Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 12. november 2014

Nytt fra Humminbird - Helix

Tidligere har jeg skrevet litt om hva Garmin kommer med i 2015, nå er det tid for å se litt på Humminbird. Det er Flak som er distributør i Norge, men deres nettsider er ikke oppdatert enda.

Jeg tviler på at Humminbird har kommet med alle sine planer for 2015, men en nyhet som er verdt en kikk er Humminbird Helix. Norske priser er ikke lagt ut, men i USA ligger disse prismessig på linje med Lowrance Elite HDI. Det er en viss tradisjon for at Humminbird prises ganske høyt i Norge, men det er lov å håpe at prisnivået fremover kommer seg nedover og blir mer konkurransedyktig? Prisene jeg oppgir lengre ned her er svenske.

En liten forklaring av hvordan jeg tenker: Humminbirds billigste modell med SideImaging (698cxi HD SI) har i Norge en veil pris på 10.900,- som er litt rimligere enn Lowrance HDS 7 Touch med tanke på at Touchen ikke har LSS-2 giveren inkludert i sin veil. pris. Men med 5" skjerm i 4:3 format på 698 mot Touchens 7" skjerm i 16:9 format, jevner den prisforskjellen seg ut. Legger vi til at Touchen har NMEA2000 og fult ethernet, mens 698 ikke har det, ser plutselig 698 dyr ut i forhold til Touchen, samt at Touchen vil ha både DownScan OG SideScan samt er kompatibel med Airmars givere. I USA ser Humminbird Helix ut til å prises likt med Lowrance Elite HDI, så her spisses konkurransen skikkelig.

Tilbake til Humminbirds nyhet, Helix finnes i følgende varianter:
  • Helix 5 Sonar Only (2700,-)
  • Helix 5 Sonar Only Portable
  • Helix 5 Sonar/GPS Combo (4.000,-)
  • Helix 5 Sonar/GPS Combo Portable
  • Helix 5 DI/Sonar Only (3.700,-)
  • Helix 5 DI/Sonar/GPS Combo (4.800,-)
  • Helix 5 SI/DI/Sonar/GPS Combo (6.500,-)
"Portable" betyr rett og slett at de kommer i en portabel løsning. Vi ser at Humminbird legger seg på en ganske klassisk oppbygging av prisnivået, fra rent ekkolodd og opp til "full pakke" med SideImaging (SideScan), Down Imaging (DownScan), 2D ekkolodd og kartplotter. Det jeg har sett så langt tyder på at toppmodellen kommer med den samme ekkoloddgiveren som på Humminbird 899, dvs XNT-9-SI-180 T. Jeg vet ikke om det vil være mulig å oppgradere til XHS-giveren.

Jeg er egentlig litt overrasket over at de bruker XNT-giveren her og ikke en egen giver ala den de bruker på ONIX men i mindre størrelse. Jeg tror flere kan tenkes å kjøpe Helix alene for SideImaging, men med den giveren den kommer med kan du ikke bruke et annet ekkolodd på 200 kHz samtidig som Helixen siden Humminbird bruker 200 kHz også ved SideImaging for å orientere SI-bildet og vise dybde. Hadde Humminbird brukt et eget DownImaging-element i giveren til dette, hadde både kvaliteten på DI-blitt bedre, og man kunne kjørt et ekkolodd til samtidig. Helix blir altså virkelig "stand alone", ikke bare med tanke på null nettverksmuligheter men også med tanke på å bruke et ekkolodd til. Det er heller ikke støtte for å koble Helix mot Minn Kotas IPilot slik det er på de dyrere modellene.Så vidt jeg vet er dette første modell på markedet med 5" skjerm i 16:9 formatet. Humminbird har kjørt opp oppløsningen skikkelig for å utnytte widescreenformatet maksimalt, med en oppløsning på 480X800. Dette høres kanskje høyt ut, til sammenlikning har Elite HDI den samme oppløsningen på en 7" skjerm med samme format. Men høyere oppløsning er en ting som i hvertfall jeg setter pris på, og med tanke på SideImaging er dette helt "riktig" vei å gå slik jeg ser det. For kart og vanlig ekkolodd har det minimal påvirkning, siden du da er opptatt av hva som skjer i skjermens høyde, mens du ved SideImaging er opptatt av hva som skjer i skjermens bredde. 

Summa summarum så er det altså SideImaging-delen av denne modellen som jeg synes virkelig er spennende. Vil du ha SI, og ikke vil tenke på nettverk eller har planer om å kjøpe mer elektronikk, ser Helix veldig bra ut. Fisker du i tillegg grunnere enn 40-50 meter så det tradisjonelle ekkoloddet med låst puls henger skikkelig med, så er Helix verdt en nærmere kikk.

Se ellers diskusjonen rundt Helix på BBC, det er her jeg har hentet bildene:
http://www.bbcboards.net/humminbird-sonar-gps/524029-new-humminbird-standalone-helix-5-units-announced.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar