En ny mulighet for båttur åpnet seg, og med suksessen fra forrige tur måtte den muligheten selvfølgelig utnyttes. Fisket ble ikke det helt store, men jeg fikk sett litt nærmere på Simrad NSS Evo2 og GoFree.
I enden på sena hang altså denne:
Ut på fjorden, og ut med to stenger. En med en Bomber lik den jeg fikk to havabbor på sist, og en perlemorfarget Strike Pro. Jeg setter begge stengene i takstativet, så de står demonstrativt rett til værs.
Rett til værs |
På hver side av båten har jeg en taustump med en utløserklype jeg ellers bruker ved planerboardfisket på. I den andre enden av taustumpen har jeg en billig sjakkel så det er enkelt å ta min lille utløsermekanisme av og på båten. Jeg tar så sena fra stangen og spenner opp med utløserklypa.
Utløser på snøre |
Dette fungerer veldig bra, klart bedre enn å sette stengene i stangholderne i ripa bak og spenne de opp på samme måten. Ved å bruke utløser slik jeg gjør, kommer sena nærmere vannflaten så wobleren går dypere, ved å sette stengene på taket blir det tydelig for andre båter at det er lurt å holde avstand. (Det er det ikke gitt at de gjør, så man får være litt våken uansett.). Når fisken tar, løser klypa ut, og på grunn av at stangen står så høyt som den gjør presses fisken oppover. Det gjør at det er liten sjanse for at den går inn i den andre sena, eller at en eventuell torsk tar strake veien rett til bunns og setter seg fast i tang og tare. En bonus ved å bruke klypene er at det er lett å se når jeg får fisk, enten fordi de løser ut eller fordi de skifter vinkel.
På bildet under har en makrell tatt min Strike Pro, men den er for liten til å løse ut klypa. Utløseren får allikevel en tydelig vinkel bakover som det er enkelt å se fra der jeg sitter i kabinen.
På snei = fisk på vei |
I enden på sena hang altså denne:
Makrell er også fisk... |
Rett etterpå fulgte en tvillingbror den samme veien opp, og det var det som var å melde fiskemessig.
Over til elektronikken. Du kan lese en egen artikkel jeg skrev om GoFree HER og en teknisk kikk på Simrad NSS Evo2 HER. Bildet under viser Simrad NSS 9 Evo2 til venstre, Lowrance HDS 5 Gen 2 til høyre og Lowrance HDS 8 Gen 1 nederst. (Vær obs på at perspektivet får de øverste og dermed bakerste skjermene til å se små ut.)
Med Simraden koblet med ethernet til resten av nettverket, begynte jeg med en kikk på GoFree-appen. Jeg hadde lastet ned både Lowrance- og Simrad-appen hjemme, og ville se om det var noen forskjell på det to. Jeg klarte ikke å finne noen forskjell, bortsett fra logoene, skjermbildene videre nedover her er med Lowrance-appen.
Med appen åpnet får jeg opp begge de to enhetene i nettverket som kan brukes med GoFree, fritt valg her. Jeg valgte NSSen.
Da jeg trykker på NSSen på IPaden, kommer det opp en melding på NSSen som jeg må svare på før appen kommer videre. Spørsmålet på NSSen er om jeg tillater at appen kan styre NSSen. Med NSS Evo2 og (HDS Touch) kan man nemlig styre enheten via appen, i motsetning til min HDS Gen 2 hvor appen bare kan speile enheten. Du må derfor ta stilling til om han (i dette tilfelle meg) skal få styre NSSen eller om han bare skal få speile den på nettbrettet sitt.
Det første som slår meg er at skjermformatet på NSS passer langt bedre på min IPad enn min HDS 5 gjorde. Skjermbildet fra NSSen dekker hele bredden på IPaden Mini, men ikke hele høyden. Under skjermbildet ligger noen touch-knapper som erstatter knappene på selve NSSen for enkel styring av enheten.
På bildet under har jeg hentet opp Downscan med IPaden, og du ser innstillingene for denne på høyre side av skjermen akkurat som på NSSen.
Med "Options"-knappen på IPaden kan jeg velge mellom NSSen og HDSen inne i appen:
Bildet over er fra IPaden. På det bildet kan du se at jeg har huket av for 3D i menyen på høyre side, som gir et slags foroverseende inntrykk av kartet. Jeg er ikke noen stor fan av den funksjonen, men det er et tidsspørsmål før vi ser kart som støtter skikkelig 3D visning av terreng og dybde og da kan den bli kjekk å ha. Bildet under viser den vanlige 2D visningen på NSSen.
Klarer du å gjette hva strekene på SideScanbildet er?
Svaret ser du her, kjetting eller tau fra disse to bøyene er det vi så på SideScan.
Noe jeg liker veldig godt med NSS er den enkle muligheten til å bestemme hvilken del av vannsøylen du vil zoome inn på. Særlig der det er litt dybde, og man vil zoome på noe annet enn bunnen er dette langt enklere enn på feks Lowrance HDS hvor du må sette intervallet på en litt mer tungvindt måte. Det er litt irriterende at den flytter på seg ved varierende dyp, men med touchskjermen er det lekende lett å flytte den biten man zoomer på opp og ned så det er ikke noe stort problem.
Bildet under viser tydelig et sprangsjikt:
Kommentarer
Legg inn en kommentar