Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 15. juli 2015

Lowrance StructureScan 3D

Utviklingen innen marin elektronikk har vært stor de siste årene, og ser ikke ut til å stoppe. Nå er det Lowrance sin tur til å presentere ny teknikk.ICAST er en stor sportsfiskemesse i Orlando USA. Vanligvis kommer Lowrance med sine nyheter på messene på høsten, men i år har de kommet med et unntak. Merket har vært under betydelig press for å svare på Garmins Panoptix-system, men presset på å fornye Lowrance sin Structurescan begynte egentlig lenge før Panoptix ble lansert. Før Panoptix lanserte Garmin sin GCV-10 modul med tilhørende ekkoloddgiver(e) som hadde vesentlig lengre rekkevidde enn Lowrance sin løsning. Spesielt amerikanske bass-fiskere er opptatt av skannende ekkolodd som ser til siden for båten, og dette er Lowrance sitt kjernemarked. Da har det nok vært litt sårt at den argeste konkurrenten har hatt lengre rekkevidde.StructureScan 3D er en fornying av Lowrance sitt velkjente StructureScan-system. Du har tidligere sett hva dette systemet kan gjøre i DENNE artikkelen. Systemet fungerer veldig bra og har vært på markedet i flere år. Den nye generasjonen er kompatibelt med Lowrance sine nye toppmodeller HDS Gen 3, HDS Gen 3 får du i praksis fra rundt 12.000,- uten ekkoloddgivere. Systemet er også kompatibelt med Simrads NSS Evo2.


Lowrance HDS Gen 3

I tillegg til en HDS Gen 3 trenger du en modul og en egen ekkoloddgiver. Norsk pris er ikke klar enda, men modul og giver havner nok et sted rundt 9-10.000,-


Structurescan 3D-modul

Legg merke til at modulen på bildet over ser ut til å ha to porter for skannende ekkoloddgivere. Er ikke det litt pussig? (Edit: Etter å ha lest monteringsanvisningen ser jeg at den nye giveren har to kabler.)
Structurescan 3D-giverStructurescan 3D handler som navnet antyder om å presentere bilder fra skannende ekkolodd i 3D-format.Foreløpig har Lowrance bare kommet med to skjermbilder fra systemet, og i all ærlighets navn er ikke de veldig forklarende med tanke på systemets muligheter og begrensninger. Men det er tidlig i lanseringsprosessen, så flere bilder kommer nok etterhvert.


Downscan og 3D sidescan sett forfra


Downscan og sidescan 3D sett bakfra

Det som har kommet ut av informasjon under ICAST-messen er at du kan bruke vanlig sidescan og sidescan 3D samtidig. Dette gjør det utvilsomt langt enklere å forstå sidescanbildet. På grunn av økningen i rekkevidde kan man nå kanskje kunne se woblere man dorger med, så lenge woblerne ikke går for langt bak, og kan justere hvor langt fra båten man feks har sine sideparavaner basert på det man ser på HDSen. Fungerer dette i praksis bør det være en stor fordel for alle som dorger langs struktur, kanskje særlig de som dorger etter gjedde.

Ser du på skjermbildene over, vil du se at menyen på høyre side er noe forskjellig fra dagens. Det er all grunn til å tro at Lowrance nå har lagt inn mer avanserte alternativer for justering av bildet, justeringer som overflatefilter og generelt støyfilter ser nå ut til å finnes også på Structurescan. "Exageration" skal vistnok bytte navn til "Vertical Enhancement", dette er altså en justering som gjør at du kan fremheve forskjeller i sidescanbildet, for på den måten å lettere se struktur som skiller seg fra omgivelsene.

Se også at "Source" (kilde) ser ut til å være noe man kan endre på, vi ser muligens her et alternativ for flere kilder til Structurescan tilkoblet en HDS samtidig. 

Ser vi på ekkoloddgiveren har den opplagt fått seg en oppfetingskur. Dette er en konsekvens av at 3D-teknikken i praksis krever flere ekkoloddelementer som samarbeider.  Dagens LSS-2 giver er basis også i den nye giveren, men den har altså fått noen flere elementer enn dagens versjon. De nye elementene muligjør mottak av returekko i flere vinkler enn tidligere, som igjen gir muligheten for et 3D-bilde. For å lage et 3D-bilde må man minimum ha ett element som sender, og to elementer som mottar.Ut i fra spesifikasjonene er rekkevidden på sidescan doblet i forhold til Structurescan HD-systemet, det vil si 600 fot eller cirka 200 meter til hver side for båten. Det gjenstår å se hva faktisk rekkevidde er, men det er all grunn til å anta at den praktiske rekkevidden har økt med flere elementer siden dette gjør et returekko kan mottas fra en flatere vinkel enn tidligere. Med dobling av rekkevidden er det på tide at jeg nok en gang rir en kjepphest jeg har: FÅ OPP OPPLØSNINGEN PÅ SKJERMENE VÅRE! Som vi har sett på Garmins system er så lang rekkevidde bare tull når den ikke støttes av stor skjerm med høy oppløsning. I praksis må du ta opp det du ser, og så se på det hjemme på en stor skjerm med høy oppløsning før du får full effekt av Garmins rekkevidde, og da er noe av poenget borte.

Se ellers Lowrance sine nettsider, hvor jeg også har hentet bildene i denne artikkelen:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar