Gå til hovedinnhold

Testet: Ambassadeur Mörrum ZX 3600

AMBASSADEUR MÖRRUM ZX 3600 - EN MODERNE KLASSIKERHelt siden 1940-tallet har gode fiskesneller vært AB Urfabrikens viktigste produkt. Record, som ble lansert i 1941, satte standarden for det vi i dag omtaler som multiplikatorsneller. Ambassadeur ble lansert i 1952, og er kjent for å være både slitesterke og pålitelige. Mange av de gamle snellene lever fortsatt i beste velgående. Jeg har fisket en del med min fars 6000C fra 1971, og selv etter mange års røff bruk presterer den godt, også med vår tids store gummishad'er og over 100 grams kastevekter.

Siste tilskudd i den klassiske Ambassadeurfamilien er Beast og Mörrum. Beast er en rulle for det tunge gjeddefisket, og kan settes opp mot Revo NaCl og den nye Revo Toro Beast. Mörrum bærer navnet til elven som renner gjennom Svängsta, stedet der det hele begynte. Det er en rund snelle som representerer de klassiske, forholdsvis små Ambassadeurene, i en moderne innpakning.

I sommer skrev jeg en artikkel om Mgxtreme, Mörrums søster fra lavprofilserien til Abu. Den artikkelen kan du lese her. Jeg har fått låne en Mörrum av den norske Abu Garcia importøren i høst. Målet var å sette de to snellene opp mot hverandre i en liten duell.

Som tidligere nevnt er Mörrum en rund snelle. Allerede her har mange bestemt seg. Det er som kjent to leire, hvor noen kun skal ha lavprofilsneller, mens andre igjen aldri kunne se for seg fiske med en slik "såpekopp". Jeg har begge typene, og trives veldig godt med begge. 

Mörrum er en lett snelle. Med stativ og gavler i aluminium og spole i ekstra lett flyaluminium er vekten på denne rullen også presset godt ned. Mörrumens 11 kulelagere, i kombinasjon med den lette spolen gjør det enklere å kaste med lave vekter. Jeg har testet den med wobblere på 5 gram, og det fungerer helt greit. Med så lave kastevekter blir det ekstra viktig å ha en riktig klasset stang, med riktig aksjon, og ikke minst en line som passer med lave vekter. Ultra lett fiske er en egen vitenskap, og emnet er mye omtalt. Snella jeg har brukt er rigget med 0,12mm Spiderwire multiline (braid). Dette er et nytt merke i Norge. Lina har en coating som gjør at den skal suge mindre vann, og skjære bedre gjennom vannet. Overflaten minner om Tracer Braid. Multiline er nok ikke det optimale valget for lange kast med ekstra lav vekt, men fra ca 7 gram og oppover fungerer det utmerket. Til forskjell fra andre typer line skjærer braid i 0,12mm godt i vannet, og lina blir derfor lettere med betet ned, slik at kontakten opprettholdes. Dette kommer særlig godt med til lett jiggfiske etter for eksempel abbor.Det synes ganske tydelig at Abu Garcia også har hatt bass-fisket i tankene med denne snella. Mange kulelagere og lett spole skal muliggjøre lange, stabile kast med lave kastevekter, for eksempel wobblere/crankbaits. I tillegg gir den lange sveiva i karbon, med håndtak i EVA-skum, snella moderne preg og funksjon. At den også har tommeltangent for frikobling av spolen gjør at det er enkelt å gjøre klart for neste kast. Imidlertid føles tommeltangenten litt smal, med litt skarpe kanter. Tangenten kunne med fordel ha fylt ut hele spolebredden, eventuelt kunne finishen her vært hevet noen hakk. Det blir tross alt en del kast i løpet av en fisketur. Men, dette er en liten detalj. Resten av snella har super finish og gode løsninger.
Markedet for bass-fiske i USA er enormt, og utvalget tilsvarende. Det artig å se at Abu tør å satse på en optimalisert rund rulle, all den tid markedet flyter over av lavprofilsneller.

Velkjente detaljer 

Snella har en god kastebrems. Det er lett å justere den med hjulet på utsiden av gavlen når man bytter kastevekt, og magnetbremsen gjør en god jobb med å unngå backlash med lave vekter, selv i litt motvind. Fordelen med en god kastebrems gjør jo at man slipper å bremse med tommelen, noe som påvirker kastelengden. Jeg har tidligere fisket en del med haspelsnelle, og jeg syntes det var utfordrende å kontrollere hvor fort lina glir av spolen i forhold til betets hastighet. Resultatet ble ofte at lina hadde viklet seg inn i krokene, med feil gange som resultat. Med en multiplikatorsnelle med en god kastebrems sikrer man at betet går først gjennom lufta, og at det følges på med nødvendig line. Dette medfører at risikoen for at lina vikler seg inn i krokene minimeres, samtidig som man raskere får kontakt med betet fordi mengden overflødig line i vannet er mindre. Ulempen er at kastelengden med multiplikator derfor ofte blir litt kortere

Hvis man lader med litt skikkelig vekt blir man, som vanlig, nødt til å hjelpe til med tommelen. Dette kommer imidlertid naturlig, og med litt vekt går det jo heller ikke ut over lengden. Dette er en liten snelle, i 3000-serien. Det føles derfor veldig feil å skulle rigge den med 200 grams gummibeter. Det går nok fint å kaste med, men man vil føle at man tyner snella og at hverken stativet eller resten av konstruksjonen er stiv nok. Å kaste for tunge vekter over tid vil nok redusere snellas levetid vesentlig. Jeg har dristet meg til å prøve med noen av Abu's tailer, blant annet McHybrid, samt noen mellomstore shad'er, og dette ser ut til å fungere greit.

Bremsen man kjører fisk med virker solid med tanke på at det er en såpass liten snelle. Tar man størrelsen i betraktning skulle man tro at en liten snelle er ment for små fisker. Dette er nok ikke tilfellet med Mörrum. Jeg har ikke lykkes med å få fisk over 5 kg på den, men det har Mr Pikewallis, Erik Walmann. Han har fisket en hel del med denne snella, og det var artig å høre hva han tenkte om den. Han hadde samme oppfatning av snella når det kom til kastevekter, og mente at den uten tvil tåler å kjøre stor fisk. Han la til at det riktignok er stor forskjell på utraset til ei stor gjedde og en stor laks, og at linekapasitet derfor nok kan bli en større utfordring enn hvor kraftig bremsen er.

Hvis man ser på Abu's sortiment, og særlig den delen med høy prisklasse, er det Mgx og Mgxtreme det er mest naturlig å sammenligne med. Disse har imidlertid en ulempe; de er laget av magnesium. Som jeg nevnte i artikkelen om Mgxtreme er magnesium og saltvann en dårlig kombinasjon. Dette gjelder ikke Mörrum. Aluminium er langt mer saltvannsbestandig. Det første jeg tenkte da jeg åpnet esken var at denne snella må være perfekt til sjøørretfiske. Med kastevekter på 10 til 40 gram og fisk som jager med forholdsvis høyt tempo bør denne snella fungere perfekt. Med 6,3:1 i utveksling kan man både fiske sakte og fort, uten å sveive livet av seg. Skyller man den i ferskvann og bruker skikkelig olje har man en snelle som lever lenge, selv om man bruker den i saltvann.

Når det kommer til direkte konkurrenter blir utvalget ganske smalt. De fleste produsentene har latt designet forandre seg med tiden, så selv om snellene er ganske runde har de mer til felles med lavprofilene enn opphavet sitt.
Calcutta-serien til Shimano er kanskje det nærmeste man kommer en moderne konkurrent. Jeg jobber med å få til en test av denne til våren.
Skal man finne direkte konkurrenter til Mörrum mener jeg det er mest relevant å se på optimaliserte klassiske Ambassadeurer i 1500- og 2500-serien. Abu Garcia har lange tradisjoner for å trimme de klassiske snellene ved fabrikken i Svängsta. I tillegg finnes det flere som kan sitt fag, for eksempel Reelman og Sportfiskeboden.

Hvordan klarer så den moderne klassikeren seg i konkurransen med sine mer tidsriktige lavprofilsøsken? De er markedsført ganske likt, og Abu har nok strekt seg langt for å optimalisere dem begge så mye det lar seg gjøre innenfor masseproduksjonens grenser.
Jeg har fisket både gummijigg, skjesluker og wobblere med den, og jeg må si meg imponert over hvor tøff denne lille snella er. Det virker på meg som at den ekstra vekten gjør rullen litt stivere enn de superlette lavprofilene. Det føles riktigere å kaste noe tyngre beter med Mörrum enn med for eksempel Mgxtreme. Til gjengjeld synes jeg det er lettere å kaste med de riktig små wobblerene med Mgxtreme. Jeg tror det skyldes at det nok er tynet ut noen ekstra gram av spolen på lavprofilen, hvilket gjør at den har lettere for å mate etter line når det er lav vekt i enden av snøret. Over 7 grams kastevekt, og opp til ca 30 gram oppfatter jeg dem som ganske like, mens Mörrum nok har en fordel ved litt høyere vekter.
Følelsen av kvalitet er også litt annerledes med en snelle i metall enn en i komposittmaterialer. Jeg har ingen mulighet til å bevise at Mgxtreme ikke tåler like mye som en snelle i metall over tid, men når jeg ser hvordan de skikkelig gamle snellene ser ut hersker det hvertfall ingen tvil om at de tåler en omgang eller to.

Mörrum ZX 3600 og Revo MGXtreme 


Skal man velge mellom disse to, og ikke skal fiske i saltvann, spiller det altså nesten ingen rolle. Begge leverer det man forventer av sneller i denne prisklassen.

Jeg synes Abu Garcia står for en veldig interessant del av det svenske industrieventyret. At de fortsatt er sentrale i sportfiskeindustrien, etter mer enn 70 år, er beundringsverdig. Produkter som Mörrum er supre eksempler på at det er mulig å henge med i utviklingen, samtidig som man tar vare på tradisjoner og suksessoppskrifter. Personlig liker jeg at Mörrum'en skiller seg ut fra mengden.
Jeg har funnet meg godt til rette med denne snella. At den i tillegg ikke takker nei til en tur etter sjøørreten mener jeg gjør den svært attraktiv.

Denne havner nok langt opp på min ønskeliste...

Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…