Gå til hovedinnhold

Lowrance GoFree WIFI-modul montert og testet

Denne har stått på ønskelisten siden den kom ut for et par års tid siden. Nå er den endelig på plass, og det er på tide med en rapport om hvordan den fungerer.
Fin eske

Selve modulen er ikke store saken, så den kan plasseres på steder hvor man ikke ellers får montert større ting som VHF eller andre moduler. Den er klassifisert som IPX5, dvs den tåler en hel del fuktighet men skal ikke stå et sted hvor den blir våt. IPX5 betyr i praksis at den fint kan stå under styrekonsollen i en ellers åpen båt, eller i et stuerom som ikke er helt vanntett. 

Med i boksen er selvfølgelig modulen, skruer og strømledningen. Men en 5A sikring og sikringsholder følger pussig nok ikke med, det er første gang jeg har sett at Lowrance ikke sender med dette. Siden jeg uansett kobler den via et BlueSea sikringspanel spiller ikke dette noen rolle for meg, men hvis du skal koble rett mot et batteri trenger du altså en 5A sikring og en sikringsholder. På den mer positive siden så er det med en ethernetkabel (den grå med gule kontakter) for tilkobling til en Lowrance HDS. WIFI-modulens oppgave er nettopp å gjøre informasjonen som flyter via nettverket om til trådløs informasjon, og den informasjonen får den altså via ethernet.
Fint inne i esken også

En nærmere kikk på modulen viser en leddet antenne som kan vinkles eller dreies i alle retninger, en kontakt for strømkabelen og to porter for ethernet. En positiv overraskelse var at den ene ethernetporten kommer ferdig med beskyttelseshette, siden de fleste sikkert vil koble kun en ethernetkabel til modulen. Det er uansett greit å ha to porter, for hvis man for eksempel har to HDS kan man ha en ethernetkabel til hver og dermed slipper man å bruke en egen nettverkshub bare fordi man har fått "en dings til" i nettverket.

To ethernetporter


Fra Lowrance er GoFree kompatibel med alle HDS Gen2, både Touch-modellene og de med knapper. Siden to av mine tre HDS er Gen 1, som ikke er kompatible, måtte jeg rendyrke et nettverk for GoFree/ Gen 2 for min testing. Sagt på en annen måte; det kan ikke være en Gen 1 i nettverket dersom du skal bruke GoFree. Eller.... Mer om det lengre ned.

Strømkabelen kan også være verdt en nærmere kikk:
Strømkabel, men ingen sikring?

Kabelen er av typen pigtail, det vil si at den har en kontakt til å feste i GoFree-modulen i den ene enden, og løse ledninger i den andre. Prinsippet med de tre ledningene er det samme som mye annet utstyr fra Lowrance, men vi skal uansett ta en kabel av gangen.

Svart kabel skal til den negative polen på batteriet, eller - om du vil. Rød er positiv/ + og skal selvfølgelig til den polen på batteriet. Den gule kablen kalles gjerne en "wake up cable" og kan kobles på flere måter. En måte er å koble den til den tilsvarende gule ledningen i strømkabelen til en HDS, da vil GoFree-modulen slås av og på når du slår av og på HDSen. (Dette er nok den vanligste måten å gjøre det.) Men du kan også koble den gule sammen med den røde, enten rett til strøm eller via en bryter til strøm. Dropper du bryteren, vil modulen alltid være på og dermed tappe batteriet for strøm så lenge hovedstrømsbryteren din er på. (For du har da en hovedstrømsbryter, ikke sant?) Jeg valgte å koble den gule og den røde sammen, rett mot sikringspanelet. Oppgitt strømforbruk på 200 mA er uansett ikke noe jeg frykter med min batteribank. Her kommer forresten et lite ønske til Lowrance, det hadde vært fint om det fulgte med en liten klistrelapp, for å merke feks en bryter eller kablene med, for man kan fort gå seg vill i kabelskogen etterhvert som elektronikken baller seg på.

Siden jeg har en IPad og en IPhone, lastet jeg ned Lowrance-appen til begge fra AppStore. Appen er gratis, og finnes også for Android. Appene for Simrad og Lowrance fungerer om hverandre, det spiller ingen rolle hvilken app du bruker.

Same, same.
Med strøm tilkoblet GoFreen lyste et lite rødt diodelys opp for å fortelle at strømmen var riktig tilkoblet. Neste steg var en ethernetkabel fra Gofreen til SonarHuben, og dermed lyste også et grønt diodelys opp for å fortelle at ethernettilkoblingen var ok. Fra SonarHuben går det så en ny ethernetkabel til min Lowrance HDS 5 Gen 2, og vips var vi klare for å teste.

Neste steg var å koble min IPad Mini inn mot WIFI-nettverket som GoFree-modulen nå hadde skapt. Dette gjøres akkurat som når man kobler IPaden mot et hvilket som helst annet trådløst nettverk, dvs inn på "Innstillinger", velge GoFree som nettverk og koble til.


GoFree nettverket vises på IPaden
Nettverket er passordbeskyttet. Passordet står på GoFree-modulen, men kan også hentes opp i menyen i HDSen.Inn med passord
En ting jeg ikke hadde tenkt på, men som absolutt er verdt noen ord, er at IPaden med dette låses mot dette nettverket, og derfor ikke lenger bruker Internett over mobilnettet. Så hvis du åpner en annen app vil den ikke oppdatere seg, siden den selvfølgelig ikke kommer på Internett via GoFree. For å komme på nett via mobilnettet er det enkleste å slå av WIFI på IPaden, for så å slå det på igjen når man er ferdig med nettsurfingen og skal tilbake på Lowrance-appen. 

Tilbake til GoFree: IPaden er nå koblet til nettverket, så trykker jeg på Lowrance-appen og den begynner å søke etter HDS-enheter i nettverket. Siden det kun var min HDS 5 Gen 2 som var på, kom det ikke som noe sjokk at det var den som dukket opp....


Søker etter HDSen i nettverket


Der var den, trykk for å gå videre
Ved å trykke på ønsket HDS går man rett inn på det skjermbildet som er oppe på HDSen, i dette tilfellet ekkolodd.


Du kan velge en annen HDS via "Options"

Så byttet jeg skjermbilde på HDSen til kart. Jeg hadde glemt kartbrikkene mine i dag, så kartet i seg selv er ikke så spennende.

Kartbilde zoomet ut


Kartbilde zoomet inn


Så gjorde jeg noe man ikke skal gjøre i henhold til bruksanvisngen for GoFree. Jeg startet en av mine HDS Gen 1, som er på det samme nettverket. Det like GoFreen ikke, og denne meldingen kom opp:

Jeg vil bare leke med Gen 2Pussig nok kunne jeg fortsatt bruke appen på IPaden. Meldingen over stod på min HDS 5 Gen 2, jeg klikket den bort, og appen fungerte som før, med min HDS 8 Gen 1 i drift. Jeg skal forske litt mer på dette, men det aner meg at den fungerer med en Gen 1 i nettverket, så lenge den ikke er koblet direkte til GoFree, min går nemlig til min StructureScan-modul, som igjen går til SonarHub-modulen, som igjen går til GoFree-modulen.

HDS Gen 2 kan altså speiles på ett nettbrett, men du kan ikke styre den fra nettbrettet. Akkurat det samme gjelder med en smarttelefon (ala IPhone.) Har du derimot en HDS Touch, kan denne kontrolleres fra et nettbrett. (Men ikke fra en smarttelefon, der kan den bare speiles.)

En ting jeg var nyskjerrig på var hva som skjedde på IPaden hvis jeg justerte lysstyrken på HDSen.

Masse lys


Lite lys


Som skjermbildene over viser, har det ingen betydning for IPadens lysstyrke at du justerer på HDSen. Skal du ha mer eller mindre lys på nettbrettet, må det justeres på denne. Så satte jeg HDSen i nattmodus, noe som ikke overraskende ble speilet på IPaden.

Nattmodus


Neste test var StructureScan, her ser du Downscan. Det fungerte utmerket.

DownScan på IPad


Alt fungerte altså slik det skal, så jeg bestemte meg for å ta en liten båttur i vind og regn. Under er fler skjermbilder fra båtturen.

Noen fisk var det også.En hel del fisk faktiskHer ligger jeg nesten stille.

Jeg tar med enda et lite ønske til Lowrance mens jeg er i gang. Appen for IPad dreier ikke rundt med skjermen slik de fleste andre apper gjør. Med 4:3 formatet på en HDS Gen 2 lurer jeg på om ikke et stående format på IPaden hadde vært bedre enn liggende. HDS Touch med sitt 16:9 format er sikkert best liggende. 


Liggende

Stående
Alt i alt var GoFree et hyggelig bekjentskap, som definitivt kommer til å bli nyttig fremover. Så hyggelig var det at jeg lurer på å droppe HDSen på akterdekket og heller kjøpe et vanntett futural til IPaden så den kan stå ute. I dagens regnvær var det kun aktuelt med en liten testtur ut på akterdekket, men hvis høstregnet roer seg litt skal jeg ta en test av rekkevidden mellom GoFree og IPaden også.


Fint par
Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…