Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 2. mars 2015

Hva er egentlig forskjellen på HDS Gen 2 og Gen 3?

Jeg har tidligere skrevet om forskjellene mellom HDS Gen 1, Gen 2 og Elite HDI. Den artikkelen finner du HER. Med nykommeren HDS Gen 3, er det på tide å se litt på hva denne har å by på, kontra HDS Gen 2.

Syklusen med modellskifter har blitt stadig tettere også innen marin elektronikk. Da jeg begynte med denne hobbyen, var det helt vanlig å ha et ekkolodd i 8-10 år, og alt under 4-5 år var "nytt". Men som alt annet som har med elektronikk å gjøre, går utviklingen stadig raskere, og konkurransen merkene i mellom er brutal. Dette er utvilsomt en fordel for oss forbrukere, men man kan innimellom lure på om "den nye" egentlig er bedre enn "den gamle".

Svaret på det spørsmålet er som regel ja, men hvorvidt forskjellen er stor nok til å punge ut for den nye, blir en mer subjektiv sak.

HDS 12 Gen 3


Rent teknisk er forskjellene mellom HDS Gen 2 og HDS Gen 3:

 • Bedre skjerm, med glass limt på plast i steden for plast limt på plast
 • Bedre ekkolodd, med enkeltbånds-CHIRP lagt til ekkoloddet i Gen 2
 • HDS Touch har hatt innebygget structurescan-ekkolodd, Gen 2 med knapper har ikke hatt det. For Gen 3 er structurescan innebygget i alle tre modellene
 • HDS Gen 3 har mulighet for video-inn på alle modeller
 • HDS Gen 3 finnes kun som kombimodeller med både kartplotter og ekkolodd, m- og x-modeller utgår.
 • Gen 3 har innebygget WIFI og blåtann (Bluetooth)
 • Gen 3 har multitouch, dvs du kan "knipe" med to fingre
 • Gen 3 har crosstouch, altså både berøringsskjerm (touch) og full betjening med knapper
 • Gen 3 har to minnekortporter på alle modeller
 • Gen 3 kan vise 2D CHIRP og StructureScan (både DownScan og SideScan) samtidig på en skjerm
 • Gen 3 har raskere prosessor
 • Gen 3 kan vise kart fra to kilder samtidig (feks Insight Genesis og dybdekart.no på delt skjerm)
Som vanlig ved et modellskifte, vil vi se at oppdateringene av softwaren i Gen 2 stopper opp, og at Gen 3 vil bli oppdatert de neste årene med forbedringer og ny funksjonalitet.

Hva betyr så disse forskjellene i praksis?

Det kommer an på hva utgangspunktet er. Hvis ditt utgangspunkt er en HDS 5 Gen 1 (med knapper), vil forskjellene være større enn dersom du har en HDS 12 Touch med SonarHub og GoFree WIFI. For førstnevnte er alt på listen over nytt, mens for den sistnevnte er forskjellen mye mindre.


Sonarhub ekkoloddmodul


Hvis du ikke har CHIRP fra før av, via moduler som SonarHub, BSM-2/3 eller innebygget som i Simrad NSS Evo2, vil nettopp overgangen til CHIRP være en stor forskjell. Men for full utnyttelse av CHIRP, krever det i praksis også en tilsvarende ekkoloddgiver fra Airmar. For all del, de tradisjonelle Lowrance-giverne som HST-WSBL blir bedre med CHIRP, men det er med Airmar inne i bildet at det bokstavelig talt klarner opp. De beste CHIRP-giverne fra Airmar for trolling spesielt, og fiske på moderate dybder generelt, er i stigende rekkefølge TM150M (aktermontert), B150M (gjennomgående) og B175H-W (gjennomgående).

Hvis du foretrekker å ha kun en enhet (skjerm), men bruker kartplotterfunksjonen mye, vil muligheten til å bruke to kart samtidig være ett stort pluss. Ved kjøring i høy hastighet foretrekker jeg å ha en skjerm med kart zoomet inn på kanskje 20-50 meter, og ett zoomet ut på. På den måten har jeg full kontroll, samtidig som jeg kan planlegge kursen videre. Med to kart på samme skjerm kan du oppnå det samme med bare en enhet.

Sitter du med en HDS Gen 1, eller kanskje en enda eldre enhet, fra før, kommer du til å merke forskjellen i prosessorkapasitet godt. Her er det ingen problemer med at det tar tid før kartbildet oppdateres ved zoom inn og ut, eller med at kartet "henger etter" ved kjøring i høy hastighet.

Kan Gen 3 og eldre enheter brukes samtidig?

Funksjonene knyttet til NMEA-nettverk og ethernet er stort sett de samme for både Gen 1, Gen 2 og Gen 3. Du kan med andre ord fint sette en Gen 3 i nettverk med eksisterende HDS-modeller i båten din. Begrensingene vil ligge på hva eldre modeller kan dele, feks kan ikke HDS Gen 1 dele kart slik som både Gen 2 og Gen 3 kan. Det kan også dukke opp begrensinger i WIFI mot GoFree Shop, som innebærer at en HDS Gen 1 i nettverket må være slått av ved opp- og nedlasting over internett med Gen 3.

Tre generasjoner i nettverk


Hva er ulempene med Gen 3?

Den desidert største ulempen er prisen. Akkurat nå kan du få en veldig bra "deal" på både HDS Gen 2 og HDS Touch runt omkring. Jeg har sett HDS 7 (touch, kombimodell) ned til 7.000,- noe som er gode 5.000,- billigere enn en HDS 7 Gen 3. Det er 40% prisforskjell!

Gen 3 kommer kun med "widescreenformat", dvs 16:9 format på skjermen. Personlig synes jeg 4:3 er et mye bedre format for både ekkolodd og kartplotter, med andre ord formatet på HDS Gen 1 og Gen 2 med knapper.

I likhet med det meste annet på markedet har 7" og 9" samme oppløsning på skjermen. Med tanke på prisforskjellen, er det min oppfatning at Lowrance her burde ha gått foran med et godt eksempel og gitt 9"  bedre oppløsning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar