Gå til hovedinnhold

C&R Gjeddekonkurranse i Aremark

Denne helgen arrangerte Aremark Gjeddeklubb sin årlige gjeddefiskekonkurranse i Aremarksjøen og Asperen. For undertegnede er dette årets definitive høydepunkt på gjeddefronten og arrangementet har en særlig betydning for meg da det var nettopp her "Team Krokodille" ble til ved vår første deltakelse for 5 år siden. Ja, for nå har vi faktisk stilt opp her i 5 år på rad, og det sier endel om arrangementet. Rendyrkede C&R (fang og slipp) arrangementer for gjeddefiske finner du ikke mange steder i landet, her har Aremark Gjeddeklubb virkelig stått frem med et konsept flere arrangører på østlandet burde adoptere.

Årets arrangment med sponsorer.

Vi dro fra Konnerud fredag ettermiddag og etter å ha satt av 3 stk. unger på Fornebu og 1 stk. hund på Grefsen ble kursen satt mot Aremark. Det er nemlig tradisjon at jeg og Heidi drar sammen og deltar i denne konkurransen, dette har vi gjort i alle årene vi har deltatt. Virkelig en positiv sak hvor vi får en helg alene sammen for å fiske og Heidi er slett ingen dårlig matros. Hun vant faktisk 1. premie for lengste gjedde under jubileumskonkurransen i 2017 og det under spinnfiske. Samme år fikk vi også 4. plass i lagkonkurransen.

Vi ankom båtrampa i Aremark litt over 21.00, fikk satt ut båten og satte kursen for Kirkeng Camping, dette har vært vår faste base i Aremark og er et veldig godt alternativ til de som ønsker litt mer luksus enn det som tilbys på arrangementets base på Tripperød.
De aller fleste velger nok likevel Tripperød, for det som mangler av fasiliteter på Tripperød tas igjen på det sosiale. Der settes det opp et stort telt og det er felles Pizza og sosialt her både fredag og lørdag kveld.

Fremme ved båtrampa i Aremark fredag kveld.

Under tidligere konkurranser har vi kombinert spinnfiske og dorging, men med ny båt i år var strategien å kjøre ren trolling både lørdag og søndag. Og sant å si med været som var meldt så var det ikke feil å kunne sitte mye under tak.

Helt grei utsikt å våkne til.

Lørdag morgen våknet vi, overraskende nok, til strålende sol og oppholdsvær. Etter en kort transportetappe var vi fremme ved Tripperød og påmelding med påfølgende skippermøte.

Den obligatoriske selfien må tas på vei til påmeldingen på Tripperød.

Vel fremme var det allerede samlet en fin gjeng deltakere, i år var 29 båter påmeldt noe som må sies å være bra værmeldingen tatt i betraktning.

Forventningsfulle gjeddefiskere klare for en helg med fiske.


General Terje Bokerød Strand informerer under skippermøtet.

En som alltid stiller opp på dette arrangementet er Steinar Unnestad. Steinar er såkalt "Pro Staff" for Savage Gear som er en av sponsorene for arrangementet. I år som i fjor stod Steinar klar med gratis Cannibal Shad til alle deltakerne.

Steinar Unnestad rigger jigger fra Savage Gear som skal gis bort til deltakerene.

I denne konkurransen er det tillatt med inntil 8 stenger, hvilket vil si at her stiller spinnfiskere på like vilkår som rendyrkede fullriggede trollingbåter og innimellom der er det også mange som driver med såkalt "bondetrolling" altså dorger med en eller flere stenger uten bruk av hjelpemidler som dyprigg eller planerboards. Jeg kjenner endel spinnfiskere som ikke deltar i denne type konkurranser fordi man mener det ikke konkurreres på like vilkår når en spinnfisker med én stang skal konkurrere mot en som troller med 8 stenger. Det viser seg imidlertid gang på gang at spinnfiskerne hevder seg bra i dette selskapet så denne oppfatningen deler jeg ikke. I Aremark gjør man ikke forskjell på folk og det er nok noe av det som gjør at det sosiale aspektet ved konkurransen fungerer så bra også.

Utkjøring var 09.30 og selve fisket startet 10.00. Vi satset på Aspern første dagen og rigget stengene med et knippe agn vi hadde tro på. Selvfølgelig startet vi med Headbanger på 3 av stengene.

Tre blad Headbanger i 22cm.

I tillegg testet vi ut noe vi ikke har prøvd før, agnfisk. Planen var å kjøre denne i en agnskalle rigget med en stinger på dypriggen.

Hel makrell (pir for å være helt nøyaktig) i agnskalle.

Etter å ha satt ut alle stenger og plottet ruta for dagen var det, som det ofte er med trolling, bare å smøre seg med tålmodighet og starte ventingen.

Heidi ved roret, ventetiden starter...

Det er mange som lurer på hvordan man orker å sitte med passivt fiske i timesvis uten at noe som skjer. For min del (og noe som Heidi også merket etterhvert) så er det noe med spenningen og forventingen. Man følger med på ekkoloddet etter fisk og lytter og lytter etter knarren på snellene. Tror trollingfiskere har det på samme måte med snellehyl som spinnfiskere har det med hugget. En herlig følelse hvor adrenalinet bruser når det endelig skjer. Denne gangen trengte vi ikke vente så lenge, etter en drøy time kom første snellehylet, og det på agnfisken på dypriggen.

Første fisken i båten, 80cm.

Slik ser en hel makrell ut etter at gjedda har tygd litt på den.

Etter en kjapp tur på målebrettet og litt fotografering ble gjedda sluppet tilbake. Denne kunne vi følge ned i dypet igjen på ekkoloddet.

