Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

mandag 3. juni 2013

Oppdatering: Prosjekt lage egne kart

Tidligere har jeg skrevet litt om at jeg vil prøve å lage egne dybdekart, siden det ikke finnes elektroniske dybdekart for andre innsjøer i Norge enn Mjøsa. Det er primært Vansjø, Tyrifjorden og Steinsfjorden jeg fisker i, og det er derfor for disse jeg satser på å lage kart. Link til opprinnelig innlegg.

Siden det opprinnelige innlegget ble skrevet, har programmvaren Dr Depth blitt solgt til en ukjent kjøper. Foreløpig har den nye eieren ikke stått frem, og det er uvisst hva som skjer med programmvaren. Jeg har derfor snust på et program som heter Reefmaster, som ser ut til å være både dekkende for behovet og relativt overkommelig i pris. (119,- USD)

Reefmaster finnes i litt forskjellige varianter, alle kan sees og lastes ned fra www.reefmaster.com.au/. De har en to ukers gratis prøveperiode, så jeg har lastet ned varianten som gir mulighet til å lage egne dybdekart for å teste. Konklusjonen så langt er at dette ser ut til å fungere, men i motsetning til Dr Depth har programmet ikke mulighet for å tolke bunntyper, det lager kun et vanlig dybdekart. Det kan heller ikke bruke data fra Sidescann fra hverken Humminbird eller Lowrance, det bruker kun data fra det vanlige 2D ekkoloddet. Jeg har IKKE prøvd å legge resultatet over i HDSen enda, for jeg trenger mer ekkolodddata for å lage noe fornuftig, men ved mindre Dr Depth kommer opp igjen i nær fremtid ser det ut til at jeg kjøper Reefmaster.

Jeg er altså ute etter data fra innsjøene jeg nevnte over. Etter to turer på Tyrifjorden så langt i år, innser jeg at det kommer til å ta uendelig lang tid å lage et dybdekart for en så stor innsjø, datafangsten tar tid. Programmet over takler filer fra Humminbird og Lowrance (for Lowrance må dataene gjennom Lowrance Sonarviewer først, et gratisprogram som kan lastes ned fra Lowrance), så hvis du er interessrt i å bidra med data vil jeg gjerne komme i kontakt med deg. For å kunne bidra, er det enkleste å ha ett kombiapparatt, dvs ekkolodd/ kartplotter fra Humminbird eller Lowrance, med minnebrikke. Minnebrikken brukes til å lagre datafangsten på mens du kjører, og så setter du minnekortet i en PC/ Mac når turen din er ferdig, og sender over til meg på mail. HER kan du lese hvordan datafangsten gjøres på Humminbird/ Lowrance, dette er så enkelt som å putte inn et minnekort og trykke på to-tre knapper på enheten din. På min HDS holder et 8 Gb minnekort til kontinuerlig 5 dagers kjøring, så du trenger ikke noe dyrt minnekort.

Tanken er at jeg legger dataene inn i programmet sammen med øvrig data, og så får du et dybdekart tilbake som du kan bruke i båten din på din Humminbird/ Lowrance. Jeg fikser konverteringer av filer og gjør jobben foran PCen. Desto flere som bidrar, desto bedre blir kartet.

Du kan sende en epost til teamcolibrino(alfakrøll)gmail.com

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Är du nöjd med Reefmaster. Har funderat att skaffa det. Men om du testat det vet du kanske om det är möjligt att lägga in en bakgrundskarta, t.ex. Google Maps så man kan rita in konturerna av den sjö man kartlägger?

  //Ronnie

  SvarSlett
 2. Hei Ronnie
  Jeg er fornøyd med Reefmaster, men det er noen ting som kan forbedres. Muligheten for å bruke Sidescann er en av de, og det kunne vært enklere å justere dybde på en hel serie med data. (Feks fordi innsjøen har veldig høy eller lav vannstand). De jobber med å tilrettelegge for Sidescann, mulighet for "live" kartlegging (koble PC til ekkoloddet), og en app for Apple/ Android. Mulighet for å vise bunntype (myk/ hard) er under testing.

  Det er et bakgrunnskart i Reefmaster. Det er for grovt til å tegne opp strandlinje etter, men godt nok for bruk på PC når man skal få oversikt. For å kunne tegne strandlinje nøyaktig, må du tegne i Google Earth og så legge over tegningen i Reefmaster som et spor med 0 dybde.

  SvarSlett