Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 14. september 2016

Oslofjorden 12.09.16 - mer vrak og mengder makrell

Pappapermen skrider videre, Eine og jeg er i båten 2-3 ganger i uken så lenge været er tiltalende.

forrige rapport fra Oslofjorden lå fokuset på vrak, og er det noe du lurer på rundt det tekniske så gikk jeg igjennom det i den rapporten. I dag skulle vi se om vi fant to vrak til, ett kjent og ett mindre kjent.

Vi kan begynne med det mindre kjente, for det var det første vi begynte å lete etter. Dette vraket ligger rett utenfor reketråleren vi så på forrige gang. Jeg så det så vidt da jeg gikk igjennom sidescan-opptakene fra forrige tur, og i dag skulle vi se om vi kunne få sett skikkelig på det. Siden jeg visste omtrent hvor det var, fant vi det fort.

Vrakets koordinater er N059.52.778, E010.32.413.
Lite vrak utenfor Sandvika

Med zoom
Noen bilder fra Reefmaster. Her ser du både vraket fra forrige tur, og dagens. Da ser du også at dagens er vesentlig mindre. Begge ligger på 15 meters dybde.Etter å ha sett på det første vraket begynte junior å bli trøtt, så etter en grøtrast satte vi kursen østover.
På vei mot Ildjernsflu, Ostøysundet i bakgrunnen.
Junior sovner fort i plan med Sukiens jevne brumming og slake dønninger.

Neste vrak er godt kjent og blant annet beskrevet på Dykkepedia. Utenfor Ildjernet, en øy på Nesoddensiden av Oslofjorden, er det en fyrlykt på en grunne som heter Ildjernsflu. I gamle dager var det ikke en permanent fyrlykt her, derimot lå det ankret opp ett fyrskip som fungerte som en advarsel om grunna. Denne ble rent i senk i 1929, og ligger rett utenfor fyret på vestsiden. Koordinatene er N059.52.778, E010.32.413 og vraket ligger på 13 meters dyp i en bratt helning. Det har sannsynligvis sklidd nedover helningen fra grunna etter at det sank, og lagt seg til ro der helningen avtar noe.
Ett bilde fra Reefmaster fra dette vraket også. Her har jeg lagt på litt tekst som forklarer hva du ser på. Ser du forresten strømkabelen til fyret?
Vrak og fyr-fundament

Fyret ser slik ut, den runde formen kjenner vi igjen fra bildet over.
Fyret på Ildjernsflua

Etter å ha sett på vraket tøffet vi videre inn mot Ildjernet. Hundre meter eller så utenfor ble jeg obs på bevegelse i den ellers speilblanke overflaten og kjørte bort for å ta en kikk. Heldigvis hadde jeg med meg skikkelig kamera i dag, for dette ble litt av en naturopplevelse. Det var mengder med makrell som svømte rundt høyt i vannet. Da jeg stanset båten lot jeg motoren gå siden guttungen sov. Men til tross for det endte vi opp med en stor stim med makrell kretsende rundt båten. Hvis du har sett filmer fra Florida under "Mullet run" så var det omtrent slik det føltes.


For de som drømmer om liknende aktiviteter i permisjon med barn, kan jeg komme med noen tips:

 • Vær forberedt, pakk dagen før og ha kontroll på værmeldingen.
 • Planlegg ruten din basert på vær og vind.
 • Start med korte turer, basert rundt den lengste soveøkten. Vær forberedt på at soving i båt må tilvennes over noen turer og de turene bør ha korte mellomrom. 
 • Ta med mor/ far på de første par turene. Både for tilvenning, og for å berolige mor/ far.
 • Pakk fornuftig, for mange turer mellom båt og bil blir det bare grining og sure miner av.
 • Masse mat og drikke, til alle. Du får geniale ferdigmåltider til junior i dagligvare. 
 • Ta skikkelige pauser, med fortøyd båt. Når hovedmåltidene skal spises bør du ha fortøyd for å unngå stress.
 • Ikke press på. Er det ekstra varmt/ kaldt en dag så avslutt heller tidlig. For oss har varmen vært en utfordring, vi starter derfor grytidlig og avslutter senest i totiden.
 • Krabbefasen er gull, gåfasen er slitsom. Med en gang poden/ podinnen begynner å reise seg må man ha full fokus der, og fisking/ båtkjøring blir noe man gjør under soveøkter.
 • Tenk sikkerhet, for alle parter. Båt med høye fribord er nesten et must, og særlig i gåfasen.
 • Lag plass i båten. Sørg for god plass til lek og krabbing, fjern alt som kan være farlig.
 • Sørg for at du har mulighet for å stroppe fast barnet i vogn eller sete. Det vil dukke opp situasjoner som du må fokusere 100% på, og da bør barnet være sikret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar