Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

lørdag 15. oktober 2016

Humminbird Helix fornyes - ønsk G2 velkommen

Humminirds Helix-serie har allerede blitt to år gammel, og skal nå fornyes.
Møt familien Helix 5 G2

Den første modellen i Helix-serien var Helix 5. Etter den kom 7,9,10 og 12. Det er to år siden vi skrev om lanseringen av Helix 5, så kanskje vi nå ser at Humminbird følger etter sine to største konkurrenter og legger opp til 2-årige sykluser på sine modeller? Personlig tviler jeg på det, toppmodellene Onix/Ion burde i så tilfelle vært fornyet for lengst for de begynner å dra merkbart på årene.

Men tilbake til Helix 5 så er navnet på den nye modellen fortsatt Helix 5, men nå med G2 som etternavn. Dette er de største endringene fra tidligere modell:

  • Chirp, både for 2D-ekkolodd og down-/ sideimaging.
  • Autochart Live
  • Nytt brukergrensesnitt (interface)
  • Ny ekkoloddgiver?
Chirp har vi skrevet mye om før, men her kommer et lynkurs: Tradisjonelt ekkolodd sender på en frekvens, typisk 200 eller 83 kHz for Humminbird (de støtter også 200/50 kHz med egnet ekkoloddgiver). Selv om du bruker delt skjermbilde med 200 kHz på den ene halvdelen og 83 kHz på den andre, bruker ekkoloddet bare en frekvens av gangen. Først fyrer den et ping med 200, så et med 83, så ett med 200 osv. Disse pingenes ekko tolkes så hver for seg og presenteres i hvert sitt skjermbilde.

Med chirp sender ekkoloddgiveren ut en serie med ping med forskjellige frekvenser, tolker returekkoene og presenterer resultatet i ett skjermbilde. Tenk på en fugl som synger i en tone, kontra en som går igjennom en serie med toner. Hver enkelt frekvens har litt forskjellige egenskaper, så ekkoloddet mottar mye mer informasjon. Samtidig er chirp fundamentalt forskjellig fra låst frekvens i form av at for chirp er måloppløsningen gitt av frekvensbåndets bredde, mens for låst frekvens er det gitt av pulslengden. Litt forenklet betyr dette at chirp gir ekkoloddet ditt bedre oppløsning, for eksempel blir det enklere å se enkeltfisk i en stim eller fisk tett på bunnen.

At Humminbird nå omfavner chirp også i denne prisklassen er udelt positivt. Det skal bli veldig spennende å se hvordan bruken av chirp påvirker både det tradisjonelle ekkoloddet og imaging hos Humminbird. De få skjermbildene jeg har sett fra Helix 12 (som har chirp allerede) tyder på noe forbedring av målseperasjonen selv med Humminbirds egne ekkoloddgivere. Dessverre er IKKE Helix kompatibel med Airmars XID, så selv om Airmars Chirp-ekkoloddgivere som TM150M kan brukes ved å stille inn riktig frekvenssveip på ekkoloddet, vil de ikke fungere optimalt. For oss som ønsker å bruke bedre ekkoloddgivere enn merkenes egne er dette et klart minus.

Autochart Live er Humminbirds navn på live kartlegging der dybdekonturene tegnes opp på kartplotteren fortløpende mens du kjører. Teknikken fungerer bra, og Humminbird var først ute av alle merkene med en slik funksjon. (I dag har Garmin og Raymarine tilsvarende, mens Lowrance og Simrad har en liknende funksjon via app på mobiltelefon/ nettbrett.) Dessverre må du fortsatt ha et eget minnekort for å utnytte funksjonen fult ut, uten et ZeroLine minnekort kan du bare bruke Autochart Live i 8 timer før internminnet i Helixen er fullt. Med et Zeroline minnekort er i praksis ikke lagringskapasiteten et problem. Den norske importøren Flak AS har dessverre ikke prisen på minnekortet på nettsidene sine, men du bør forvente en pris på rundt 1200-1500 her hvis jeg skal gjette litt. Da vil jeg forøvrig anbefale at man ikke kjøper bare minnekortet, men også Autochart, Humminbirds kartprogram for bruk på PC. Med dette kan du endre og tilpasse dybdekartet ditt på en helt annen måte enn med bare en Helix og et minnekort, og lage dybdekart av svært høy kvalitet.

Nytt brukergrensesnitt er spennende, men foreløpig har ikke Humminbird kommet med informasjon om hva dette innebærer i praksis. Tør vi gjette at de går bort fra sin menystruktur i faner, og går over på en mer ikonbasert oppbygning slik trenden i bransjen har vært de siste årene? I så tilfelle er det en gledelig overraskelse, som jeg håper også vil komme som softwareoppdatering til eksisterende Helix-modeller.

Ryktene har gått om et samarbeid mellom Humminbird og Airmar om en ny ekkoloddgiver, men foreløpig har jeg ikke sett den eller fått mer informasjon enn hvilke frekvenser de(n) opererer med. Fra før av leveres Helix med sideimaging med en av to ekkoloddgivere. (En 50/200-variant for dypere vann er også tilgjengelig).
  • XNT 9 SI 180 T er Humminbirds billigste med SI, leveres med Helix 5, 7 og 9.
  • XHS 9 HDSI T er Humminbirds dyrere modell, og leveres med Helix 10 og 12.
Den største forskjellen mellom disse to er i mine øyne sideimaging-bildet. HDSI gir et merkbart klarere og bedre SI-bilde, så hvis SI er viktig for deg er den verdt den ekstra investeringen. Men nå sier ryktene at Humminbird har en helt ny ekkoloddgiver på gang, spesialbygget for chirp. Foreløpig er det lite informasjon å hente om denne ekkoloddgiveren, så vi får smøre oss med tålmodighet. Men ryktene på internettet lyver da aldri?

I USA har Lakemaster (som eies av samme selskap som eier Humminbird, Johnson Outdoors) en kartserie de kaller Smartstrike. Den nye Helix 5 er i motsetning til den gamle kompatibel med Smartstrike. Kort oppsummert inneholder denne kartserien ikke bare dybdekart, men informasjon om hvor fisken står. Så når du kommer til et gitt fiskevann kan du søke opp hvor det er størst sannsynlighet for å finne fisken der og da. Dessverre er ikke disse kartene tilgjengelige utenfor USA.

Du kan lese Humminbirds egen pressemelding HER, eller direkte om Helix 5 G2 på Humminbirds nettsider HER. Bildet øverst er tatt fra pressemeldingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar