Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 16. juni 2015

Navico omfavner Reefmaster

Dette ser kanskje ut som en bagatell, men i mine øyne er dette et ENORMT steg.

Via bloggen til Insight Genesis har Navico, eier av IG, Lowrance, Simrad med flere, omfavnet Reefmaster, Navionics og alle andre som lager kart.


At Navico går hen og åpent henviser til en programvare som delvis kan konkurrere med deres egen karttjeneste er i seg selv en stor nyhet. At de i tillegg legger inn en funksjon i Insight Genesis som kan gjøre livet til Reefmaster enklere er helt utrolig. Navico ikke bare godtar Reefmaster, de omfavner programvaren og tilpasser seg til den.

Dette er ekstremt gode nyheter for alle som ønsker å lage sine egne kart, inkludert dybdekart.no, djupkarta.se, meg selv og alle andre. Selv for de som ikke vil lage sine egne kart er dette en positiv sak, siden det åpner for et stort utvalg av "kartmakere".

Dette hadde jeg virkelig ikke trodd, all ære til Navico og Insight Genesis for å gjøre dette. De stadfester med dette sin posisjon som markedsledende på kart-kompabilitet, og får et forsprang som konkurrentene skal få slite med å ta igjen. Det er virkelig gode nyheter!

Insight Genesis, Reefmaster og Navionics på ett bilde, det ser du ikke hver dag.

Som både bildet over og bloggartikkelen viser, gjør dette også at man kan ta GPX-filer ut fra Insight Genesis og laste opp til Navionics for å på den måten bidra til bedre kart der også. Her deles det altså ut muligheter med rund hånd, forutsatt at brukeren også deler sonarloggene sine med Insight Genesis. 

Dette står i sterk kontrast til Garmin, som har valgt å gå stikk motsatt vei. De har i løpet av vinteren kommet med softwareoppdateringer til sine kartplottere som effektivt hindrer deres kunder i å bruke andre kart enn Garmins egne. Dette er så korttenkt at en nesten kan lure på hvorfor Garmin gjør som de gjør, det sier seg selv at de ikke kan kjøpe seg kartdata i de mengdene som deres største konkurrent får inn til en brøkdel av prisen. Garmin er allerede akterutseilt på kart, og med disse endringene vil de bare havne lengre og lengre bak. Dette er utrolig synd, siden selve ekkoloddene deres har blitt mye bedre de siste årene etter at de fikk fart på samarbeidet med Airmar om CHIRP.

Men det er en potensiell fallgruve her, som vi ikke skal se helt bort i fra mens applausen runger. Dette kan være første steg på veien mot et nytt format for ekkoloddopptak fra Navico. De begynte med .slg (bare ekkolodd), så kom .sl2 (ekkolodd og skannende ekkolodd). Kanskje ser vi her første steg mot .sl3? For en som vil lage kart er det en stor fordel å kunne bruke det originale ekkoloddopptaket, siden det inneholder langt mer informasjon enn en enkel GPX-fil. Navico har åpnet både .slg og .sl2 slik at feks Reefmaster kan bruke disse direkte, kanskje vil de ikke være så åpne med en eventuell .sl3? Dette gjenstår å se, det som er helt sikkert er at Navico fortsatt har flere ess i ermet, tenker helhetlig på tvers av sine merker og at de nødvendigvis vil gjøre det de anser å være i sin beste interesse. Hvor dette eventyret tar veien etterhvert er ikke godt å si, men vi får alle håpe at det går mot mer åpenhet slik at utviklingen vi så i dag kan fortsette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar