Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

lørdag 7. juni 2014

Tyrifjorden 07.06.14 - gjeddetrolling

Var i klar båten ca 12.30 etter å ha brukt litt tid på å montere en splitter ny Airmar TM150M på sugekopp for testing sammen med min Lowrance SonarHub i dag.

Det tok et par timer før den første gjedda tok. Jeg testet først et nytt område i dag, men det var etter at jeg returnerte til mer kjente jaktmarker mellom øyene at det begynte å skje noe. 
Jeg var solo i båten i dag, men siden det var så fint vær kjørte jeg med begge planerboardene uansett, to stenger på hver side og den femte rett bak båten. Den i midten leverer fisk oftere enn man skulle tro, dagen i dag var intet unntak da den første av totalt tre gjedder nappet ut utløseren. Jeg bruker utløser på den midterste stangen også, for å få dratt sena ned mot overflaten. Dersom jeg bare lar stangen stå rett opp uten å dra sena ned, vil wobleren gå høyere i vannet.


Midtstangen spent opp

Hvor man fester denne klypa spiller egentlig ikke så stor rolle, så lenge sena ender opp nærmere vannflaten enn alternativet med stangen rett opp. Siden Evadaen har en nedfellbar badestige på styrbord side, har jeg en taustump på den som jeg igjen setter en vanlig utløser for planerboardfiske på.

Utløserklype i badestigen

Gjedde nummer en tok en Rapala Magnum med metallskje i fargene firetiger.

Magnum Firetiger leverer og leverer
4,24 kg med gjedde på vei inn

Hei på deg

Gjedde nummer to og tre gapte over en Muskey Innovations Shallow Invader. Den går veldig fint i vannet med sin bakkropp av gummi og grove hakeskje, men jeg tror MI bommer grovt i sitt anslag på at arbeidsdybden for denne gummifisken er 1-4 fot. På forrige tur satte Carl og jeg nemlig en av disse i bunnen på et sted det var over 5 meter dypt.

Shallow som ikke går så shallow
Shallow Invaderen har uansett fortjent sin plass i utstyrskassen. En av fordelene med denne kontra swimbaits som Joe Butcher eller Mike the Pike er at den ikke er så tung i seg selv, den flyter faktisk. Det hjelper selvfølgelig på at gjeddene ser ut til å like den også.
3,2 kg med gjedde og tottelotter i fri dressur

Tredje og største tok den samme Shallow Invaderen. Damen tok veldig forsiktig, hun løste ikke ut utløserklypa engang. Men så fort jeg fikk sene ut av klypa ble hun mer livat.

Dagens største
Vel ombord veide hun 5,4 kg. Slettes ikke værst for en kort tur midt på dagen.

Resten av artikkelen handler om kart og elektronikk, så takler du ikke slike ting kan du hoppe av nå. :)

Jeg har lekt endel med ulike innstillinger i Reefmaster i det siste, og en av tingene jeg har sett mye på er ulike fargeoverlegg. Her er skjermbilder av kartet som ligger ute på www.dybdekart.no. Vi begynner med kartet zoomet langt ut, og zoomer oss gradvis nedover. Du ser kartets målestokk nederst i høyre hjørne av hvert bilde.

Ulik farge etter dybde gjør det lett å se hovedtrekkene

De neste bildene skiller seg fra de øverste i form av at det er mer konturer, dvs mer av linjene som viser dybden. Med zoom fra ca 200 meter og tettere kommer disse konturene frem, det er en kontur for hver meters endring i dybde. På de øverste bildene var det en kontur for hver femte meters endring i dybde.

Fra skala på ca 200 meter begynner det å bli mer konturer


Den litt faretruende rosa fargen i bildene over markerer at det er fem meter eller grunnere. Etter dette er det sjatteringer av blå, desto dypere vann desto mørkere blåfarge. Fargen endrer seg for hver 10. dybdemeter ned til 100 meters dyp.

Det siste jeg tenkte vi skulle se på i denne runden er forskjellige måter å vise kartet i en Lowrance HDS Gen 1. Gen 1 er forrige generasjon av HDS, men til tross for at den begynner å dra på årene har den tre valg for hvordan kartene skal vises (Bildevisning, se rød sirkel på det første bildet).

Vi begynner med den samme visningen som på bildene som viste zoomnivåer, Skyggerelieff eller Shadedrelief på engelsk:


Skyggerelieff
Neste ut er 2D, som er en enklere visning siden den ikke skiller på ulike sjatteringer, kun på ulike farger.

2D

 Den siste viser sjatteringer av farger, men ikke konturer.

No contours
Hvis du ikke har falt av etter så mye om kart, kan det hende at du husker noe om en Airmar TM150M i starten på denne artikkelen. TM150M er Airmars rimligste CHIRP-ekkoloddgiver og (foreløpig) den eneste som kommer ferdig med den blå giverkontakten som gjør at du kan plugge den rett i Lowrance sin CHIRP-modul, Lowrance Sonarhub. I dag kjørte jeg med denne, midlertidig montert på sugekopp på akterspeilet. Jeg kommer tilbake med en mer fyldig test og omtale av denne giveren, de få timene på vannet i dag gikk alt for fort unna til at jeg kan si noe om giverens prestanda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar