Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 3. desember 2014

Oslofjorden 02.12.14 - litt fiske og mye elektronikk

En ny mulighet for båttur åpnet seg, og med suksessen fra forrige tur måtte den muligheten selvfølgelig utnyttes. Fisket ble ikke det helt store, men jeg fikk sett litt nærmere på Simrad NSS Evo2 og GoFree.

Ut på fjorden, og ut med to stenger. En med en Bomber lik den jeg fikk to havabbor på sist, og en perlemorfarget Strike Pro. Jeg setter begge stengene i takstativet, så de står demonstrativt rett til værs.

Rett til værs

På hver side av båten har jeg en taustump med en utløserklype jeg ellers bruker ved planerboardfisket på. I den andre enden av taustumpen har jeg en billig sjakkel så det er enkelt å ta min lille utløsermekanisme av og på båten. Jeg tar så sena fra stangen og spenner opp med utløserklypa.


Utløser på snøre


Dette fungerer veldig bra, klart bedre enn å sette stengene i stangholderne i ripa bak og spenne de opp på samme måten. Ved å bruke utløser slik jeg gjør, kommer sena nærmere vannflaten så wobleren går dypere, ved å sette stengene på taket blir det tydelig for andre båter at det er lurt å holde avstand. (Det er det ikke gitt at de gjør, så man får være litt våken uansett.). Når fisken tar, løser klypa ut, og på grunn av at stangen står så høyt som den gjør presses fisken oppover. Det gjør at det er liten sjanse for at den går inn i den andre sena, eller at en eventuell torsk tar strake veien rett til bunns og setter seg fast i tang og tare. En bonus ved å bruke klypene er at det er lett å se når jeg får fisk, enten fordi de løser ut eller fordi de skifter vinkel.

På bildet under har en makrell tatt min Strike Pro, men den er for liten til å løse ut klypa. Utløseren får allikevel en tydelig vinkel bakover som det er enkelt å se fra der jeg sitter i kabinen.


På snei = fisk på vei


I enden på sena hang altså denne:

Makrell er også fisk...

Rett etterpå fulgte en tvillingbror den samme veien opp, og det var det som var å melde fiskemessig.

Over til elektronikken. Du kan lese en egen artikkel jeg skrev om GoFree HER og en teknisk kikk på Simrad NSS Evo2 HER. Bildet under viser Simrad NSS 9 Evo2 til venstre, Lowrance HDS 5 Gen 2 til høyre og Lowrance HDS 8 Gen 1 nederst. (Vær obs på at perspektivet får de øverste og dermed bakerste skjermene til å se små ut.)


De tre musketeerer
Med Simraden koblet med ethernet til resten av nettverket, begynte jeg med en kikk på GoFree-appen. Jeg hadde lastet ned både Lowrance- og Simrad-appen hjemme, og ville se om det var noen forskjell på det to. Jeg klarte ikke å finne noen forskjell, bortsett fra logoene, skjermbildene videre nedover her er med Lowrance-appen.


To apper, samme funksjon.

Med appen åpnet får jeg opp begge de to enhetene i nettverket som kan brukes med GoFree, fritt valg her. Jeg valgte NSSen.
Valg mellom enheter i nettverket


Da jeg trykker på NSSen på IPaden, kommer det opp en melding på NSSen som jeg må svare på før appen kommer videre. Spørsmålet på NSSen er om jeg tillater at appen kan styre NSSen. Med NSS Evo2 og (HDS Touch) kan man nemlig styre enheten via appen, i motsetning til min HDS Gen 2 hvor appen bare kan speile enheten. Du må derfor ta stilling til om han (i dette tilfelle meg) skal få styre NSSen eller om han bare skal få speile den på nettbrettet sitt.

Det første som slår meg er at skjermformatet på NSS passer langt bedre på min IPad enn min HDS 5 gjorde. Skjermbildet fra NSSen dekker hele bredden på IPaden Mini, men ikke hele høyden. Under skjermbildet ligger noen touch-knapper som erstatter knappene på selve NSSen for enkel styring av enheten.
SideScan og full styring med NSS på IPad.


Mer SideScanPå bildet under har jeg hentet opp Downscan med IPaden, og du ser innstillingene for denne på høyre side av skjermen akkurat som på NSSen.

Menyene fungerer som på NSSen selv.


Vanlig ekkolodd i Medium CHIRP og zoom
Hovedmenyen på NSSen kan også nås på IPaden


Med "Options"-knappen på IPaden kan jeg velge mellom NSSen og HDSen inne i appen:

OPTIONS = bytte mellom enhetene3D, skjermbilde fra IPad

Bildet over er fra IPaden. På det bildet kan du se at jeg har huket av for 3D i menyen på høyre side, som gir et slags foroverseende inntrykk av kartet. Jeg er ikke noen stor fan av den funksjonen, men det er et tidsspørsmål før vi ser kart som støtter skikkelig 3D visning av terreng og dybde og da kan den bli kjekk å ha. Bildet under viser den vanlige 2D visningen på NSSen.2D skjermbilde fra selve NSSen


Klarer du å gjette hva strekene på SideScanbildet er?

Streker opp fra bunnen med StructureScan


Svaret ser du her, kjetting eller tau fra disse to bøyene er det vi så på SideScan.


Bøyer

SideScan av grunntopp
En enslig fisk på SideScan over dypt vann.

SideScan, fisk tett på bunnen.

DownScan med sprangsjikt og litt vegetasjon.
2D ekkolodd med zoom

2D ekkolodd med zoomEnda mer 2D
Noe jeg liker veldig godt med NSS er den enkle muligheten til å bestemme hvilken del av vannsøylen du vil zoome inn på. Særlig der det er litt dybde, og man vil zoome på noe annet enn bunnen er dette langt enklere enn på feks Lowrance HDS hvor du må sette intervallet på en litt mer tungvindt måte. Det er litt irriterende at den flytter på seg ved varierende dyp, men med touchskjermen er det lekende lett å flytte den biten man zoomer på opp og ned så det er ikke noe stort problem.


Bildet under viser tydelig et sprangsjikt:
2D og tydelig sprangsjikt


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar