Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 6. november 2014

Nytt fra Garmin

I forbindelse med en messe i Fort Lauderdal i USA, slapp Garmin endel nyheter for 2015. Det dreier seg om nye modeller i echomap-serien, GPSMAP-serien, en ny modul og nye ekkoloddgivere. Her vil jeg se litt nærmere på endel av nyhetene som jeg synes er spesielt spennende.

Med CHIRP-teknologien på ekkolodd er det min oppfatning at Garmin igjen tok steget inn blandt "de beste" på ekkoloddsiden. Med GCV 10-modulen kom de også med skannende ekkolodd som ser til siden (SideVü) og rett ned (DownVü), og hadde dermed mye av den samme teknologien som Lowrance/ Simrad/ Humminbird har hatt en stund, og som også Raymarine kom med i 2014. Nå ønsker tydeligvis Garmin å ikke bare ligge på samme nivå, men ta et steg til, all kudos til Garmin for det. Jeg skal her se litt nærmere på noen av nyhetene, men du kan selv lese deg til det samme via Garmin sine nettsider og en diskusjon på forumet The Hull Truth.

GPSMAP-serien

GPSMAP-serien fikk tidligere et løft med xs-modellene, som både kunne bruke GCV-modulen for skannende ekkolod og Airmar sine enkeltbånds CHIRP-givere som TM150M/B150M, B75 og B175 uten modul, samt Garmins egen kombigiver som ga tradisjonelt ekkolodd med låst frekvens (77/ 200 kHz) og DownVü med CHIRP. Med dette fikk Garmin enheter som prismessig lå i omtrent samme område som Lowrance HDS, med et ekkolodd som kunne sammenliknes med HDS og kanskje vel så det. For 2015 får GPSMAP-serien ett nytt tilskudd med xsv-modellene, som ser ut til å besvare det som har vært kritisert på xs-modellene, nemlig mangel på touchskjerm samt litt ekstra snadder som i hvertfall overrasket meg.

7610xsv (vil være 7410xsv i Norge)


Øverst på listen over "snadder" er innebygget dobbeltbånds CHIRP. Dobbeltbånds CHIRP betyr altså at du kan kjøre to av de tre vanlige frekvensområdene samtidig. (Les mer om dette HER.) Dette i motsetning til min egen Lowrance SonarHub, NSS Evo2 fra Simrad og xs-modellene til Garmin som bare kan kjøre ett frekvensområde av gangen. Opplysningene om kompatible givere er litt tynne foreløpig, men det ser ut til at alle Airmar sine dobbeltbånds-CHIRP ekkoloddgivere opp til 1000W kan benyttes, inkludert den meget interessante TM275LH-W som må være noe i nærheten av en ideell giver for alle som både fisker dypt og grunt. Men Garmin kommer også med fire egne givere for disse enhetene, mer om de lengre ned. Enhetene har også multi-touch. GCV-modulen som må kjøpes i tillegg på xs-modellene, er innebygget i xsv. 

De nye modellene i 7400-serien og består av disse nye modellene

 • 7412xsv
 • 7410xsv
 • 7408xsv
 • 7407xsv
De to siste sifrene sier noe om skjermstørrelsen, dvs 7412 har 12" skjerm. Bortsett fra skjermstørrelsen (og oppløsningen) er enhetene like teknisk. Alle støtter dobbeltbånds CHIRP inntill 1 kW, og DownVü/ SideVü og har 10 Hz GPS. (Dvs like rask GPS som Lowrance sin Point-1 antenne, men uten kompassfunksjonene i Point-1).

echoMAP-serien

Denne serien er det nærliggende å sammenlikne med Lowrance sine serier Elite HDI og Elite CHIRP. Her er det spennende å se modeller som har innebygget sideseende skannende ekkolodd, og ikke minst en ny større skjerm i echoMAP 90. Selve det tradisjonelle ekkoloddet ser ut til å være det samme som på forrige generasjon, men for grunt ferskvannsfiske spesielt er SideVü ofte mer nyttig enn DownVü så her kan Garmin fort få nye tilhengere blandt gjedde, gjørs og abborfiskere.Her vil jeg trekke frem disse nyhetene:

 • 94sv
 • 93sv
 • 73sv
 • 74sv
Her er det det første tallet som sier noe om skjermstørrelse, dvs at 94sv har 9" skjerm. Både 7" og 9" har samme oppløsning. Det siste tallet sier noe om hvilke kart enheten kommer med, 3 har kart for innlandet og 4 har kart for saltvann (BlueChart 2G). Hvordan dette vil være i Norge vet jeg ikke men sannsynligvis er det 4 som blir den aktuelle her siden Garmin (så vidt meg bekjent) ikke har skikkelige kart for norsk ferskvann. 

Ny modul

GSD-25 er en ny ekkoloddmodul med dobbeltbånds CHIRP, med litt lavere effekt enn den eksisterende GSD-26. Bortsett fra å passe til Garmins nye givere, vil Airmar sine CHIRP givere beregnet opp til 1000W være egnede givere her. For de virkelig store giverne beregnet på ekstreme dybder vil fortsatt GSD-26 være den aktuelle modulen, men GSD-25 ser ut til å gjøre det mulig for alle som kjøpte GPSMAPxs-modeller å gå fra enkeltbånd til dobbeltbånds uten å skifte selve enheten sin. Også modeller uten innebygget ekkoloddmodul kan dra nytte av denne, den er kompatibel med de nye GPSMAPxsv-modellene og den eksisterende 8000-serien.


Nye givere

Da Garmin kom med sin GCV-10 modul med tilhørende givere for både akter- og gjennomgående montering, var det endel spekulasjon rundt hvem som faktisk produserer disse giverne. Alt tyder på at dette gjøres av Garmin selv, og det gjør de sannsynligvis med de nye ekkoloddgiverne sine også. I så tilfelle har undertegnede fått oppfylt et langvarig ønske, nemlig reell konkurranse for Airmar som foreløpig har vært fullstendig enerådende på markedet for virkelig gode ekkoloddgivere for både låst puls og CHIRP. Her kommer kudos nummer to til Garmin i denne runden!

De nye giverne finnes i to varianter, som igjen kommer for både akter- og gjennomgående montering så vi totalt ender på fire givere. Det er ukjent om de gjennomgående passer rett inn i eksisterende hull etter diverse Airmargivere, men hvis de gjør det eller krever litt større hull enn givere som B60 vil det gjøre en oppgradering relativt enkel for mange.

 • GT50M-TM
 • GT50M-THP
 • GT51M-TM
 • GT51M-THP
50 er i praksis giveren for større dybder, mens 51 er for grunnere vann. TM er for aktermontering, THP er for gjennomgående montering. Noe annet spennende med disse giverne er at de er kombigivere, altså givere som både gir tradisjonelt ekkolodd med Medium CHIRP og DownVü/SideWü. 

Da var referatet fra markedsføringsmateriellet til Garmin gjort, så får vi se om dette er like bra i virkeligheten som på papiret etterhvert. Garmin har i hvertfall fått seg et riktig godt utgangspunkt her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar