Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 25. februar 2015

Oslofjorden 24.02.15 - torskebonanza

Etter en arbeidsdag med ganske kort men tøft program var det bare en ting å gjøre da programmet var slutt rundt klokken 15.00. Komme seg i båten så fort som mulig!
 
YR.no var rimelig pessimistisk med tanke på været, og på utsiden av bilrutene stemte det ganske godt med virkeligheten også. Et par stakkarslige plussgrader, vind og en deilig blanding av regn og snø, populært kalt sludd. Men jeg "måtte" ut for å få tatt litt mer skjermbilder med en Humminbird 859 jeg har lånt, og tok med en vertikalstang (Westinstangen jeg kjøpte i fjor) og en boks med jigger sånn for sikkerhets skyld. Vel i båten oppdaget jeg at jeg hadde glemt batteriet til Humminbirden, men da var jeg allerede på vei ut og tanken på å skulle dra hjemmom for å hente batteriet var ikke særlig fristende med bare et par timers dagslys igjen.

Jeg koblet derfor opp HDSene mine, og satte kursen mot en plass jeg hadde fått tips om at kunne holde brukbar lyr. Plassen er ikke ny for meg, jeg har dorget forbi her mange ganger og også pilket endel der tidligere. Men siden dagens plassvalg var en direkte konsekvens av tipset, får du ingen nøyaktig informasjon om hvor jeg var, annet enn at det var innenfor grei kjøreavstand fra Killingen i 6 knop og litt bølger.

Naturlig nok var det lite andre båter å se, kun fergene og noen yrkesfiskere på vei inn fjorden. Regn og vind holdt meg med selskap hele veien:

Endelig i le
Rett etter at jeg slo ned til "fiskesøkfart" på 3 knop eller så, dukket det opp noen skikkelige ekko på skjermene, så det ble bråstopp og ut med en jigg for å se hva dette var. Det er virkelig morsomt å se jiggen på vei ned på ekkoloddet, og så endrer strekene (som er fisk) retning rett mot den fallende jiggen. Umiddelbar respons, med andre ord var noen der nede sultne.

Torsk på jiggjakt
Her ser du en stim med torsk på ca 7-14 meters dyp, og veldig kompakt sild fra 15 meter og ned til bunnen. Litte senere fisket jeg opp noen sild, og de var rundt 25-30 cm lange:
Torsk på jiggjakt og MYE sild
I enden av sildestimen tynnes den ut og ser slik ut. Merk forskjellen på bildet under, og det øverste bildet som viser torsk, altså større fisk:
Sild

Mers sild
Silda stod ekstremt tett innenfor et lite område på kanskje 30 kvadratmeter eller så, den stod så tett at ekkoloddet ikke klarte å slå igjennom stimen. På bildet under viser ekkoloddet en dybde på 22,6 meter, men det er egentlig ca 30 meter. Med andre ord et 8 meter tykt lag med kompakt sildestim.
Enda mer sild, og en torsk

Med sånne mengder fisk, måtte det nesten bli napp også. Jeg endte vel på 11 torsk før jeg ga meg, ingen under 2 kilo og de fleste på 3-4, med noen toppfisker rundt 5 kilo. Den største var 5,6 kg og 81 cm:

Torsk på 5,6 kilo og 81 cm

Selv om Westinstangen min er å anse som en ganske kraftig vertikalstang med tanke på ferskvann, fikk utstyret kjørt seg når disse torskene røsket til og dro avgårde. Jeg har ikke knarr på snellene jeg bruker ved dette fisket, men hadde jeg hatt det hadde snella hylt når torsken tok jiggen bare 5-6 meter under båten og ga gass mot bunnen. Den første tok så hardt og dro avgårde i en slik fart at jeg lurte på om det kunne være sei eller lyr jeg hadde kroket.
 
Jeg tar med ett bilde av torsk til en, på 4,8 kg, og jiggen som stod for de største. Denne jiggen har jeg skrevet om før, det er en Eastfield Maverick. Ved denne typen fiske liker jeg shadjigger, de gir mye bevegelse ved nedslipp og når man sveiver opp og det er helt perfekt for fiske etter rovfisk som jager aktivt. For vertikalfiske etter fisk som er mindre aktive og som må "småfristes" med mindre bevegelse, er de mer tradisjonelle vertikaljiggene bedre. 


4,8 kg torsk og 15 cm med jigg

Middagsfisk ble det altså, og med en sabiki-hekle nappet jeg opp litt sild som fremtidig agnfisk også. det sprutet rogn og melke av silda, så det er liten tvil om hva de holdt på med der nede. Godt å ha skikkelig matfisk liggende på dørken igjen, etter en litt treg vinter:

Middag og agn
Torskene jeg tok med var forresten rognstinne, men rogna var ikke helt løs enda. Det ser altså ut til at det fortsatt er litt tid igjen før torsken selv skal sikre fremtidige generasjoner.

Ingen grunn til å sitte inne og sture, det er ute det skjer. :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar