Navionics Sonarcharts er Navionics navn på kartvarianter med mange dybdekonturer. Dette liker vi sportsfiskere.
Jeg har tidligere skrevet om Sonarcharts Live, varianten av Sonarcharts hvor konturene tegnes opp mens du kjører båten, basert på dybde fra ekkoloddet ditt.
I DENNE artikkelen kan du lese om Sonarcharts Live brukt sammen med Lowrance WIFI. WIFI er innebygget i
Lowrance HDS Gen 3 og
Lowrance Elite Ti. (Vær obs på at Elite Tis WIFI IKKE inneholder de nødvendige dataene.) Men også andre merker har WIFI som kan brukes direkte, feks
Raymarine Dragonfly.
Denne gangen ser vi på et produkt som ikke er knyttet opp mot noen av de store merkene.
Sonarserver lages av Digital Yacht og kan brukes mot alt som er av ekkolodd og kombienheter (ekkolodd og kartplotter i enkelhet) så lenge disse har NMEA0183.
NMEA0183 er den eldste formen for standardisert marint nettverk, så dette finnes også på eldre enheter. For en gangs skyld er alder ingen hindring, og det er ikke ofte når vi snakker om elektronikk. Prisklasse er nesten ingen hindring det heller, du finner NMEA0183 på ekkolodd fra ca tusenlappen og oppover. Så lenge nettbrettet/ smarttelefonen du bruker Sonarserver mot har intern GPS, behøver du ikke engang GPS-data og kan klare deg med bare et ekkolodd.
Sonarserver må ha strøm, og kobles derfor til et 12V-batteri tilsvarende det du har i de fleste båter. Det er ingen egen av/på-knapp på modulen, så du bør koble via en bryter. Dette, sammen med prislappen, er egentlig den eneste kritikken jeg har å komme med av Sonarserver.
Prislappen på drøye 2.000,- er enten OK eller litt stiv avhengig av hva slags utstyr du har. Hvis utstyret i båten din IKKE er kompatibelt med WIFI fra samme produsent, er prisen på Sonarserver OK. Siden alternativet er å skifte enheten du har til en som er kompatibel med merkets WIFI-varianter skal det godt gjøres å få det billigere enn Sonarserver. Men hvis du feks har en Lowrance HDS Gen 2, er
WIFI-modulen til Lowrance ganske lik prismessig, men gir deg mulighet til å speile skjermbildet fra HDSen. Den muligheten er unektelig "kjekk å ha" til omtrent samme pris.
Men tilbake til starten. Bildene under viser
appen Navionics Boating på min IPhone 6 i Steinsfjorden/ Tyrifjorden under en
tur jeg hadde der i nyttårshelgen. På IPaden min har jeg den samme appen, men der har jeg betalt for kart. På IPhonen har jeg ikke gjort det, og som du ser på bildene under er det ingen dybder der jeg ikke har kjørt før. Kun omrisset (strandlinjen) er tegnet opp.
Jeg zoomer gradvis inn:
|
Zoom laaangt ut |
|
Vi ser loggsporet |
|
Vi begynner å se enkeltkonturer |
|
Zoomet helt inn |
Som du ser kan du fint bruke appen til live-kartlegging uten å ha betalt for kartene. Du kan også kartlegge vann som ikke engang er tegnet med omriss, men der må Navionics ha inn litt data før de tegner opp. Jeg foretrekker faktisk å se på mine Live-data der jeg har logget, kontra å se på Sonarcharts ferdig behandlet av Navionics. Navionics har en litt lei tendens til å jevne ut dybdekonturene for mye, som gjør at man går glipp av endel detaljer. (Dette kalles "smoothing" på kartspråk.) Under ser du det samme området via
Navionics sin Webapp, du ser på Sonarcharts som altså også inneholder mine data.
