Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 22. oktober 2018

Oppdagelsestur i Sokna 21.10.18

Min søken etter aktuelle fiskesteder for båt men med beskyttelse mot vind fortsetter, denne gangen i Sokna.

Nordvestre del av Tyrifjorden kalles Nordfjorden, og helt nord her renner det ut to elver. Lengst vest er Sokna, mens Storelva ligger litt mer mot øst. Sistnevnte får mesteparten av sitt vann fra Randsfjorden og Randselva, og var målet for en oppdagelsestur litt tidligere i år. Den turrapporten kan du lese HER, vi fant flere potensielle fiskeplasser på den turen.

Sokna (eller Sogna) stammer fra Sognevannet men får også vann fra Verkenselva. Sokna har mindre vannføring enn Storelva og man kommer heller ikke så langt opp med båt fra Tyrifjorden i Sokna som i Storelva. Jeg hadde heller ikke noen ambisjoner om å komme særlig langt i dag, men hadde kikket litt på flyfoto og regnet med at vi i hvertfall ville komme opp der toget og Askveien krysser elva ved Flattum.
Båten på vannet, ungene i båten - klar for tur!
Vi satte ut ved Mælingen Båthavn i Storelva, og kjørte ned Storelva og bort til Sokna. På vei over så vi 4-5 båter som så ut til å spinnfiske eller vertikalfiske. Vel over ble det som ventet svært grunt i munningen av Sokna, her er det et skikkelig delta med sandbanker og synketømmer, så man bør passe seg litt. Det ble hyppig bruk av flyfoto på Norgeibilder.no for å forsøke å finne den "riktige" veien gjennom, siden ingen kart jeg er kjent med har dekning her.

Gjengrodde sandbanker preger deltaet ved Sokas utløp.
Heldigvis er sandbanker snille med propeller, men jeg måtte frem med padleåren en gang før vi var gjennom og kunne fortsette oppover elva. Turen oppover ble relativt begivenhetsløs, men dessverre også ganske skuffende med tanke på potensielle fiskeplasser. Den antatt beste plassen var helt klart oppe ved Flattum:

Der vei og bane krysser elva er det et visst potensiale.
Kartet som ligger ute på dybdekart.no er allerede oppdatert, her er et utsnitt av nettopp området der vei og bane krysser elva:
Kartutsnitt fra dybdekart.no
Skjermbilde av sidescan fra samme område viser godt med byttefisk i hølen:
Sidescan med byttefisk.
Vi snudde rett på oversiden av bruene da tålmodigheten til matrosene begynte å tæres. På vei tilbake over Nordfjorden merket vi vinden godt, uten at det så ut til å skremme noen ombord. Eine ville helst sitte helt i front i bølgene, visstnok noe med at det kilte i magen.  
Redd for litt sjø er han i det minste ikke.
Bortsett fra oppdagelsestur ble det tid til å teste Genesis Live også, ikke minst i form av en sammenlikning med Navionics Sonarcharts Live på min IPad Mini, som igjen får dybde via WIFI fra HDSen. Både Navionics appen og HDSen opererer med andre ord med samme dybde, og begge får posisjon og retning via Point-1. Jeg kommer tilbake til sammenlikningen her når jeg får gått gjennom resultatene litt grundigere.
Navionics Sonarcharts Live versus Genesis Live.

Visste du forresten at Sokna er den elva i Buskerud med størst dokumentert bestand av rødlistet elvemusling?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar