Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

søndag 24. januar 2016

Reefmaster og Humminbird - se på en logg

Ekkoloddopptak fra Lowrance og Simrad har jeg mange av, og har sett på de i timesvis med Reefmaster. Men nå fikk jeg et ekkoloddopptak fra Dag R. og hans Helix.

Reefmaster har en egen Sonarviewer, men som regel ser jeg på opptak rett i kartprogrammet Reefmaster Pro. Under følger endel skjermbilder av hvordan ekkoloddopptak fra Humminbird ser ut.

Vi kan begynne med å se på hvordan Humminbird bygger opp filene sine, dette er forskjellig fra Lowrance/ Simrad og Garmin.
DAT og mappe med opptak
Skjermbildet over viser hvordan det ser ut på minnekortet når du putter det i en PC. DAT-filen er en slags "styringsfil", mens selve rådataene ligger i mappen med samme navn som DAT-filen. Åpner vi den mappen ser det slik ut:
IDX og SON
Det er SON-filene som er rådataene vi skal se på. Men uten DAT- og IDX-filene får vi ikke spilt de av, eller sett på de. Det er med andre ord viktig å lagre alt rett fra minnekortet og til PCen, du må ikke slette eller endre på filene. Ved import til RM gjør du som vanlig, men du importerer BARE DAT-FILEN. RM leser inn resten av filene slik DAT-filen sier.

Med filene på plass i RM kan vi se på ekkoloddopptaket. Dette fungerer på den samme måten som med andre ekkoloddopptak, så har du kommet hit er det likt som når du ser på ekkoloddopptak fra andre merker.

Slik ser loggen ut oversiktsmessig. Mørkere blå= dypere vann, rødt = grunt. Fargen er relativ i forhold til dybden i loggen. Uansett om grunneste punkt 100 meter eller 1 meter, så er det uansett rødt der.
Oversikt over dybder
Via RM kan jeg se rådataene i loggen, altså det samme du ser på Helixen som ble brukt til opptaket. Vi begynner med SideImaging, her fra slutten på loggen. Merk den røde ringen jeg har lagt på, som følger oss på de neste skjermbildene.
SI zoomet ut
Jeg kan spille av loggen, akkurat som et opptak, og se igjennom slik det så ut på Helixen. Jeg kan også zoome inn og ut. Her zoomet inn på starten av bildet over:
SI zoomet inn
På bildene ser det forresten ut som fisk nederst i midten, sammen med struktur av et eller annet slag, der jeg har satt den røde sirkelen. Merk at noen av ekkoene gir skygge mot bunnen, mens andre ikke gir det. De som gir skygge står over bunnen, og det gjør sjelden stein...

Jeg kan også se alle ekkoloddkanalene på en gang. Dvs begge frekvensene for det vanlige ekkoloddet, og SI. SI kan sees både som avspilling (nederst til høyre) og som overlegg i kartbildet (venstre).
Alle kanaler pluss kart/ oversikt
Her ser vi mer fisk på SI:
Fisk på SI
Den røde pilen på bildet over viser en info-boks du kan hente frem ved å plassere musepekeren i ekkoloddbildet. Her vises posisjon, retning, fart og dybde.

Humminbird-modeller med mulighet for ekkoloddopptak er akkurat like godt egnet til å logge med som Lowrance/ Simrad. Ulempen er at Humminbird ikke har åpnet sitt mest avanserte kartoppsett for oss, så de ferdige kartene blir ikke like fine som til Lowrance/ Simrad. De blir akkurat like nøyaktige, men de ser ikke like lekre ut og er litt mer jobb å legge inn i enheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar