Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

lørdag 3. januar 2015

Lediggang er roten til alt ont - RC-båten går fremover

Deilig med juleferie og masse tid. Noen spikker woblere og noen binder fluer, mens jeg selvfølgelig holder på med kart og elektronikk. En ting som har ligget på hylla siden i sommer, er den radiostyrte båten jeg kjøpte med tanke på å logge opp småvann. Med så mye ledig tid kom muligheten for å ta prosjektet et steg eller to videre.I dag kom jeg altså litt videre, men det er fortsatt endel som gjenstår før den er operativ. Det jeg fikk gjort i dag, var å kappe av en masse plastbiter inne i båten, festet ekkoloddgiveren og prøvekjørt i badekaret (!) med giveren og Eliten på båten.

Før tangen gikk varm

Etter å ha skrudd løs kretskort og kappet av diverse plastbiter. Dette er nødvendig for å plass til "tilleggsutstyret":


Etter en runde med tangen

En ting jeg har grublet litt over er plassering av ekkoloddgiveren. Jeg var i tvil om jeg skulle plasserer den bak (se bilde lengre ned) eller under. 


Mulig plassering av ekkoloddgiver


Fordelen med å sette den under ville vært bedre vektfordeling, kontra ulempen som er muligheten for at båten ville sette seg fast i vegetasjon. Testkjøringen i sommer viste at den fort kan sette seg fast uten ekkoloddgiver, så jeg gikk for det alternativet som gir minst sannsynlighet for å kjøre fast båten.


Endelig plassering av ekkoloddgiver

Giveren ser unektelig enorm ut på den lille båten. Jeg valgte HST-DFSBL med 50/200 kHz i steden for HST-WSBL med 83/200 kHz. Årsaken er at HST-DFSBL har smalere konevinkel enn HST-WSBL, som gjør at den viser litt mer presise dybder. Forskjellen vil være minimal på de dybdene det er aktuelt å logge med denne farkosten, men rett skal være rett. 

En annen problemstilling som har krevd litt tankekraft er plasseringen av Eliten. Tanken er å ha Eliten stående slik som på bildet under. Med vekten av ekkoloddgiveren og batteriet til Eliten, regner jeg med at båten uansett blir stabil nok sideveis. Fordelen med å ha Eliten stående er at det er den posisjonen som gir best kvalitet på GPS-signalet. Foreløpig testing tyder på at dette kan fungere, selv med litt dytting fra min side gikk ikke båten rundt. Skulle fremtidig testing ute i den virkelige verden indikere at jeg har feilberegnet, får jeg se på en liggende montering i steden.


Så langt kom jeg i kveld

Det som gjenstår er først og fremst å få på plass batteriet til Eliten. Dernest å feste kablene til batteriet og giveren på nogenlunde fornuftig vis. Bortsett fra stabiliteten, er jeg spent på hvor mye forstyrrelser den lille elektriske motoren i båten vil gi. En bonus utover det å logge data til dybdekart, er at jeg ved å se igjennom sonarloggene kan se hvor i disse småvannene det står mest fisk. Men da skal det helst ikke være altfor mye forstyrrelser i sonarloggen, så vi får se om den bonusen slår til eller ei. Slike små elektriske motorer kan være notoriske støykilder, så utfallet er høyst usikkert.

Fortsettelse følger, jeg håper det ikke blir nye seks måneder før den kommer.

2 kommentarer:

  1. Har ønsket meg en mindre båt siden Evadaen kom inn i bildet, men at den skulle bli så liten... Har bestilt to Nimh på 3,8 A hver til Eliten, og så har jeg et LiPo liggende et sted også. AA-batteriene til selve båten holder ikke så lenge, så jeg trenger ikke noe stort batteri til Eliten. Er spent på om dette kommer til å fungere i praksis. :)

    SvarSlett