Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 26. mai 2017

Overføring av kartdata fra Deeper sin webapp til Dybdekart.no

Selskapet bak Deeper Sonar lanserte tidligere i år en tjeneste kalt Lakebook. Dette er kort fortalt en webapplikasjon hvor du logger deg på med brukeren fra appen til Deeper for å se alle dataene du har laget med mapping-funksjonen. 

Link til Lakebook finner du i denne nyhetsartikkelen fra Deeper.

I selve deeper-appen har man via historikk mulighet til å se over all logging som er gjort, enten med båtmodus eller landfiskemodus, begge med GPS.
Skjermbilde fra Deeper-appen og historikk-funksjonen
Legg merke til at de fleste over har stedsnavn, eller GPS posisjon i filnavnet. Jeg har merket meg at det er viktig å ikke starte logging før dette er på plass, da man risikerer å ikke kunne fortsette på denne loggingen ved neste oppstart. I de tilfeller hvor det bare står "søndag" har jeg avsluttet appen og restartet helt til jeg har fått en GPS-posisjon i navnet på den nye loggen. Den loggen som over heter søndag er fortsettelse på logg fra 14. mai, og klarte å hente inn tidligere logger. Merk også at man ikke velger "nytt opptak" om man er på et sted man har logget tidligere. Da vil ikke appen koble sammen tidligere logger med dagens logg. Er du innenfor ca 300 meter fra der du sist logget vil appen selv merke dette og du får beskjed om at den henter inn tidligere data.

En viktig notis i forbindelse med overføring til Lakebook for videre behandling er merket øverst til høyre på loggene som indikerer en sky. Dersom denne mangler er det noe som ikke er overført til Lakebook. Trykk derfor på merket helt øverst til høyre som viser en pil opp.

Filene i historikk er klikkbare
Alle filene man har i historikk kan ses gjennom. Man klikker på filen og får muligheten til å spille av hele loggen. Man kan spole fremover/bakover, samt endre hastighet. Man kan også forstørre den delen som er ekkolodd, eller bare fokusere på kartet. Dette er en fin funksjon, for eksempel om man har pause halvveis i ekspedisjonen og vil sjekke om man har oversett noe på veien!

Spennende tjern
Ved å klikke på punkter i kartet kan man få frem informasjon som i bildet over. Ellers er det klare skiller mellom de ulike dybdekonturene slik at man raskt får dannet seg et bilde av hvordan ting ser ut under overflaten.

Når man så har logget et spennende vann og ønsker å gjøre noe mer med dette er det på tide å besøke Deeper sin Lakebook. Inne i Lakebook må man logge på med brukeren, den samme man har i appen, og får deretter opp alle tilgjengelige logger.
Som andre kartfunksjoner på nett kan man velge kart/satellitt/terreng oppe til høyre
I bildet over har jeg logget på med en av mine brukere. Selv om det kun er listet opp to logger, inneholder den ene et flertall logger fra flere vann i samme kommune. Helt øverst i bildet ligger adressen man finner Lakebook på. Menyen ligger til venstre og de tre vannrette strekene er rett og slett "skjul" meny. trykk på den og hele skjermen utnyttes til å vise kartet. Til høyre for den er en knapp for å logge ut. Videre finnes det et par funksjoner som ligger under navnet ditt, nemlig "share" og "download". "Share" har jeg personlig ikke prøvd, så den skal jeg ikke uttale meg om her, men det som er interessant er hva som skjer om man velger "download". Hvis man har valgt en av loggene, som vises ved at denne får en oransje farge, som "Unnamed Road" i bildet over, kan man trykke "download".
Ved å laste ned loggene får man dataene i .csv-format som kan brukes av www.dybdekart.no
Når man velger å laste ned en logg fra Lakebook får man dette i .csv-format. Dette er et format som støttes av www.dybdekart.no her i Norge. Jeg vil oppfordre alle som kan til å bidra til Dybdekart.no ved å sende inn slike filer til teamcolibrino@gmail.com, for å skape bedre kart over vann i Norge. Fordelen er at alle som bidrar med logger får tilgang til en stor database hvor det finnes kart å legge inn i kombimaskiner av ulike slag, samt .kmz filer eller liknende filer som kan åpnes i GPS-apper på mobil og nettbrett. Dette har tidligere ikke vært mulig å få til med Deeper Sonar, men etter at de lanserte Lakebook åpner det seg nå mange muligheter også for brukerne av Deeper.

Kartutsnitt fra Dybdekart.no, logget med kombimaskiner fra Lowrance, Humminbird og nå Deeper!
Bildet over viser et nedlastet bilde fra Dybdekart.no i .png format. Dette er et format som støttes av de aller fleste plattformer, og er rett og slett et bilde. Fordelen med denne er at man får dybdene markert rett i bildet. Området over er logget med flere forskjellige ekkolodd, og etter at jeg leverte data fra Deeper og Lakebook fikk jeg tilgang til kartene som da også inneholder logger gjort av andre. 

Jeg avslutter med en oppfordring til alle som nå bruker Deeper Sonar til å logge og lage kart; last ned CSV-filene fra Lakebook og send til teamcolibrino@gmail.com! Da får dere loggene lastet inn i Dybdekart.no sin database som betyr at dere kan få ut igjen kartene i ulike formater for blant annet Google Earth eller bildefil.3 kommentarer:

 1. Fin artikkel! Ser ut som et hendig format på turer der man må pakke lett. Vil den fikse å finne seistimen på 50m dyp med litt alger og sprangsjikt, tro?
  Mvh Pål

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Pål. Det gjenstår å se hvilke dybder vi får gode resultater på her. Foreløpig testing tyder på at den sliter litt med å vise fisk godt på dypere vann enn ca 20 meter, men foreløpig har vi ikke hatt kulene våre så mye på dypt vann. Lars og jeg er i gang med ymse testing, så det kommer mer om Deeper (Pro+) etterhvert, men dette tar litt tid. :)

   Slett
 2. Takk, den er god,ta den tida dere trenger for å teste skikkelig :-)

  SvarSlett