Et stk. gjedde svømmer ned i dypet igjen (grønne stripen som går nedover til høyre på skjermen).

Etter dette kom "endelig" uværet som var varslet og vi priste oss lykkelige for at vi hadde tak over hodet i motsetning til enkelte andre som måtte stå ute i åpen båt.

Martin Buer i sin Nitro, rå båt. Lite visste han hvilket pøsregn han kom til å oppleve få minutter etterpå, hehe.

Neste fisk i båten var det Heidi som fikk, den tok rett utenfor Tripperød faktisk. Meget pen fisk på 90cm som tok en Headbanger Tail i fargen UV Clown.

Heidi kjører fisk.

Pen gjedde på 90cm. Nå snakker vi!

170 cm i løpet av de 3 første timene av konkurransen er ingen dårlig start og jammen hogg det igjen  bare en time senere også. Denne gangen var det min tur. Bare 70 cm denne gangen, men inntil lista er fylt har man ikke lov å være kresten. Igjen var det Headbanger som fanget fisk, denne gangen en shad i farge Rusty Pearch.

Ok gjedde tatt på Headbanger Shad.

Etter dette stod vi med 240 cm på bare snaue 4 timers fiske, slett ikke verst og vi begynte å få forhåpninger om at dette kunne bli en bra konkurranse for oss. Men så er det som det ofte er med gjedde fiske, plutselig blir det stille. Veeeldig stille. Vi hørte det på VHF'en også at mange andre opplevde det samme. Aspern fremstod som Dødehavet resten av dagen og vi måtte dra litt slukøra tilbake til Kirkeng når fisketiden var ute kl. 21.00 uten å ha fått flere fisk i båten den dagen. Men været bedret seg iallefall på kvelden og vi fikk med oss en fantastisk fin solnedgang.

Helt greit å være på vannet under slike forhold, selv om gjedda ikke vil hugge.

Solnedgang over Aremarksjøen.

Søndag, ny dag nye muligheter. Vi stod opp 05.15 til sprutregn. Planen for dagen var å holde oss i nordre enden av Aremarksjøen, et området vi har hatt bra uttelling i tidligere.

På slike dager er det veldig greit å kunne sitte under tak. Etter at stengene var satt tok Heidi seg en "powernap" i kabinen mens jeg ventet på snellehyl.

"Kontoret". Tørt inne, vått ute.

Fisket på søndag var tregt for oss. Veeldig tregt. Likevel smalt det på ei ok gjedde på 73 cm etter noen timer. Denne var det Heidi som landet og igjen var det Headbanger i farge UV Clown som fanget.

Heidi med sin andre gjedde i konkurransen, 73 cm.

Etter dette ble det igjen helt "dødt" på vannet og når klokka hadde passert 12.00 (fisketid frem til 14.00 på søndag) hadde vi fortsatt ikke klart å fylle lista vår. I et desperat forsøk på å lande 5. gjedda pakket vi sammen og dro opp til et område hvor vi vet fra tidligere at det er fryktelig mye smågjedde. "Snipehølen" kan vi godt kalle området. Ganske komisk igrunn, men på dette lille området rigget vi samtlige 8 stenger og kjørte i sirkel helt til det smalt på ei lita snipe på hele 59 cm. Rått parti vil kanskje noen si...

Gjedde på 59 cm. Denne skulle vise seg å redde dagen for oss.

Mer fisk på oss ble det ikke, men siden det var flere enn oss som hadde hatt et tøft fiske holdt våre 372 cm til en meget respektabel 5. plass. Det må vi si oss ganske bra fornøyd med selv om vi før konkurransen hadde som mål å runde 400.

Vinner av lagkonkurransen ble Team Spydeberg med Steinar og Jan Erik Unnestad i spissen. Når man setter disse to i samme båt må det jo bli bra, nesten sånn at de burde startet med -100 poeng for at det skulle bli rettferdig for oss andre, hehe. Lengste gjedde fikk Fredrik de Flon (107 cm) og juniorklassen ble vunnet av Amalie Hansesæther.

Samtlige juniorer som deltok fikk en pose med diverse fiskeutstyr uavhengig av resultat. Veldig bra opplegg for juniorene i denne konkurransen, så neste år må vi nok kanskje ta med ungene. Det vil jeg også oppfordre flere å gjøre. Fiskekonkurranse for hele familien i Aremark kombinert med et opphold på Kirkeng Camping er ikke til å kimse av.

Juniorer i kø for å motta flotte premier fra konkurransens sponsorer.

De tre beste lagene fra helgens konkurransen, vinneren Team Spydeberg til venstre i bildet.

Takk til arrangør og alle deltakere for en flott helg i Aremark, vi sees igjen neste år!

Resultatene leser du forøvrig på Aremark Gjeddeklubb sin hjemmeside her.

Litt info om Aremark Gjeddeklubb:
Aremark Gjeddeklubb ble stiftet i 2007 og påfølgende år ble første gjeddekonkurranse gjennomført. Terje Bokerød Strand og Martin Buer var primus motor de første årene men etterhvert som klubben vokste ble det opprettet et styre som nå planlegger og arrangerer. Klubben hadde 10-års jubileum i 2017 og da ble det også satt deltakerrekord i konkurransen med 43 båter og 95 deltakere hvorav 21 juniorer. Årets konkurranse var den tolvte i rekken og verdt å nevne i denne sammenheng er Marker Sparebank som har stilt opp som sponsor hvert år siden 2008. Selve arrangørgeneralen Terje Bokerød Strand er vel forøvrig den eneste som kan skilte med å ha deltatt i samtlige 12 konkurranser.

Kilde: Aremark Gjeddeklubb


Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…