Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 1. august 2014

Bruk av farger for Lowrance-enheter i Reefmaster

Jeg får en del spørsmål om bruk av Reefmaster sammen med elektronikk fra Lowrance. Mange av spørsmålene handler om tekniske aspekter, særlig hvilke paletter, farger og muligheter for tillpassede farger som kan brukes. Her ser vi litt på hva man kan gjøre mellom det ferdige kartet i Reefmaster, og eksport til en Lowrance.

 

Begynn med å sette Global Settings til Indigo (Elite HDI og eldre Lowrance) eller NOS (HDS begge generasjoner) under «Import/ Export». Global Settings er det store tannhjulet helt til venstre i Reefmaster.
Indigo eller NOS
 
Sett så «Default palette», husk å velge en som er at5. (RGB støttes IKKE av Lowrance og Simrad)

Velg en at5-palett

 Under «Palette Editor» kan du sette opp en palett akkurat slik du vil ha den, men jeg bruker ikke denne funksjonen selv:

Custom-palett


 Etter at kartet ditt er ferdig i Reefmaster, kan du velge to visninger, vector og raster. La oss først se på fordeler og ulemper ved de to versjonene av kartvisning:

 

Raster

  • Raster genererer det ferdige kartet i RM fortere enn vector siden raster ikke lager isobather.
  • Raster-kart ser mer eller mindre helt like ut i RM og i Lowrance HDS.
  • AT5-kart (kartfiler til Lowrance og Simrad) med raster tar lengre tid å lage med Insight Map Creator siden rasterfilene er store og “tunge”.
  • Raster-kart kan ikke eksporteres direkte til Google Earth.

 

Vector

- Vector-kart tar lengre tid å generere i RM siden isobathene tar tid.
   - Vector-kart genererer mindre og lettere at5-kartfiler og går mye raskere igjennom Insigh Map Creator enn raster.
   - Vector-kart kan se bedre ut enn raster-kart når man zoomer langt ut med kartplotteren.
   - Vector-kart kan eksporteres til Google Earth med alle tilgjengelige farger og kan generere små nok filer til at dise GE-kartene fungerer godt på mobile enheter som smarttelefon og nettbrett. (For enda
      mindre filer, velg eksport uten isobather.)
   - Vector-kart kan konfigureres og tilpasses langt mer enn raster-kart. Du kan fjerne enkelt-isobather eller legge en bestemt farge på et gitt dybdeintervall.
   - Vector-kart har lag som kan slås av og på i Lowrance HDS (begge generasjoner). Et eksempel er et
      vanlig dybdekart, men med bunntype, som kan slås av og på.

I Reefmaster ser de to variantene slik ut, legg merke til den litt mer "glidende" overgangen mellom fargene med raster og de skarpere overgangene med vector.

 Raster:
Raster


Vector:
Vector

Vi velger «vector» og går videre til eksport til user map («Maps» i menyen til venstre, der legger disse kartene seg). Høyreklikk og velg «Add to map»-«All components»-«New user map».


New user map

Gi kartet et navn og du får opp et «User Map»:

Navngi kartet

Du har nå laget et user map og er klar for å redigere

 

Dette kartet er «dødt», det vil si at det ikke påvirkes av endringer av loggfiler, import av nye loggfiler etc. Da må du tilbake til originalkartet ditt under «Projects».
Kartet har den paletten som du brukte på det originale kartet ditt. Vi skal nå se på hvordan vi endrer farger og setter de fargene vi vil ha. Dette gjøres i «Edit»-menyen på høyre side. Velg nedtrekksmenyen «Group» og «Isobaths».

Isobaths er det samme som dybdeområdene i kartet


Med «Fill» kan du velge en farge for alle isobathene (dybdeintervallene). Du kan også markere en og en eller alle med tab og pilene opp og ned på tastaturet ditt. Her markerer jeg alle i 0-3 meter og høyreklikker for å få opp en meny som lar meg endre farge og skyggelegging (shading).

Endre farge på mange isobather på en gang

Jeg har her valgt Indigo i hovedinnstillingene og skal lage et kart egnet for Lowrance Elite og eldre Lowrance-enheter som Globalmap og LMS. Vær obs på at ikke alle fargene i Indigo støttes av Elite HDI, farger som ikke støttes blir magenta (landfargen) i en Elite HDI. Jeg har da ikke noen valgmulighet som heter «shading», men velger farge 12 rød for å markere de grunne områdene:

Rød farge er passende avskrekkende

Jeg fortsetter med å velge farge for resten av innsjøen, farge 9 (blå) for dybder 3-9 meter:


Blått for 3-9

Og slik kan vi fortsette, men dybder over 9 meter gir jeg nå farge 16 (lys blå):

Lys blå på dypt vann

På denne måten kan du gi bestemte dybdeintervaller akkurat den fargen du ønsker. Du kan også gi ett bestemt dybdeintervall egen farge ved å høyreklikke på den dybden i selve kartet:

Du behøver ikke å bruke menyen, men kan klikke på isobathen du vil endre

 Når man er fornøyd, kan man velge å eksportere ved å høyreklikke:
Høyreklikk utenfor kartet for eksportmeny

Og får da de vanlige eksportvalgene, husk at du må ha Insight Map Creator innstallert for å eksportere til at5:
Vanlig eksportmeny

Med NOS valgt i hovedinnstillingene kan man benytte skyggelegging (shading) som støttes av Lowrance HDS og Simrad. Kartet under er farge 12 (rød) og 9 (blå) med shading per dybdeintervall. Dette ser veldig bra ut på HDS, med fine og lettleste dybdeintervaller.


Opacity=shading=nyanser av farger


 

På en HDS ser dette slik ut:

 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar