Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

søndag 12. januar 2014

Honda og NMEA - ikke helt i mål

NMEA2000-nettverket i Silveren begynner å komme på plass. Jeg har strekt kablene og grublet litt over plasseringen av min nye HDS 5x. Ikke minst har det krevd litt tankevirksomhet å finne en fornuftig kombinasjon av strømkabel og giverledning til den nye HDSen, siden jeg vil at den skal være dreibar og synlig fra alle tre tofter i båten.

Jeg har støtt på et problem med NMEA-kabelen til Hondaen også, kontakt og støpsel passer ikke sammen. Jeg har sendt en mail til importøren av Honda (Kellox) så får vi se hva de sier. Så vidt jeg kan se har jeg riktig kabel i forhold til motormodell i følge internettsidene til Honda. På den annen side vil det ikke være første gang jeg tar feil, det er litt av moroa med å gjøre ting selv. :)

Første bilde er fra Hondaens (BF50, 2008 modell) babord side. Et stort plastdeksel må fjernes, det er festet i bunnen, på toppen og i front og man bør være varsom så festene ikke sprekker. En stor flat skrutrekker er kjekk å ha for å løsne det nederste festet.Neste bilde er med dekselet av. I følge instruksjonene som fulgte med kabelen, og Honda sine internettsider er det den blå kontakten som er NMEA2000. Denne er ikke koblet til noe i utgangspunktet.


Bildet under viser selve kontakten, etter at jeg har tatt av beskyttelsesdekselet som satt på den. 


Her er den samme kontakten (blå) som på bildet over, med kontakten fra NMEA-kabelen ved siden av (gul). Det er disse to jeg ikke får til å passe sammen.


Bare for å teste, tok jeg ut en hardplastpakning som var inne i motorens NMEA-kabel. Her er kontakten og pakningen ved siden av hverandre. Kontaktene passet fortsatt ikke sammen.Fra før av har jeg en turteller montert i båten. Jeg tok derfor en kikk på kontaktene der også, for å se om noen av de kunne passe. Det gjorde de ikke. Jeg er uansett ganske sikker på at det ikke er disse som skal brukes.
Beklager den litt semre bildekvaliteten. Jeg trenger et nytt kamera...

EDIT 20.01.14:
Jeg tror jeg har funnet løsningen nå. Etter å ha snakket med en teknikker hos Kellox (beklager, jeg husker ikke navnet hans), er jeg helt sikker på at det er den blå kontakten som er den riktige, men at den er endret på nyere modeller slik at kabelen jeg har kjøpt ikke passer. Jeg har tatt kniven fatt og "modifisert" kontakten på kabelen litt, og dette begynner å flaske seg. Jeg kommer tilbake med bilder og en bedre beskrivelse etter å ha testet at det virkelig fungerer.

2 kommentarer:

  1. jo som mcmeckare kan jag tipsa om att du ser till och ha god radie på kablarna där de förväntas röra sig så att de inte går av i vridpunkten.
    det ser inte lika snyggt ut och man kanske fastnar... men hellre det än att kablarna går av

    SvarSlett
  2. Takk, kablene er lange nok. Det blir en kveil under bakre tofte og en under dashbordet.

    SvarSlett