Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 21. oktober 2013

Hvordan lage film av sonardata

Jeg vil advare leseren om at dette innlegget inneholder ekkolodd-nerde-opplysninger som når stadig nye høyder... :)

At jeg tar opp sonarlogger fra ekkoloddet er ikke noe nytt, jeg bruker disse for å lage dybdekartene mine siden de inneholder informasjon om posisjon og dybde. Men DETTE innlegget på en svensk blogg om vertikalfiske ga meg en ide om å lage film av sonarloggen. På bloggen sin har Joakim laget en video hvor han har ett kamera rettet mot ekkoloddet, og ett mot seg selv. Poenget er at den som ser på filmen skal se det samme som ham, altså jiggen, fisken og selve hogget. Nå er Joakim proff på både vertikalfiske og film, så resultatet ble riktig bra. (Fisk får han også.) Det skal bli spennende å se hva han får festet på film fremover.

Tanken min var at siden sonarloggen kan sees hjemme på en PC med Lowrance sin Sonarviewer, var nerdeiden å lage film av denne. Så nå har jeg testet et gratisprogram som heter Any Video Recorder. Dette programmet tar opp det du har oppe på PC-skjermen din, og lager en filmfil i mpeg4-format. Denne kan så lastes opp på YouTube eller andre steder man vil legge ut film. Under ser du resultatet på YouTube.


Sonarviewer


Dette er en treminutters snutt fra Steinsfjorden, og viser det vanlige 2D ekkoloddet til venstre med 50 kHz og DownScan med LSS-1-giveren til høyre. (Jeg husker ikke om jeg kjørte med 455 eller 800 kHz på den) Her ser du både stimer med agnfisk, og enkelte større ekko.

Fordelen med Any Video Recorder (bortsett fra at den er gratis) er at den er veldig enkel å bruke. Du legger bare en rute over det du vil ta opp, ruten kan dras og tilpasses skjermformatet du skal ta opp, og så trykker du start. Du har også en mulighet til å velge automatisk stopp av opptaket etter et antall minutter du bestemmer selv. Når programmet er ferdig, lager det mpeg4-filen, og lagrer den der du vil med det navnet du vil på filen.

Så får vi se om jeg kan få festet dyprigghugg eller vertikalfiskehugg på film etterhvert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar