Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 6. august 2014

Forskjell på Lowrance HDS og Lowrance Elite HDI

Jeg får endel spørsmål om hva som er forskjellen på de ulike Lowrance-modellene. Her følger en aldri så liten oversikt over de vanligste modellene. Jeg lister ikke opp alle funksjonene på alle modellene, men forsøker å fremheve forskjellene sett fra en sportsfiskers synsvinkel. Lowrance har også noen eldre og noen enklere modeller enn de jeg nevner her, men jeg holder meg til modeller jeg kan anbefale til sportsfiske.

Først litt om de tre seriene med modeller.
 • HDS Gen 2, ekte multifunksjonsenheter med knapper og skjermstørrelse 5-10 tommer.
 • HDS Gen 2 Touch, ekte multifunksjonsenheter med berøringsskjerm og skjermstørrelse 7-12 tommer.
 • Elite HDI, "stand alone" dvs ikke for nettverksbygging. Med knapper og skjermstørrelse 4-7 tommer.
 • Elite CHIRP, samme som Elite HDI men med CHIRP-ekkolodd i tillegg. Skjermstørrelse 5 og 7 tommer.

HDS Gen 2

Enheter fra denne serien ser du i praktisk bruk i de fleste av turrapportene på denne bloggen. Dette er andre generasjon av HDS, du vil finne Gen 1 på bruktmarkedet. Forskjellene mellom Gen 1 og Gen 2 er ikke enorme, men Gen 2 er litt raskere, har litt bedre "auto-funksjoner" (krever mindre justering av brukeren for å fungere optimalt), kan dele kart mellom flere enheter og oppdateres fortsatt med ny mykvare som du selv kan laste ned gratis og innstallere. Gen 1 og Gen 2 er kompatible seg i mellom på de fleste områder, bortsett fra at de ikke kan dele kart med hverandre og Gen 1 kan ikke bruke Lowrance sitt ekkolodd som ser 360 grader rundt båten, Spotlight Scan, eller kart fra karttjenesten Insight Genesis.

HDS 5 og HDS 8 i nettverk, men med hver sin giver.


HDS Gen 2 er meget gode ekkolodd og kartplottere for en som ønsker "det beste" og store muligheter for å koble til tilleggsutstyr, men som ikke ønsker berøringsskjerm og som er mest interessert i de tradisjonelle ekkoloddfunksjonene i enheten. HDS Gen 2 har det vanlige formatet for ekkoloddskjermer, dvs 4:3.

Med HDS (begge generasjoner) kan du koble til en modul og egen giver for skannende ekkolodd, kalt StructureScan. Her kan du lese mer om dette:
http://teamcolibri.blogspot.no/2014/06/hva-er-skannende-ekkolodd-structurescan.html

Du kan også bruke modulen SonarHub for CHIRP. Dette kan du lese mer om her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2014/05/steinsfjorden-210514-logging-av-data-og.html

Hvis du leser turrapportene mine vil de se mange skjermbilder med HDS Gen 1 og Gen 2 i forskjellige situasjoner og med forskjellige moduler og givere tilkoblet. HDS er en drøm for en "utstyrsfreak" som meg som liker å ha mulighet til å gjøre stort sett hva som helst, og ikke vil begrenses av tilkoblingsmuligheter eller prosessorkapasitet.

HDS Gen 2 Touch

Berøringsskjermer har kommet for å bli, også innenfor maritim elektronikk. Jeg var litt skeptisk til konseptet til å begynne med, men etter å ha prøvd dette selv, og hørt på utallige brukere, har også jeg innsett at berøringsskjermen har endel fordeler. Det samme gjelder for widescreenformatet, dette fungerer veldig bra når man bruker splittscreenfunksjonen, det vil si dele skjermbildet mellom forskjellige visninger ala ekkolodd og kart. Touch-modellene har de samme funksjonene som HDS Gen 2, men med innebygget StructureScan i tillegg. StructureScan er høyfrekvent ekkolodd som gir ekstremt detaljerte ekkoloddbilder og som også kan se ut til begge sider for båten. (Se link til egen artikkel om dette litt lengre opp.)

HDS Gen 2 Touch er meget gode ekkolodd og kartplottere for en som ønsker "det beste" og store muligheter for å koble til tilleggsutstyr, sammen med enkel betjening via berøringsskjerm. HDS Gen 2 Touch har widescreenformat på skjermen, dvs 16:9.

Hvis du vil ha touchskjerm, men fortsatt er litt skeptisk, kan også Simrad sine NSS og NSS Evo2 være verdt en nærmere kikk. Disse er stort sett like HDS rent funksjonsmessig, men med en annen interface (brukermeny). NSS Evo2 har SonarHub-modulen innebygget.

Elite HDI

Elite 4 HDIOgså fra denne serien vil du se noen eksempler på praktisk bruk her på bloggen. For tiden har jeg et Elite 4 HDI og et Elite 5 HDI, samt at jeg har brukt Elite 7 HDI i mange timer både i egen båt og i andres båt(er). Elite HDI har den samme ekkolodddelen som HDS, men enklere prosessor og mindre minne samt begrensede muligheter for å koble i nettverk. Samtidig har ikke Elite HDI like mange innstillingsmuligheter på ekkoloddet og kartplotteren som HDS, den største forskjellen er at skjermrulling (scrollspeed) og hvor fort ekkoloddgiveren sender ut sitt signal (pingspeed) er slått sammen til en justering i Elite HDI mens du kan justere de hver for seg i HDS. Samtidig takler HDS pelagisk trolling bedre, altså situasjoner hvor det for eksempel er 150 meter dypt men du bare vil se på 5-30 meters dyp. HDS har også flere funksjoner i kartplotteren, kan vise flere farger (shading) i tillegg til at det er med kartplotterdelen du virkelig merker at HDS er raskere enn Elite HDI.

Elite 7 HDI


Minstemann i Elite HDI serien er Elite 4 HDI med 4,3" skjerm og NMEA0183 for å kobles til VHF eller AIS. Dette er et veldig bra lavbudsjettvalg til ca 3.000,- for ekkolodd/ kartplotter og ca 2.000 for rent ekkolodd (Elite 4x HDI). Den største forskjellen kontra 5 og 7 er nettopp skjermstørrelsen. Elite 7 HDI har i tillegg widescreenformatet, som er en fordel ved skjermdeling og begrenset NMEA2000. Sistnevnte gjør det enda enklere å koble mot VHF og AIS, samt at hvis du har en Elite 7 HDI til, eller en HDS, kan du dele waypoints mellom enhetene så lenge begge står på når du legger inn waypointet. NMEA2000 gjør også at du kan bruke den eksterne GPS-antennen Lowrance Point-1, noe som er en fordel dersom enheten skal stå inne i et styrhus av metall eller felles inn i en styrekonsoll som blokkerer GPS-signalene.

Elite CHIRP

Samme som Elite 5 og 7 HDI, men med CHIRP-teknologi i tillegg. CHIRP i dette tilfellet gjelder selve ekkoloddet, man benytter de vanlige ekkoloddgiverne som til Elite HDI. Fordelen er noe bedre målseperasjon (evne til å skille to fisk fra hverandre eller fisk fra bunnen).

Du kan lese mer om CHIRP og Elite CHIRP kontra dyrerer CHIRP-varianter her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2014/06/chirp-ditt-neste-ekkolodd.html

Hva er forskjellen på "m" og "x"?

I alle seriene vil du finne modeller som har en x eller m etter tallet som viser til størrelsen. Et eksempel er Elite 7x HDI eller HDS 7m. Modeller med en "x" i navnet er rene ekkolodd, det vil si uten kartplotterfunksjonene. Modeller med en "m" i navnet er rene kartplottere, altså uten ekkoloddfunksjonene. Du kan selvfølgelig ikke få opp kart og posisjon på en HDS 5x eller en Elite 7x HDI, ei heller bruke de til å logge sonardata for å lage dybdekart med.

MEN for HDS-seriene er det mulig å koble sammen en x-modell med en m-modell via ethernet (grå kabel med gule kontakter) slik at de kan dele data seg i mellom. Da kan du se ekkoloddbildet på begge skjermene, og du kan logge for dybdekart i m-modellen så lenge x-modellen er koblet til og står på. Denne muligheten har du IKKE på Elite HDI eller Elite CHIRP, siden disse ikke har ethernet. Du bør tenke deg nøye om før du velger en ren x-enhet, selv om du tror du bare vil bruke ekkoloddet. Kartplotter er en av disse tingene i livet du ikke visste at du trengte før du begynner å bruke den, litt sånn som bil, alkohol og andre ting som er morsomt men dyrt. ;)

 

Hva passer til hvem?

Dette vil til en betydelig grad være et spørsmål om smak og behag, og ikke minst lommebok. Er du kresen når det kommer til elektronikk, og ønsker at enheten skal reagere fort, kan det godt hende at du vil bli mer lykkelig med en HDS Touch 7 enn en Elite 7 HDI, selv om bruken din kanskje tilsier at du skulle klart deg med Elite 7 HDI. Samtidig er det nok endel som kjøper HDS, som med tanke på bruken kunne klart seg fint med Elite HDI. Jeg skal uansett våge meg inn på noen praktiske eksempler, men ta de med en klype salt siden "smak og behag"-delen kan ha vel så mye å si som bruken....

 • Vant til å bruke raske enheter? - HDS
 • Vant til å bruke innstillinger og menyer aktivt? - HDS
 • Ønske om å koble ting sammen som radar, stereo eller andre ting? - HDS
 • Generelt kresen eller utålmodig? - HDS
 • Pelagisk trolling eller pelagisk vertikalfiske? - HDS
 • Ønske om fremtidig autopilot for påhenger eller elmotor? - HDS
 • Skal bare finne fisken og komme seg hjem igjen - Elite HDI
 • Skal finne fisken som står dypere enn 40 meter og komme seg hjem igjen - Elite CHIRPJeg har testet Elite HDI opp mot sin største konkurrent Raymarine Dragonfly, den testen kan du lese her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2014/07/lowrance-elite-hdi-vs-raymarine.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar