Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 1. mars 2016

Konevinkler Airmar CHIRP ekkoloddgivere

Siden Airmar presterte å legge ut feil informasjon om konevinklene på noen av sine CHIRP-ekkoloddgivere har det hersket litt forvirring om hva som egentlig er korrekt. Her følger info slik jeg har fått den da jeg spurte Airmar per mail tidligere.


Jeg lister her opp konevinkelen på de vanligste giverne. Konevinkelen er den samme uansett hvilket merke ekkolodd som benyttes:

Airmar CHIRP og konevinkel
Merk at B175 og TM185 har det samme kjeramiske elementet, og derfor har identiske konevinkler. Tilsvarende gjelder TM150M og B150M. B-variantene er for gjennomgående montering (gjennom et hull i skroget) og har et hus av bronse. TM står for "transom mount" og er for montering på båtens akterspeil, disse har et hus i plast. B-variantene finnes typisk i tre utgaver, en for ca 0-graders vinkel på skroget, en for ca 12-graders vinkel på skroget og en for ca 20-graders vinkel på skroget.


Alle Airmars CHIRP givere har XID. XID er en forkortelse for "transeducer identification" og betyr at det sitter en microchip inne i giveren som sender ut informasjon via giverkabelen om hva slags ekkoloddgiver du har. I ekkolodd som støtter XID (feks Lowrance Sonarhub, HDS Gen 3, Elite Ti etc) vil ekkoloddet automatisk stilles inn for akkurat den giveren du har koblet til. Hvis ekkoloddet IKKE gjør dette, er det noe galt og du bør IKKE bruke utstyret før feilen er rettet. Noen har tidligere hevdet at det bare er å velge "riktig" CHIRP i givermenyen, altså Lav, Medium eller Høy. Men dette er IKKE riktig. Disse valgene er basert på Lowrance/ Simrads egne CHIRP-frekvensspekter, og avviker fra Airmar sine. IKKE hør på slikt tull, gjør som jeg skriver. :)


Airmar B150M (foto; www.airmar.com)Lurer du på hva disse koster? Prislisten til ProNav har priser med Lowrance/Simrad-plugg og ligger her:
http://www.e-pages.dk/pronav/16/8

Vær litt obs på at det først er nylig at disse giverne kommer ferdig med den blå pluggen til Lowrance/ Simrad, så du bør spesifisere at du skal ha en MED plugg når du bestiller fra forhandler. De finnes også uten den blå pluggen, da trenger man en pigtail i tillegg, og så må dette kobles slik Team Scuirus har vist på sine nettsider her:
http://scuirus.com/hvordan-koble-chirp-svinger-uten-kontakt-til-lowrancesimrad-ekkolodd/

Som før må TM150M/B150M som skal brukes med Lowrance/ Simrad ha den blå pluggen originalt, disse må IKKE kobles med pigtail. Årsaken er at disse giverne også må ha et filter for impedans mellom giver og plugg, dette filteret fås ikke løst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar