Gå til hovedinnhold

Test av Lowrance Elite 5 CHIRP

Denne artikkelen er tidligere publisert på HOOKED.no.
Du har tidligere lest om Lowrance Elite HDI her. Elite HDI er nå erstattet med Elite CHIRP og tiden er kommet til å se nærmere på om nykomlingen virkelig er bedre enn forgjengeren. Her følger en gjennomgang av funksjoner for hele serien og en grundig test av Elite 5 CHIRP.

Under en uhøytidelig undersøkelse i en ekkolodd-gruppe på Facebook, svarte 60% av deltagerne at de brukte Lowrance som ekkolodd/ kartplotter. En slik undersøkelse kan neppe sies å dekke hele markedet i Norge, men det gir en viss pekepinn om hvor populært merket har vært de siste årene. Med Elite HDI oppgraderte Lowrance modellene i sin "mellomprisklasse" kraftig, og når så Elite HDI blir byttet ut med Elite CHIRP bare 1-2 år etter forrige generasjonskifte, er det lov å være spent på hva det innebærer. Men er Elite CHIRP så mye bedre enn Elite HDI som Elite HDI var i forhold til eldre Elite-modeller?

Elite 5 CHIRP vs Elite 5 HDI

Elite CHIRP serien kommer i tre skjermstørrelser.

  • Elite 4 CHIRP med 4,3" skjerm
  • Elite 5 CHIRP med 5" skjerm (testet)
  • Elite 7 CHIRP med 7" widescreen skjerm
  • Elite 9 CHIRP med 9" widescreen skjerm
Prislappen følger i høyeste grad skjermstørrelsen. Elite 9 CHIRP er prismessig rett under toppmodellen HDS Gen 3 i 7". 

Ekkoloddfunksjonen

Siden Carl og jeg testet forgjengeren til Elite CHIRP i fjor, var det naturlig å gjenta testene vi gjorda da vi så på Elite HDI. Frem med isoporduppene med andre ord. Men la oss først ta en kikk på noen av ekkoloddgiverne som er aktuelle.

Elite CHIRP leveres typisk i pakkløsninger med en av to givere:


Begge disse giverne er beregnet på aktermontering, altså for å skrus fast på båtens akterspeil. (Husk rikelige mengder Tec7 eller SikaFlex på skruene.) De finnes dog også som gjennomgående løsninger, et godt alternativ som særlig bør vurderes der man ønsker best mulig ekkoloddbilder også i plan. I prinsippet er 83/200/45/800-HDI det beste valget for fiske på relativt grunt vann (ned til 40-50 meter) mens 50/200/455/800-HDI er giveren for fiske på dypere vann. Vær litt obs på at jeg nå snakker om dybder man ønsker å se fisk på, selv 83/200/455/800-HDI kan vise bunnen på flere hundre meter i saltvann og hadde ingen problemer med å "holde bunnen" på de største dybdene jeg prøvde den på. De største dypene jeg var over i løpet av testingen var i Oslofjorden på 160 meter og Tyrifjorden på 305 meter.

Forskjellen på de to er at 50/200/455/800-HDI har smalere konevinkel og noe bedre kvalitet på selve det kjeramiske elementet inne i giveren. I praksis betyr dette at 83/200/455/800-HDI "dekker" et større område under båten enn 50/200/455/800-HDI, mens 50/200/455/800-HDI kan kjøres med høyere følsomhet på ekkoloddet før bildet blir preget av mye støy. Downscandelen er identisk på begge to.

Men listen over kompatible givere er mye lengre enn disse to, og her skiller Elite CHIRP seg markant fra for eksempel Raymarine Dragonfly som er begrenset til Raymarines egne ekkoloddgivere. Hvis du er villig til å droppe downscandelen, kan det meste av Airmar sine ekkoloddgivere for låst frekvens brukes, også givere beregnet for skikkelig dypt vann som TM260 og den populære P66. Dessverre er det ikke listet opp noen av CHIRP-giverne til Airmar, som ellers hadde vært et naturlig valg når selve ekkoloddet er CHIRP-kompatibelt.


Litt av de kompatible ekkoloddgiverne

Elite CHIRP sender på 40-60 kHz ved Lav, 60-100 kHz ved Medium og 160-240 kHz ved Høy. Dette er store frekvensspektere sammenliknet med konkurrenten(e). Som vanlig i ekkoloddsammenheng gir høyere frekvens mer detaljer og kan fange opp mindre mål, men dette forsterkes ved at bredden på frekvensbåndet stiger med CHIRP-båndet. Lav har altså et frekvensspekter på 20 kHz, Medium et frekvensspekter på 40 kHz mens Høy drar på med hele 80 kHz. Til sammenlikning operererer  den nærmeste konkurrenten (Raymarine Dragonfly) med 170-230 kHz, en båndbredde på 60 kHz men uten mulighet til å velge frekvensbånd. Med 83/200/455/800-HDI-giveren har du både High og Medium CHIRP tilgjengelig på Elite CHIRP, totalt 120 kHz. Det er dobbelt så stort frekvensbånd som konkurrenten.

I CHIRP-sammenheng er målseparasjonen (evnen til å vise små fisk) delvis gitt av bredden på frekvensspekteret, så effekten fra høy frekvens ved Høy blir altså forsterket ved at Høy også har den største frekvensbredden.

Selv om hoveddelen av testingen ble gjort med 83/200/455/800-HDI, var fristelsen stor for å også teste Eliten med mine andre givere. Både Airmar P66 (50/200) og Airmar TM150M (Medium CHIRP) fikk lekt med Eliten. Med P66 var resultatene som forventet, dvs gode for et ekkolodd med låst frekvens. Overraskelsen kom med TM150M, som til tross for at den fra Airmar sin side er langt unna Elitens frekvensspekter fungerte meget bra. TM150M er fra Airmar sin side ment for 95-155 kHz, noe som avviker mye fra Elitens 60-100 kHz ved Medium CHIRP. Men siden TM150M ikke offisielt er kompatibel med Elite CHIRP skal vi ikke bruke mer tid på det.

Dupptestene mine ble litt forpurret av mye fisk. Det var rett og slett vanskelig å finne steder med lite nok fisk til at jeg kunne skille duppenes ekko på skjermen fra fisk. Forsåvidt et luksusproblem. Konklusjonen etter å ha testet på cirka 10, 20 og 30 meters dyp var at det ikke var mulig å si at Elite CHIRP var bedre enn Elite HDI. Resultatene var mer eller mindre identiske for begge to. Identisk gode.

Dupptest låst frekvens

Dupptest CHIRP

Med den lett nerdete delen av ekkoloddtesten ute av verden, var det på tide å prøve Elite CHIRP under praktisk fiske. De to skjermbildene under er fra Steinsfjorden.

Praktisk låst frekvens
Bildene er ikke tatt på nøyaktig samme tidspunkt, siden de to ekkoloddene ikke kan kjøres samtidig uten å forstyrre hverandre. De viser alikevel det samme som dupptesten, det er svært liten forskjell på låst frekvens 83/200 og CHIRP High/ Medium på dybdene jeg vanligvis fisker etter gjedde.

Praktisk CHIRP
På dypere vann i Tyrifjorden begynner Elite CHIRP å markere seg mer kontra Elite HDI. Stålfortom ble byttet ut med fluorkarbon, og målet var ørret. Skjermbildet under er delt mellom kartplotter og Medium CHIRP ekkolodd, en organisering av skjermen som er meget nyttig. Merk også at skillet mellom kartplotter og ekkolodd ikke er midt på, man kan justere størrelsen på skjermpanelene etter eget ønske.

Kart og Medium CHIRP
Se på hva som skjer rundt 40 meters dybde på skjermbildet under. Her skifter jeg fra låst frekvens til CHIRP midt i skjermbildet, og øker følsomheten med 4 hakk. Da ser vi plutselig fisk, fisk som ikke var synlige med låst frekvens.Men også fisk høyere i vannlaget vises tydeligere med CHIRP over større dybder, se på fiskene på 15 meters dyp. Det er verdt å merke seg at dette er med 83/200/455/800-HDI ekkoloddgiveren, som nok begynner å nærme seg det maksimale av dybder den er komfortabel med å vise fisk på. På disse dybdene ville 50/200/455/800-HDI vært et bedre valg av ekkoloddgiver.
Skifte låst-CHIRP
I mine øyne er det liten tvil om at ekkoloddet i Elite CHIRP er meget bra, sannsynligvis noe av det beste i sin prisklasse. Det er ikke enorm forskjell fra Elite HDI, men særlig for sportsfiskere som fisker på eller over større dyp vil det være merkbar forskjell på Elite CHIRP og Elite HDI. For det mer klassiske abbor-, gjedde- og gjørs-fisket har CHIRP-funksjonen i Elite CHIRP lite ekstra å by på kontra forgjengeren Elite HDI.

Downscanfunksjonen i Elite CHIRP er den samme som i Elite HDI. Denne er derfor ikke testet spesielt.

Kartplotterfunksjonen

Elite kommer i tre versjoner i hver skjermstørrelse. En kombienhet som har både ekkolodd og kartplotter, en ren kartplotter og ett rent ekkolodd. Kombienheten (på test) og kartplottermodellen kan bruke kart fra svært mange kartleverandører. For oss i Norge er det Navionics, Jeppesen C-Map, Insight Genesis og dybdekart.no som er de mest relevante alternativene.

Det er et bakgrunnskart i Elite CHIRP, og for Indre Oslofjord hvor deler av testen vår fant sted, er dette rimelig presist. For resten av Norge (og forsåvidt øvrige deler av verden) er bakgrunnskartet egentlig bare tull. Du bør med andre ord basere deg på andre kart enn bakgrunnskartet. For saltvann er det helt klart Navionics jeg vil anbefale til Elite og forsåvidt øvrige Lowrance-plottere. Du kan selv vurdere kvaliteten på kartet via Navionics sin fine webb-app. Zoom inn på ditt område, og så kan du slå av og på Sonarcharts nede i venstre hjørne for å se om du synes det er verdt å betale for den funksjonen eller ei. Det følger med en egen minnebrikke for å kjøpe Navionics-kart rett fra nettsiden deres når du kjøper en Lowrance i Norge. I testen vår brukte vi et lett utdatert Navionics Gold Small og ett Gold 49XG under testingen i Oslofjorden, samt kart fra både Insight Genesis og Dybdekart.no under testingen i Tyrifjorden og Steinsfjorden.


For å bruke Insight Genesis må du registere deg og Eliten på Insight Store. Du trenger Elitens serienummer og innholds-ID, begge deler finner du i menyen. (Trykk på "Menu" to ganger og velg"Om".)

Serienummer og Innholds-ID

Med Eliten registrert kan du laste ned gratis kart fra Social Map delen av Insight Genesis. Du kan også laste opp dine egne sonarlogger for å lage dine helt egne kart, og ikke minst for å bidra til kartene i Social Map. Kartene i Social Map gjelder kun for ferskvann.

Kartene fra Dybdekart.no fungerer fint i Eliten. Også disse gjelder for ferskvann, og er helt gratis. Alt som kreves er at du selv logger data til prosjektet og sender inn, så kan du laste ned kart for å bruke i Eliten rett fra nettsiden. Steinsfjorden-kartet som ble brukt under fartstesten (se under) er åpent for alle og du finner det HER.


Kart fra dybdekart.no på Elite CHIRP


Nøyaktigheten på GPSen er god, ikke bransjeledende men absolutt god nok. Den oppdateres med 5 Hz, som igjen er det samme som sine dyrere brødre i HDS Touch-serien og raskt nok til at båtsymbolet i kartplotteren forflytter seg jevnt og pent i normal hastighet på normale zoom-nvåer. Men alle som har hatt en eldre kartplotter i en hurtiggående båt vet at oppdateringsfrekvens i seg selv ikke er nok, også prosessoren i kartplotteren må henge med. Når man zoomer langt inn på et kart for å se detaljer så nøyaktig som mulig, og så forflytter båten i høy hastighet, finner man fort ut om prosessoren i kartplotteren henger med eller ei.

Her er det et markant skille mellom Elite HDI og Elite CHIRP. Zommer jeg helt inn med Elite CHIRP går målestokken helt ned til 3 meter, det samme som på Elite HDI. Men når jeg så gir full gass klarer ikke Elite HDI å oppdatere kartbildet fort nok, og jeg kjører rett og slett i fra kartbildet. Først når jeg zoomer ut til en målestokk på 100 meter henger Elite HDI med i 28 knop.

Fartstest


Elite CHIRP er ikke helt fornøyd med målestokken på tre meter i 28 knop, men henger med så vidt det er. Som bildet over viser sliter den litt i underkant av kartet, men den veien jeg kjører er ikke noe problem med "nord opp" orientering på kartet. Zoomer jeg ut til 5 meter henger Elite CHIRP med uten problemer. Dette er et godt resultat på kartplottere i høyere prisklasser, og et veldig bra resultat på en kartplotter i denne prisklassen. Det er absolutt ikke naturlig å zoome så langt inn i kartet i såpass høy hastighet, men poenget var å teste prosessoren. Så i en normal brukssituasjon vil Elite CHIRP være mer enn rask nok for de aller fleste, inkludert undertegnede.



Øvrige funksjoner

Elite CHIRP kan kobles til eller brukes i kombinasjon med, flere andre ting. Via strømkabelen har enheten et NMEA0183-nettverk, og dette kan brukes til å koble den sammen med AIS eller VHF. Vi har ikke testet denne funksjonaliteten, men det er all grunn til å anta at det fungerer. NMEA0183 kan også brukes til å koble enheten sammen med en autopilot, for å gi autopiloten posisjonsdata. (Men Elite CHIRP støtter ikke styring av Lowrance sin egen autopilot.)

Elite 5 CHIRP har tilkobling for ekstern GPS-antenne. Denne tilkoblingen er dog av den gamle typen, men skulle du føle behovet er det LGC-16W som passer til Elite 5 CHIRP. For Elite 7 og 9 CHIRP har Lowrance tatt ett skritt til, så disse er kompatible med den mye bedre Point-1 antennen via NMEA2000-nettverk. Point-1 er antennen jeg bruker selv, og bortsett fra at den fungerer på et mer stabilt (og moderne) nettverk, har den også innebygget elektronisk kompass som igjen kan gi deg kompasskurs og ikke bare GPS-beregnet kurs.

Alle kombienhetene i serien (ekkolodd og kartplotter) har en minnekortport for et Micro SD minnekort på maksimalt 32GB. Bortsett fra at minnekortporten nettopp gjør at du kan bruke kart fra slike minnebrikker, er det også andre fordeler med dette. Med et minnekort i Eliten kan du ta skjermbilder ved å trykke på "Power" og "Zoom+" knappene samtidig. Funksjonen ble flittig brukt under vår test, for å få tatt skjermbildene du ser her. Men det å ta skjermbilder kan også være nyttig for egen læring, og ikke minst for å pynte opp i foruminnlegg, bloggposter og Facebookoppdateringer. Minnekortet brukes forøvrig til å oppdatere softwaren i enheten når Lowrance kommer med nye (gratis) oppdateringer. Det er sterkt å anbefale at det første du gjør med din nye Elite er å oppdatere softwaren. Videre kan du lagre waypoints, enten for sikkerhets skyld eller for å dele med andre, lagre ruter og innstillinger på minnekortet.

Fremtiden

Fra kilder vi antar som sikre (men som vi i beste "undersøkende journalistikk"-stil ikke vil navngi), har vi fått et lite innblikk i spåkulen med tanke på hva som kommer av oppgraderinger til Elite CHIRP fremover i 2015. Den kanskje største nyheten er en softwareoppdatering, som vil bringe Elite CHIRP opp på funksjonene i HDS-serien. Vi tenker her på innstillingsmulighetene for ekkolodd og kartplotter, samt mulighet for å bruke ekkoloddet i manuell modus (uten problemer) ved fiske etter pelagiske arter, som drastisk bedrer oppløsningen.  Mulighet til å vise forskjellige lag i et kart hver for seg, som bunntype og vegetasjon i tillegg til dybde, kan også ligge i en slik oppdatering. Ulempen med spåkuler er at de kan være dårlig innstilt, så ting kan endre seg. Skulle spåkulen stemme, så er flere av trekkene vi kommer med i konklusjonen stort sett borte.


Konkurrentene

I denne prisklassen stiller Garmin Echomap, Raymarine Dragonfly og Humminbird Helix klare til kamp. Disse finnes igjen i forskjellige varianter og skjermstørrelser, akkurat som Elite CHIRP. For å finne den som passer til akkurat DEG og DITT bruk, kan det være lurt å sette opp en liten liste over hva som er viktigst for akkurat deg, og så krysse ut modeller og varianter som ikke passer med listen din. Hvis ikke er det fort gjort å gå seg vill i alle variantene, og ikke minst i begrepene som markedsavdelingen til de ulike merkene kan finne på å bruke. Til slutt sitter du kanskje igjen med to alternativer, da er det på tide å komme seg til en forhandler og trykke litt på en utstillingsmodell. Ikke se så mye på hvordan demomodusen ser ut, men sjekk at DU synes enheten er enkel å betjene og at du fort kan justere følsomhet på ekkoloddet, zoome inn og ut på kartet, og bytte mellom ekkolodd og kart. Sjekk også at det finnes gode kart til enheten, det kan for eksempel være en utfordring for ferskvannsfiskeren å finne gode kart til Garmin. Den ideelle løsningen hadde kanskje vært Side Imaging fra Humminbird, CHIRP-ekkolodd fra Lowrance, auto-funksjonene fra Raymarine og GPS-hastigheten til Garmin? Alle har sine sterke (og mindre sterke) sider, så en aldri så liten analyse av hva DU føler at du trenger er lurt før tusenlappene flyr avgårde.

Noe å forbedre?

For sportsfiske i Norge hadde vi gjerne sett at downscan ble erstattet eller komplettert med SideScan og at gratisutgaven av Insight Genesis (Social Map) hadde fungert i saltvann. Ingen av delene er noe Lowrance kan gjøre noe med direkte, det første er dekket av et patent og det andre er forbudt i Norge. Vi hadde også gjerne sett at ekkoloddet fungerte like godt i manuell modus som sine dyrere søsken i HDS-serien . Vi ønsker oss at bruksanvisningen hadde litt mer informasjon om hvilke funksjoner og innstillinger man skal bruke til hvilket fiske og hvorfor, spesielt med tanke på at prisklassen frir til førstegangsbrukere. Bruksanvisningen kunne også vært bedre på instruksjonene rundt givermontering, og viktigheten av å gjøre dette skikkelig. Skjermbildefunksjonen hvor man trykker på "Power" og "Zoom+" er veldig følsom for at begge knappene trykkes inn nøyaktig samtidig. Siste punkt på forbedringslisten er at en "Exit"-knapp hadde vært kjekt, og tidsbesparende. Du kan lukke alle menyer etc nå også, men med en mindre intuitiv løsning enn dersom det hadde vært en egen knapp for dette.

Lowrance har hatt et rykte på seg for å ha "bugger" i nye modeller, altså softwarebaserte feil. Elite HDI hadde for eksempel flere slike da den kom på markedet, og først etter en oppdatering eller tre var alt i orden. Det første jeg gjorde før jeg begynte å bruke Elite CHIRP var derfor å oppdatere programvaren, noe man kan gjøre gratis via Lowrance.com. Jeg har ikke opplevd noen form for bugger i løpet av de 42 timene jeg har brukt Elite CHIRP i båten, dette til tross for skifte av ekkoloddgivere, skifte mellom ulike innstillinger, logging av data og bruk på forskjellige dybder. Men man kunne helt klart ønsket seg at den originale softwaren var feilfri, slik at oppdateringer handler om kun forbedringer og nye funksjoner, ikke problemløsning. Du finner forøvrig oppdatering til både Elite HDI og Elite CHIRP her: http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/Elite-40/

Oppsummering og konklusjon

For å svare på mitt eget spørsmål i starten på denne artikkelen; nei, Elite CHIRP er ikke et like enormt steg opp fra Elite HDI som Elite HDI var fra tidligere modeller. Elite CHIRP ligger i en tøff prisklasse, med brukere som forventer funksjoner som i toppmodellene, men uten tilhørende prislapp. I den settingen lykkes Lowrance godt, spesielt hvis det nettopp er et følsomt ekkkolodd som er viktigt. Modellen vi har testet har en veilledende pris med ekkoloddgiver på 5.675,- og selges i praksis til rundt 5.000,- flere steder i skrivende stund. Veiledende pris er forøvrig identisk med tilsvarende for Elite 5 HDI, men vær forberedt på at dollarkursen vil medføre fare for prisstigning utover i sesongen. For dette får du antageligvis et av markedets beste ekkolodd i prisklassen, og mulighet til å bruke et stort utvalg av kart. Siden ekkoloddet kan brukes med mange forskjellige ekkoloddgivere, passer det like godt i saltvann som i ferskvann, og på dypt vann fortjener Elite CHIRP en bedre ekkoloddgiver enn den jeg primært testet med. Alt tyder på at Lowrance kommer til å beholde sin markedsandel med Elite CHIRP, og det vel fortjent

På vei ut Oslofjorden for å teste ekkolodd

PS- Om ikke lenge kommer en test av dyrere CHIRP-utstyr fra Lowrance og Simrad.

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?