Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 21. mai 2013

Oslofjorden 20.05.13

NB! Dette innlegget inneholder noe feilaktig (i hvertfall usikker) informasjon. Det kan hende at HDS og Globalmap IKKE deler kartdata, og at jeg har blitt "lurt" av at HDSen kan ha kart over indre Oslofjord installert som standard. Jeg skal teste det neste gang jeg er ute. Se Fiskersiden for mer info.

I kveld ble det tid til noen timer på vannet. Sjøsatte ved Kadettangen i Sandvika klokken 19.50 og var på land igjen 22.50. Hvis du vil bruke den slippen nå, så vær obs på at det er litt leit å parkere der nå siden kaia er gjerdet inn.

Det var blikk stille på fjorden og lavvann når jeg dro ut. Målet med turen var å teste å kjøre HDSen og Globalmapperen i nettverk med ethernetkabel, samt å sjekke at mykvareoppdateringene jeg har gjort på begge enhetene fungerer som de skal. Jeg hadde naturligvis med et par stenger også, og dorget mens jeg knotet med elektronikkleketøyet.

Jeg hadde også med en ny wobler som skulle bades litt. Jeg fikk denne i premie under gjeddekonkurransen i Steinsfjorden i fjor.


Sebile

Hverken den eller de andre velprøvde woblerene fungerte i kveld. Rappala, Bomber etc, null resultat. Det var ganske mye tang og tare i vannet, så det ble endel rensing av slep mellom all tastingen.

Derimot fungerte nettverkskabelen som en drøm. Ekkoloddet og kartplotteren kan nå dele både ekkolodddata og kartdata. Alle skjermbildene under er fra HDSen, med kartbrikken i Globalmapen.

Skjermbilde fra HDS
Skjermbildet over viser altså HDSen med skjermdeling ekkolodd 200kHz og kart med data fra Navionicsbrikken i Globalmappen. Jeg kom aldri så langt at jeg fikk testet om den vil vise waypoints som er lagret i kartplotteren, men jeg tror ikke den vil gjøre det. (I følge teorien skal det kreve et NMEA-nettverk)

Støy fra påhengeren

Litt overraskende får jeg inn noe støy på skjermen fra motoren. Markøren midt i bildet over er satt akkurat der hvor jeg skrur på tenningen. Til venstre for markøren er motoren av, til høyre er den på. Jeg må forske litt mer på dette, ekkoloddkabelen går på motsatt side av hovestrømmen i båten, så jeg er litt overrasket over at jeg får motorstøy i bildet. Sannsynligvis hadde jeg det samme på Humminbirdloddet jeg hadde før, uten at jeg merket det. (Kablene er dratt på samme måte som før.) Støyen er knapt merkbar, så hvis jeg ikke blir kvitt den, er det ikke verdens undergang.

Fisk inne i Høvikkilen

Bildet over viser fisk nær bunnen inne i Høvikkilen. Det er i hvertfall ikke vanskelig å tyde hva som er hva. :)

Globalmap

Siden kartbrikken står i Globalmapen, tok jeg ingen skjermbilder fra den. Men dette kamerabildet viser det vanlige kartbildet, men nå med mulighet for ekkoloddbilde i splitscreen. (Jeg kan selvfølgelig ha et rent ekkoloddbilde i steden.) Poenget her var bare å teste at det fungerer. Hvis du ser på kartdelen av dette bildet, og sammenlikner med kartbildet fra HDSen under, ser du tydelig at HDSen også har et bedre kartbilde:

Kartbilde fra HDS

Detaljene i kartbildet er mye bedre enn i Globalmapen. Ved kjøring i høy hastighet er det en stor fordel at enhetene kan dele kartdata, for jeg kan da ha den ene enheten zoomet langt inn for detaljer, mens den andre er zoomet ut for oversikt. Her ligger jeg i 25 knop. Dorgeruten fra tidligere på kvelden kan sees rett over "høyfartsruten".

Kartbilde 2 fra HDS

Her er farten enda litt høyere (34 knop), og fordelen med to skjermer tilsvarende høyere.

Kvelden avdekket to utfordringer jeg må se på:
  1. HDSen mistet bunnkontakten ved kjøring i plan et par ganger. Jeg håper det kan løses ved å fininnstille skimmeren.
  2. Motorstøy på ekkoloddet. Litt usikker på hvordan jeg skal fikse det....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar