevnt skal jeg kappe boltene til RAM-festene, og jeg tror også jeg skal kappe alurøret litt mer ned, men det blir etter ytterligere testturer. Siden jolla ros vil jeg ha minst mulig motstand i vannet, og et kortere rør vil også gjøre at jeg kommer inn på grunnere vann. Men blir det for kort kan giverne få luft, så jeg får kappe litt og litt.

Det som koster penger å snakke om med min løsning, er RAM-komponentene. Røret og rørfestet nederst er småpenger. Men siden de fleste gode ferdigutgavene på markedet koster fra et par tusen kroner og oppover, kom jeg ganske godt ut av dette uansett. Det er verdt å nevne at jeg ser av diverse forum at RAM-festet mitt neppe er noen god ide hvis man skal kjøre fortere enn 2-3 knop, men til farten jeg har på jolla sitter dette som grunnfjell. For mer om tilpasninger jeg har gjort av selve jolla, se HER.

I neste jolle-artikkel går jeg gjennom elektronikkboksen jeg har laget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar