Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

tirsdag 13. august 2019

Langesund Fiskefestival 2019

Da var et av årets store mål unnagjort. Langesund Fiskefestival er en av de mest anerkjente havfiskekonkurransene som gjennomføres her i landet, og med tanke på at det stiller deltakere fra både Sverige og Danmark kan man godt kalle det et slags nordisk mesterskap i havfiske. Konkurransen gjennomføres som en artsfiskekonkurranse hvor det på forhånd er satt opp ei liste med arter som teller i konkurransen. Alle arter er satt opp med en grunnvekt og poenggiving pr. art beregnes ut fra grunnvekten. I tillegg til at det kåres en sammenlagt vinner konkurreres det også på størst fisk totalt, størst fisk for hver art samt størst sjøørret og størst makrell. Her kan man med andre ord velge selv hva man ønsker å satse på.

Utdrag fra artslisten inkl. festivalrekorder og minstemål der dette er relevant.
Jeg hadde på forhånd fått med meg Fredrik Troonhus og lagt opp en slagplan sammen med han. Vi la opp til å fiske kun ute på dypet etter de artene som finnes der, da primært lange og brosme. Vi hadde på forhånd brukt betydelig tid på å finne de rette plassene ute i Skagerrak. Men så var det dette med været da... Allerede ei uke før arrangementet begynte vi å ane at både vind og regn kom til å prege helgen, og for å kompensere for dette hentet vi inn en bergenser med lang erfaring med denne værtypen. Med Kristian Mæland var mannskapet for helgen komplett.

Helt vanlig vestlandsvær ifølge Kristian.

Fredag - Prøvefiske i Skagerrak

Helgen startet med en testtur ut i Skagerrak for meg og Fredrik på fredag. Været viste seg fra sin beste side denne dagen så vi bestemte oss for å dra ut til et flatt område ca. 17 nautiske ut fra Langesund. Målet for dagen, lange og brosme.

På vei ut fra Lanesund, stenger, anker, line og blåse klargjort.
Strålende forhold på havet denne dagen.
Vel fremme startet vi med å kjøre litt rundt i området og lete etter fisk på bunnen med ekkoloddet. Til dette formålet bruker jeg en TM260-giver som jeg kjører på low chirp. TM260 er i utgangspunktet ikke en chirp-giver, men den kan brukes til det formålet likevel. Jeg er derimot litt usikker på konevinkelen når du kjører low chirp, men den er en god del bredere enn ved 50khz ser det ut til. Området vi fisket på er ca. 200m dypt og ganske flatt så selv med en så bred konevinkel går det fint å se fisk på bunnen.

Tydelig aktivitet på bunn og 10-15m opp fra bunn.
Det gikk ikke lang tid før vi fant et område med litt aktivitet, da var det bare å kaste anker og gjøre klar stengene.

Ikkeno elmotor her, vi måtte legge vår lit til anker, line og blåse...
Både jeg og Fredrik kjørte ferdige riggede tackler fra Søvik, natural bait med 10/0 kroker, bom og slep rigget med makrellfileter. Ikke lenge etter at agnet hadde nådd bunnen, men akkurat lenge nok til at jeg hadde satt stanga i stangholderen og begynte å rote med ekkoloddet, så smalt det i stanga mi med et påfølgende kraftig utras. Det var bare å hive seg over stanga og gi mothugg.

Pumping av fisk opp fra dypet.
Fisken ga en bra fight i starten med et par-tre kraftige utras før den roet seg med. Trykket der nede i dypet gjør nemlig at fisk med svømmeblære har en tendens til å bli "sprengt" på vei opp. Vi var vel rimelig sikre på at dette måtte være lange da det virket relativt tungt i enden av snøret. Overraskelsen var derfor stor da fisken endelig nådde overflata.

Ei pen brosme på 9,68kg og 95cm.
På dette tidspunktet var vi sikre på at vi hadde funnet riktig plass og at fisket kom til å bli bra resten av dagen, men dessverre ble det stille de neste timene. Fredrik fikk opp en svarthå (til min store begestring og Fredriks fortvilelse.) Jeg har nemlig ikke hatt svarthå i båten før, mens Fredrik har fått mange og ser på dem som en pest og en plage. Men jeg fikk da overtalt han til å stille opp på et bilde.

Svarthå, "agntjuv" på folkemunne.
Vi fisket oss inn i solnedgangen, men tross flere kontakter med fisk ble det ikke noe mer på oss denne dagen.

Fredrik venter....og venter....men nei.

Lørdag - Konkurransedag 1

Dagen startet med skippermøte 07.30. Tross dystre værutsikter var stemningen god på kaia i Langesund. Det var totalt 52 påmeldte lag og brorparten av disse stilte opp med båt utenfor Langesund fisk.

Konkurransens base, Langesund fisk.
Ryktene svirret på forhånd om at arrangøren kom til å legge inn begrensinger i fisket pga. værforholdene og dette skulle vise seg å holde vann. Både Redningsselskapet og Røde Kors frarådet båter å dra utaskjærs og for å ikke oppmuntre deltakere til dette ble de typiske dypvannsartene fjernet fra lista i konkurransen. Klok beslutning av arrangøren, for selv innaskjærs skulle det vise seg å bli tøffe forhold for mange.

Roger Nilsen leder skippermøtet og informerer om restriksjoner, vær og vind.
Fellesstarten ble i år lagt innover i fjorden, ledet av Team Trutta Raymarine sin båt.

Fra fellestarten. Morten Ruud sin båt "Offshore Hunter" nærmest kamera.
Vi hadde på forhånd kun forberedt oss på fiske utaskjærs, artsfiske innaskjærs er vel så langt unna komfortsonen til meg og Fredrik som mulig, men heldigvis hadde vi med Kristian som har endel erfaring med dette fra tidligere. Med tanke på at vinden kom til å øke på utover dagen så valgte vi å kjøre i retning Helgeroa fra starten for så å fiske oss innover i fjorden utover dagen. Allerede da vi rundet nordenden av Langøya og fortsatte ut sundet mot Fugløya fikk vi føling med hva som ventet oss. I dette sundet endrer dybden seg fra ca. 100 til 40m noe som gjør at havet reiser seg voldsomt her når vinden står på sørfra. Vi kom da oss likevel velberget frem til første fiskeplassen vi hadde sett oss ut.

Blide gutter klare for artsfiskekonkurranse.
Jeg kan vel allerede nå røpe at fisket ikke gikk veldig bra for oss denne dagen. Vi fikk raskt krysset av makrell, og hvittingen kom i bøtter av spann, men bare ingen over minstemål.

En av maaange hvittinger under minstemål denne helgen.
Vind og regn tvinget oss til å ta endel avgjørelser på sparket denne helgen og siden vi ikke hadde gjort hjemmeleksa vår for fiskeplasser innaskjærs ble det mye leting på kartplotteren etter potensielle plasser. Denne dagen fikk jeg testet temakartene mine og særlig kartet over bunntyper viste seg svært nyttig. Dataene på dette kartet kommer fra samme kilde som henvisningene til bunntyper du finner på vanlige sjøkart, men i tillegg til det som vises på sjøkartet har jeg med flere punkter og har også visualisert disse med geometriske figurer med ulike farger istedet for bokstavene som brukes på sjøkartene. En annen fordel med mitt kart for bunntyper er at jeg kan zoome kartet helt ut og fortsatt ha oversikt over hvor jeg finner de ulike bunntypene, på et vanlig kart forsvinner disse detaljene når du kommer over ett vist nivå når du zoomer utover.

Eksempel på hvordan vi brukte egenprodusert kart for bunntyper for å lete opp fiskeplasser. De brune områdene representerer "bløtbunnsområder" og de grønne områdene "ålegress". På dette zoomnivået vises både mine egne symboler for bunntyper (gule og blå sirkler) samt bunntypene som er registrert i det originale kartet fra C-Map vist som henholdsvis "s" for sand og "m" for mudder.

Eksempel på hvordan vi brukte egenprodusert kart for bunntyper for å lete opp fiskeplasser. Røde trekanter betyr "stein og blokk", blå sirkler betyr mudderbunn. Legg merke til at bunntyper i det originale sjøkartet ikke vises på dette zoomnivået.
Vi fisket oss innover fjorden men blanket på den ene plassen etter den andre (ja rent sett bort fra makrell og hvitting under minstemålet). Vinden slo og været pøste til tider både ned og bortover, men bergenseren i båten jobbet så godt han kunne med å holde motivasjonen oppe blant resten av mannskapet.

"Akkurat som hjemme"; bergenseren trives i ruskeværet. Fredrik noe mer i tvil men klarte å presse frem et skjevt smil.
Vi klarte til slutt å få opp et par knurr i båten, men da klokka tikket mot 17.30 og konkurranseslutt for dagen måtte vi kjøre slukøret tilbake til Langesund med kun to tellende arter i båten.

Fredrik med en liten knurr, den ene av kun to arter vi klarte å dra i land første dagen.

Søndag - Konkurransedag 2

Dagen startet med skippermøte 06.30. Om været var dårlig dagen i forveien var det meldt enda verre denne dagen. Beskjeden var klar fra Roger, samme restriksjoner som på lørdag, og vinden skulle også opp i 14ms mot 7-8ms på lørdag. Ikke spesielt oppløftende med andre ord.
Vi hadde tydligvis glemt hvor ille det var ut sundet på østsiden av Langøya dagen i forveien, for vi bestemte oss for å følge samme planen denne dagen også, kjøre ut til Helgeroa og fiske oss innover. Vi ble møtt av en vegg med sjø gjennom sundet og turen ut til første fiskeplassen var som tatt rett ut av en eposode av "Deadliest Catch".  Ikke noen spesielt god følelse når du ser ut av frontruta og alt du ser er en vegg av hav og i det neste øyeblikket føler deg vektløs på vei ned i neste bølgedal. Men Karnicen klarte brasene fint og vi var snart fremme på første fiskeplassen i god behold denne dagen også.

Fremme i le ved første fiskeplass. Fredrik og Kristian rigger stenger.
Denne dagen ble også preget av tungt fiske. Første plassen leverte ikke noe fisk annet enn makrell og hvitting under minstemål, så jeg fikk trumfet gjennom å dorge oss videre til neste planlagte fiskeplass i håp om at vi kunne få på lyr og horngjel.

Dorging etter lyr og horngjel. Vi kjørte to stenger på dypriggen på henholdsvis 15 og 20m.
Halvveis over fjorden smalt det endelig på dypriggen og en liten lyr ble tauet inn. Art nr. 3 i boks. Bare å ta med seg de små gleder en kan...

Denne lyren tok en wobbler på dypriggen på 20m dyp.
Vel fremme på neste plass satte vi igang å fiske etter berggylte og sypike. Berggylte ble det ikke denne gangen heller, men Kristian leverte ei lita sypike og vi kunne juble over art nr. 4. På neste plass fisket vi opp et par sypiker til og Fredrik landet til slutt den "største" av dem.

Fredrik med sypike.
Resten av dagen ble preget av en resultatløs leting etter berggylte. Da undertegnede fikk et akkutt behov for å gå i land fisket resten av mannskapet også opp en liten kutling, dessverre ikke en tellende art i konkurransen.

Kutling, dessverre ikke tellende art i konkurransen.
Siste timen av konkurransen tilbragte vi på nordsiden av Langøya og her klarte vi også å lande den femte og siste arten vår i konkurransen, ei lita sandflyndre.

Fredrik leverte nok en gang, han fremsto som en skikkelig "storfisker" (haha) denne helgen.
Hva skal man si om helgen? Tre voksne menn som kjører rundt og leter etter berggylter, sypiker, fløyfisk, sild og annet... Høres relativt spesielt ut, men slik som været ble så hadde vi det gøy likevel. Målet vårt om fiske etter stor fisk på dypet gikk i vasken og vi sammen med mange andre ble nok skuffet over det. Men været kan ingen gjøre noe med og jeg må si det var imponerende å se hvor mange arter de andre lagene klarte å hente inn under disse forholdene. Så får det heller være at konkurransens største fisk var ei lange på 2556gr...

Sammenlagt var det "Trutta Raymarine Tvåan" som stakk av med seieren, etterfulgt av "Team Naviguide Simrad" og "Trutta Garmin" på henholdsvis 2. og 3. plass. Selv unngikk vi den på forhånd fryktede jumboplassen selv om det ikke var mange plasser ned dit...

Seierspallen sammenlagt, fra venstre: Trutta Garmin, Trutta Raymarine Tvåan og Team Naviguide Simrad.
Vinner av sjøørretkonkurransen med en ørret på 771gr, Morten Nilsen.
All honnør til arrangøren som gjennomførte helgen med stil, en tydelig rutinert gjeng som sørget for at alt gikk på skinner helgen gjennom. Ikke minst var premieborde imponerende, totalt ble det delt ut  premier for 320.000kr i konkurransen.

Kristian, Fredrik og jeg har allerede drodlet om gjentakelse neste år, men da vil vi ha fint vær og ut på 10-gradern etter de virkelige store.

Vel blåst Trutta Sportsfiskeforening!

1 kommentar:

  1. Den som leser dette vitnesbyrdet i dag, skulle feire med meg og min familie, fordi det hele startet som en vits for noen mennesker og andre sa at det var umulig. Jeg heter Martin Heltveit og er fra oslo, men jeg flytter til Tromsø med kona. Jeg er lykkelig gift med to barn og en vakker kone. Noe forferdelig skjedde med familien min, jeg mistet jobben min og kona forlot huset mitt fordi jeg ikke kunne ta godt vare på meg selv og familien. henne og mine barn på det bestemte tidspunktet. Jeg klarte i ni år, ingen kone å forsørge meg for å ta godt vare på barna. Jeg prøver å sende en testmelding til min kone, men hun hindrer meg i å snakke med henne. Jeg prøver å snakke med venninnen hennes og hennes familie, men jeg vet fortsatt at noen kan hjelpe meg, og jeg har sendt forespørselen senere til så mange selskaper, men fremdeles ikke ring meg før en trofast dag kommer som jeg aldri vil glemme i livet mitt . Da jeg møtte en gammel venn av meg, som jeg forklarte alle vanskene mine med, og han fortalte meg om en flott mann som hjalp ham med å få en god jobb i Coca cola-selskapet, og han fortalte at det var en sjarm-sjarm, men jeg er en person som aldri tror på stave, men jeg bestemte meg for å prøve det, og jeg kontaktet ham via doctorosagiede75@gmail.com. Han instruerte meg og viste meg hva jeg skulle gjøre i løpet av disse tre dagene jeg startet trolldommen. Jeg fulgte alle instruksjonene og gjorde det han ba meg om å gjøre det bra. Drosagiede sørget for at alt gikk bra og at min kone skulle se meg igjen etter det fantastiske arbeidet Drosagiede. Min kone ringer meg med et ukjent nummer og ba om unnskyldning, og hun fortalte meg at hun virkelig savner meg og barna våre og kona kommer hjem. Og etter to dager et firma som jeg har sendt takkebrevet mitt ringt, nå er jeg den eksemplariske bedriftslederen her i USA. Jeg anbefaler at hvis du har noen problemer som å få tilbake eksen din eller å kurere deg for sykdommer som HIV og kreft, kan du sende en melding til denne e-postadressen: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 og du vil få det beste resultatet. Ta ting for gitt, og det vil bli tatt bort fra deg. Jeg ønsker deg det beste.

    SvarSlett