Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 12. mai 2015

Humminbird Helix, del 1

En av de store nyhetene på ekkoloddfronten i 2015 er Humminbird Helix. Erik har omtalt dette i et tidligere innlegg, og det kan du lese her.

Humminbird Helix 

Valg av ekkolodd er, som det meste annet, en smakssak. Alle har sine egne preferanser.
Jeg tror det er veldig viktig å tenke ordentlig gjennom hva man faktisk skal bruke loddet til. Det er en jungel der ute, og det er veldig fort gjort å gå seg bort.

Er målet kun å finne kanter o.l. som kan holde fisk vil man jo komme veldig langt med de aller enkleste modellene. Forskjellen mellom å ha ekkolodd, og å ikke ha ekkolodd i det hele tatt er uansett større enn forskjellen mellom et lodd til 4000,- og et til 10000,- ... Ønsker man å benytte en kartløsning, for eksempel Navionics eller egenproduserte kart vil man komme godt igang med f.eks Lowrance Mark 4 hdi som veiledende koster 2299,-.

Som tidligere nevnt skulle jeg kjøpe mitt føste ekkolodd. Jeg fisker stort sett i ferskvann, og det begrenser seg til 20-30 meters dybde. Jeg ønsket å ha muligheten til å logge egne kart da det med unntak av dybdekart.no er ganske begrenset utvalg av kart til ferskvann. For min del begrenset det seg da til Lowrance med Insight Genesis eller Humminbird med Autochart.

Budsjettet var inntil 7000kr. Da stod jeg igjen med Lowrance Elite 5 og Elite 7, både HDI og CHIRP, og Humminbirds 600-serie og den nye Helix'en.

Elite'n til Lowrance er et etterhvert velprøvd og mye omtalt produkt, både her på Team Colibri og ellers på nett. I tillegg til tradisjonelt 2d ekkolodd byr den på DownScan som gir et bilde av vannsøylen sett fra oversiden. Chirp er meget bra hvis man skal ned på større dyp da den har variable giverfrekvenser.

600-serien til Humminbird har både 2d, DownImage og SideImage, dog til en pris over mitt budsjett. Så vidt jeg har klart å finne ut mangler den imidlertid mulighet for å logge kartdata, og blir dermed uinteressant.
Helix'en virket veldig spennende, men det lå lenge an til at prisen skulle bli veldig høy pga svak kronekurs. Imidlertid klarte de som kan styre penger å sørge for at prisen for toppmodellen såvidt havnet innenfor budsjettet med veiledende pris 6999,-.  Da får man GPS, 2d ekkolodd, DownImage og SideImage.

Etter mye fram og tilbake endte jeg opp med en Helix 5 SI GPS. Det mest tungveiende argumentet var muligheten til å få SideImage innenfor budsjettet. Ekkoloddet leveres med en XNT 9 SI 180 T giver. Denne gir både 2d (83 og 200khz), DownImage (bilde av vannsøylen sett ovenifra ) og SideImage  (veldig bred kone som gir et bildeliknende perspektiv av bunnen opptil 50m ut til siden) i én og samme giver. Kompromisset ligger i at man kun har faste ekkoloddfrekvenser, dvs at man kjører enten 83 eller 200 khz, evt begge samtidig (DualBeam). Mangelen på Chirp skal visstnok ikke gjøre seg gjeldende på de dybdene jeg fisker, men jeg er likevel spent.


I jungelen av ekkolodd er det også en enorm mengde priser og selgere. Det kan være penger å spare for den som ønsker å ta inn fra utlandet, men pass opp for de amerikanske loddene. Disse fungerer ofte dårlig utenfor USA. 
Det kan være inntil en tusenlapp å hente på å ta det inn fra Sverige, men man bør være klar over at det da blir mye mer komplisert med eventuelle reklamasjoner og garantisaker.

For meg var det viktig å handle ekkolodd av en seriøs forhandler. Et ekkolodd er en gjenstand som skal utsettes for relativt store påkjenninger. I en åpen båt må det tåle både vannsprut og vibrasjoner. 
Jeg valgte å kjøpe loddet av Villmarksbutikken på Jessheim. De har alle modellene utstilt med aktiv simulatormodus. Man kan trykke og prøve slik at man får et skikkelig inntrykk av produktet før man handler. De har god kunnskap om produktene sine, og gir førsteklasses veiledning. I tillegg er det en seriøs forhandler som jeg vet er til å stole på ved en eventuell reklamasjon.

Helix'en leveres med en enkel festebrakett som gjør at man kan feste loddet på et noenlunde rett underlag. Min båt har styrekonsoll og jeg hadde bestemt meg for plassering på toppen av konsollen. En ulempe er imidlertid at loddet kun har en 5" skjerm. Dette vil kanskje være stort nok så lenge man holder seg til visning av én modus av gangen, men ønsker man å splitte skjermen kan det bli litt i minste laget slik at man må bøye seg fram.

Løsningen ble å bestille en RAM-brakett. For de som er uinnvidde kan jeg nevne kort at RAM er et enormt sortiment av svært solide festemuligheter. Produktene benyttes av alt fra militære til hobbyentusiaster verden over. I Norge er utvalget av RAM ganske tynt, med ganske få leverandører, men i Sverige er utvalget bedre. Jeg bestilte en ferdig kombinasjon fra Mjøsservice. De er en av få norske forhandlere, og har noen få ferdige kombinasjoner. Mitt sett består av en base, en 12 cm arm, og et feste til 5-7" ekkolodd. Braketten var litt stor, men siden den er av aluminium er den lett å tilpasse. Løsningen er svært solid, og med aluminiumsplate under konsollen er det ikke fare for at det løsner eller vibrerer.


Plassering på styrekonsollen, med RAM-feste
Når det gjelder giverplassering på akterspeilet ønsket jeg å gå for en høydejusterbar løsning. Jeg har båten på henger, og setter ofte ut på ramper som ikke har all verdens standard. Derfor er det viktig for meg å kunne løfte giveren slik at jeg er sikker på at den ikke går nedi bunnen. Med en prislapp på giveren i overkant av 2000kr kan et slikt giverfeste være en billig forsikring. Det finnes mange løsninger der ute. Mange er av det hjemmelagde slaget, men det finnes også noen ferdige å få kjøpt. Jeg valgte en som er for Buster. Denne har i utgangspunktet feil skrogvinkel på festeplata, men det er svært enkelt å lage en tilsvarende plate til andre båter. Festet virker solid, er lett å justere, og har lite bevegelse. Plata er av 3mm aluminium og vil ikke påvirkes under kjøring. Det som gjenstår nå er å finne ut hva som er riktig høyde på giveren slik at jeg kan lage noe som stopper plata i riktig stilling slik at jeg vet at giveren er i riktig høyde hver gang.


Høydejusterbart giverfeste 
Alt er nå klart for testtur. Regner med at det blir litt utfordringer i starten med å finne riktig høyde på giveren, men etter å ha fulgt alle tips i monteringsanvisningen håper jeg resten stemmer. Det blir nok litt testing i simulatormodus hjemme før sjøsetting, bare for å ha menyvalg og innstillinger i fingrene når jeg kommer på vannet.

Utførlig rapport kommer i del 2 ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar