Gå til hovedinnhold

Nytt båtprosjekt for Atle - Ibiza 20 Sport

Dere som følger denne bloggen har nok fått med dere at jeg la ut Karnicen for salg tidligere i høst, knapt et år etter at jeg kjøpte den. Akkurat den avgjørelsen var tøff. Kjøpet av den båten var et ledd i en satsing jeg ønsket å gjøre innen trolling og havfiske og det er ikke få timer jeg la ned i den for å få den slik jeg ønsket.
Bilde fra i fjor høst da jeg hentet Karnicen hos en meget blid og hyggelig selger.
Jeg innså etterhvert at en slik båt fører en hel del med seg i form av økte vedlikeholds- og driftskostnader. Drivstoffbudsjettet mitt ble vel firedoblet ift. gamlebåten, og også frakting på henger ble både dyrt og utfordrende ift. lovverket. Det viste seg nemlig etterhvert veldig vanskelig å holde seg under grensen på 2 tonn (som bilen min er godkjent for). Når jeg på toppen av dette også etterhvert savnet mulighet for å sette ut på mindre ramper og drive med spinnfiske så ble beslutningen tatt. Jeg måtte selge Karnicen.
Motorstopp under frakting av Karnicen i sommer (kaputt diesepumpe, ikke relatert til båtfrakting). 
Jeg startet derfor allerede i sommer å utrede ulike alternativer for ny båt. Denne gangen ville jeg gjøre det skikkelig å satte derfor opp en relativt ambisiøs liste over funksjoner den nye båten måtte fylle.
 • 19-20 fot og tåle bruk utaskjærs
 • bowrider eller senterkonsoller
 • gjerne aluminiumsskrog
 • minimum 115hk, gjerne 150hk
 • mulighet for å montere elmotor i baugen
 • fungere til både spinnfiske, lettere trolling samt havfiske
 • ha dekksplass nok akter til å kunne stå og drive havfiske
 • mulighet til å gjøre om til kastedekk foran i båten
 • fungere som familiebåt med plass til minimum 7 personer
 • veie under 1400kg med drivstoff og alt utstyr
 • mulighet for å ha enten kalesje, t-top eller bimini
 • Stort dashbord med plass til elektronikk og skjermer
 • innenfor budsjett som tilsvarte salgssummen til Karnicen
Ja, som dere skjønner så ble etterhvert lista ganske lang og det skulle også vise seg svært vanskelig å finne en båt som oppfylte alle kravene.
Eksempel på den "ideelle" båt. Dette skulle vise seg å ikke være gjennomførbart innenfor budsjett dog.
Jeg startet med å vurdere helt ny båt og motor og her var jeg innom flere gode alternativer, men ingen av dem ville fungere til mitt bruk uten modifikasjoner. (Vel noen var det, men ingen av disse var innenfor budsjett). Når det også viste seg vanskelig å selge Karnicen til den summen jeg opprinnelig hadde tenkt så ble jeg tvunget til å lete i bruktmarkedet istedet. Vi er 5 stykker som er båtinteresserte i teamet og jeg brukte de andre gutta som sparringspartnere hele veien under letingen. Gutta i teamet pleier å spøke med at jeg har bittelitt OCD (Obsessive Compulsive Disorder) og det kan vel hende at de har en smule rett i det. (Jeg tror forøvrig ikke jeg er den eneste i teamet med denne lidelsen.) Det er ikke få linker til finn.no annonser jeg har oversendt teamkolleger og venner og kjente i denne perioden. Jeg gikk bredt ut og satte en rekke båtmodeller mot hverandre, alle faktorer ble vurdert, både utforming, motorstørrelse, motortype, alder, båttype etc. Til slutt satt jeg igjen med tre båter som alle sjekket av ganske mange av kriteriene mine, dog ikke alle.
Det var:
 • Sessa Key Largo 19
 • Capelli 20 Open
 • Ibiza 20 Sport
Sessaen vurderte jeg etterhvert til å være litt for kort og lett, selv om layouten i båten var god.
Sessa Key Largo 19. Fin båt, men litt for kort og lett for meg.
Capelli 20 Open er en båt jeg kjenner godt da Jørgen Andersen har en slik en. Enormt med innvendig plass og senterkonsoller. Litt lite dørkplass akter men et gedigent kastedekk foran. Dessverre ble alle de mest aktuelle Capelliene solgt før jeg fikk solgt Karnicen min.
Capelli 20 Open. Et meget bra alternativ, men det blir ikke denne heller.
Jeg fikk tidlig i prosessen tips fra Morten Ruud om å sjekke ut Ibiza. Ibiza er jo en norskprodusert båt, kjent for god kvalitet og meget gode sjøegenskaper. Må si jeg var litt skeptisk i starten da Ibiza 20 Sport ikke produseres lenger og de fleste båtene som er til salgs er eldre båter fra rundt årtusenskiftet. Morten mente imidlertid at jeg ikke måtte bekymre meg så mye over alder på båten, heller fokusere på skrogtype og layout. Der skulle det raskt vise seg at Ibizaen var en innertier. Riktignok har den ikke senterkonsoll men sidemontert konsoll. Men ellers kunne jeg sjekke av de fleste av punktene på lista mi her.
Ibiza 20 Sport slik den ble presentert i sine glansdager.
Så ble omsider Karnicen solgt. Den ble forøvrig hentet av en meget hyggelig kar som skulle ha den med seg over fjellet til Molde. Akkurat det ble en blandet opplevelse, litt vemodig å se den rulle avgårde, men også en lettelse å endelig få solgt den. Men, pytt pytt. Samme dag dro jeg avgårde for å se på en aktuell kandidat til ny båt som lå ute for salg ved Herføl Marina på Hvaler. Båten var en eldre 1997-modell Ibiza 20 Sport men med en litt nyere 2006-modell Yamaha F150 med kun 370 timer på seg. Båten i seg selv bar preg av litt manglende vedlikehold, noe som åpnet for en del pruting og etter litt frem og tilbake kunne jeg sette underskriften min på kjøpekontrakten og ta med meg Ibizaen tilbake hjem til Drammen.
En litt sliten Ibiza 20 Sport klar for avreise fra Herføl Marina sammen med sin nye eier.
Mange vil kanskje lure litt på hvorfor i all verden jeg ville kjøpe en båt som er 22 år gammel? Vel, svaret ligger i teksten over. Skrogtype og innvendig layout var en veldig viktig faktor for meg. En eldre glassfiberbåt hvor skroget og selve glassfiberen er i god forfatning er enkelt å pusse opp. Og når jeg uansett skal starte eierskapet med å bore masse hull i skroget og tilpasse båten for fiske så passer det igrunn greit at det verste verditapet på båten allerede er unnagjort. Når båten i tillegg heter Ibiza 20 Sport og er en norskprodusert klassiker så var valget igrunn enkelt. At jeg da satt igjen med en slump penger etter salget fra Karnicen som kan brukes til elmotor, elektronikk og fiskeutstyr var en ren bonus.
Båten vel hjemme i innkjørselen.
Rikelig med plass til stående fiske akter, både på dørk og ved motorbrønnen.
Foran i båten finnes en romslig sittegruppe som enkelt kan gjøres om til soldekk/kastedekk.
Når det gjelder henger så ble Svelahengeren min solgt sammen med Karnicen. "Ny" henger er innkjøpt, her var det lite å velge i blant brukte hengere på finn nå så valget falt til slutt på en Tysse 6324 boggiehenger, totalvekt på denne er 2 tonn.
Tysse 6324 på vei hjem til Drammen fra sin tidligere eier på Lillehammer.
Jeg har ingen erfaring med Tysse før så det blir spennende å se om denne leverer i nærheten av samme kvalitet som jeg har vært vant til med Tredal og Svela tidligere.
Her har jeg laget en liten videovisning av selve båten:
Så, hva skjer videre nå? Båten skal rigges for kombinasjonsbruk, spinnfiske, lett trolling samt rent havfiske. Jeg valgte å demontere absolutt alt av ekstrautstyr på Karnicen før jeg solgte den. Noe av dette utstyret har jeg nå solgt løst, noe skal over i Ibizaen. Jeg skal fortsatt drive med trolling, men gjøre det litt enklere med færre stenger og sideparavaner istedet for planerboards. I de fleste innsjøene i Norge er det uansett stangbegrensing på 4 stenger. Jeg kommer til å legge opp til å ha et sett med 6 trollingstenger i Ibizaen, det vil holde lenge for mitt bruk. Jeg har en 36v Motorguide i bestilling hos Mjøsservice. I tillegg til dette blir det endel småreparasjoner, fiksing og flikking på selve båten. Det kommer nok et og annet blogginnlegg om diverse monterings og fiksejobber etterhvert som arbeidet skrider frem.
Følg med!

Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…