|
Sammenlikning |
Hvis du registrerer deg på Navionics.com kan du se dataene du har logget, og statusen med tanke på Navionics sin bruk av de. Data de av en eller annen grunn ikke bruker listes opp med negativ status. Som du kan se av bildet under ble alle mine logger fra denne turen godkjent og brukt.
|
Status på den enkelte logg |
Som nevnt i tidligere artikler kan ikke Navionics oppdatere sine kart med våre data fra saltvann i Norge. I Danmark kan de det, og i Sverige kan de det fra mai 2016. Men her på berget må vi fortsatt leve med en lovgivning fra før glasnost, som forbyr deling av loggdata fra saltvann. Det er verdt å merke seg at selve Live-kartleggingen fungerer fint i saltvann, så bare fordi Navionics ikke kan oppdatere sine kart der betyr ikke det at dette ikke er nyttig for deg som fisker i saltvann. I ferskvann fungerer oppdateringen av kartene også i Norge.
Sonarserver kan også brukes mot andre apper enn Navionics. Søker du på "NMEA data" i AppStore eller Google Play får du opp en hel haug med alternativer. Siden Sonarserver videresender alle NMEA0183-data den får, og disse stort sett er relatert til dybde, posisjon og navigasjon, er det primært apper av tilsvarende type som er aktuelt. Her kan du se en liste over noen av de:
Hej! Som jag förstår det (dålig norska) så ska sonarchart live fungera till Lowrance Elite 7 ti utan att köpa till någonting? Har du några erfarenheter om hur i sånna fall ? Kontaktade Navionicssupporten och dem sa att det bara fungerar på gen3 enheter.
SvarSlettHei. Jeg har ikke prøvd med Elite Ti, men i følge Navico er det akkurat den samme WIFI-feeden der som på Gen 3 og det bør derfor fungere. (Jeg har en Elite Ti men har ikke fått testet den på vannet enda.) Du behøver ikke å kjøpe noe ekstra for å bruke Live-mappingen.
SlettStort tack för svaret Erik! Får forska vidare i detta.
SvarSlettJust köpte elit7ti ja med, är kartorna man gör live privata? Eller delas det med andra?
SvarSlettHei
SlettNavionics SonarCharts Live på nettbrett/ mobil er ment for deling. Du kan unngå at dine data lastes opp til Navionics, men da må du slå av "Share" i menyen og da stopper live-funksjonen. Så for å holde dette privat må du ha på share, men stenge mobildata så ikke ditt nettbrett/ mobil sender til Navionics. Når du er ferdig med fisketuren, slår du på mobildata igjen, men må da huske å slå av share i appen.
Tusen tack för det svaret Erik!
SvarSlettSkulle ha hittat en bra guide hur denna djungel funkar :) har funderingar över mitt elite 7 ti, vill kunna logga sjön, gärna live direkt i lodet och samtidigt hålla sjön privat. Sen vet jag ej ifall man ska gå på sonarcharts eller insight genesis, bästa kartorna verkar nästan ig göra men då kan man ej få kartan live direkt utan måste hem å ladda in den i PC som jag förstår det. Räcker de att köpa ett tomt mSD kort för sonarchart å bara börja köra? Å vad gäller om man väljer insight genesis? Tycker de är lite luddig information om de båda för oss nybörjare
SvarSlettHei Micke. Om ca 2 uker slippes Sonarcharts Live som en softwareoppdtaering til Elite Ti, da kan du få live-kart på plotteren. (Du kan lese om det her: http://teamcolibri.blogspot.no/2016/11/lowrance-og-simrad-med-live-mapping.html) Det kommer sannsynligvis enda en type live-kart til Elite Ti, men den har jeg ikke releasdato på. De beste kartene får du som du sier med IG eller Reefmaster, men de er ikke live. Jeg bruker en kombinasjon, både Sonarcharts Live og IG/ Reefmaster. Sonarcharts Live er basert på deling, noe det også bli på Eliten din.
Slett