Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

torsdag 28. november 2013

Ny ekkoloddgiver i hus, og giverholder for vertikalfiske på gang

Jeg har kjøpt en ny ekkoloddgiver til Silveren. Fra før har jeg hatt standardgiveren til Lowrance, dvs en 83/200-giver. Denne har forsåvidt fungert riktig bra til sitt bruk, dvs spinnfiske og trolling med fokus på de øverste 20 meterne eller så av vannsøylen. Den har også sporet bunnen godt så dypt jeg har testet den, ca 300 meter dypt på det dypeste. Utsalgsprisen for denne giveren hos Mjøsservice er 699,- og til den prisen må den sies å fungere veldig bra.

Det som ikke har vært så bra, har jeg heller ikke hatt noen forventninger om at denne giveren skal takle. Dvs å skille på stimer av småfisk kontra større enkeltfisk dypere enn rundt 20-30. Den har sannsynligvis også ganske simpel demping rundt det kjeramiske elemtet, for det blir fort endel støy på skjermen når jeg skrur opp følsomheten. Kort sagt, en brukbar giver for grunt vann.

Nå har jeg fått en 50/200-giver, også denne standard Lowrance. Denne giveren er mer lik Airmar P66-giveren på kabinbåten, men med noe større vinkel på konen ved 200 kHz. Håpet er at den skal skille bedre på fisk på litt dypere vann, og at jeg kan skru opp følsomheten på HDS flere hakk uten for mye støy på skjermen. Årsaken til skiftet er mine forsøk på vertikalfiske etter røye, disse står typisk et sted rundt 15-30 meter dypt og det er på grensen av hva den gamle giveren har gitt gode resultater på.

I samme slengen som jeg skifter giveren, skal jeg også prøve å legge selve ledningen fra giveren til HDSen på utsiden av båten, under gummilisten. Håpet er at dette skal fjerne all støy som kommer fra motor og øvrig elektronikk og etterlate glassklare ekkoloddbilder.

Her følger en sammenlikning av giverenes mål, konevinkel og vekt. 

83/200 HST-WSBL
Bredde skrue-skrue: 4,5 cm
Full bredde brakett: 6,2 cm
Lengde skimmerdel: 7 cm
Bredde skimmerdel: 3,9 cm
Høyde skimmerdel: 2,9 cm
Konevinkel: 44/20
Vekt: 120 g


50/200 HST-DFSBL
Bredde skrue-skrue: 6,5 cm
Full bredde brakett: 8,5 cm
Lengde skimmerdel: 9,5 cm
Bredde skimmerdel: 6 cm
Høyde skimmerdel: 3,5 cm
Konevinkel: 35/12
Vekt: 390 g

Vedrørende konevinkel, så kan jeg nevne at Airmar P66 har 45/11 og TM260 19/6.

Så noen bilder for å vise forskjellen i fysisk størrelse på giverne:

50/200 til venstre, 83/200 til høyre50/200 nederst, 83/200 øverst

Jeg har tenkt å lage noen sammenlikninger av giverne rent praktisk. Dette, sammen med at jeg er lei av å fiske "bakover" når jeg vertikalfisker, har fått meg til å se litt på muligheten for å sette den ene giveren på siden av båten. Det finnes diverse patenter å få kjøpt, men jeg må selvfølgelig prøve litt selv....

Sugekoppsaken er en vakumløfter fra Biltema, art 20831. Jeg har festet plankebiten til vakumløfteren med 35 mm rørklammer fra samme sted, art 792335. Rørklammene var litt trange, så det kan tenkes at 38 mm er et bedre valg.

Tanken er å lage et feste som både kan settes på båtens side, og på akterspeilet, alt etter ønske. Dette er "work in progress", nærmest et første utkast, så det mangler litt før den kan testes. (Sånn som en skinne som selve giveren kan monteres på, og maling på treverket.)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar